Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’ Profesor. Francul elveţian şi „Proiectul Clovis”
Horoscopul lui Dom’ Profesor. Francul elveţian şi „Proiectul Clovis”

Horoscopul lui Dom’ Profesor. Francul elveţian şi „Proiectul Clovis”

Pe 26 ianuarie s-au născut Paul Newman, Douglas MacArthur, Angela Davis, Roger Vadim, Nicolae Ceauşescu, Ion Cristinoiu, Iuliu Merca, Nicolae Balotă.

În calendar Sfinţii Xenofont, Maria, Arcadie şi Ioan.

În „kalendar” continuă zilele lupilor, ale Filipilor de iarnă.

A doua zi a Filipilor de iarnă, 26 ianuarie, se serbează mai ales de tâmplari, dulgheri, tăietori de lemne. Se ţine de la miezul zilei pentru sănătate şi ca uneltele tăietoare să nu producă accidente. De astăzi şi până pe 7 februrie nu se împrumută nimic din casă. Nerespectarea interdicţiei atrage boală (bubele) şi pagubă.

„Scandalul” francului elveţian îmi aduce aminte o întâmplare de prin 1996. Lucram în Primărie. La un moment dat sunt chemat în sala de consilu. Acolo, toată floarea CD, adică PNŢCD şi PNL. Sunt prezentat de Sorin Paliga, primarul de la sectorul 3, pe atunci, drept „directorul nostru, cu o vastă experienţă în comerţul exterior, care a lucrat în multe ţări străine, inclusiv Elveţia”. Unul dintre cei 15.000 de specialişti ai CD! Glumeam… 

Buuun, pe scurt gentlemenii de faţă doreau să ştie care sunt riscurile unor împrumuturi în franci elveţieni. Le-am spus, ca la carte, riscurile diplomatice, politice şi financiar-bancare, cum mă învăţaseră mari profesori ca, de exemplu Corneliu Mănescu, Mircea Maliţa, Gheorghe Dolgu.

Îmi reproşez multe în viaţă. Unul dintre momente a fost şi acela, din toamna lui 1996. Nu am fost suficient de clar, de convingător. Nu le-am spus decidenţilor din faţa mea: „Prieteni, fraţilor, eu nu aş lua niciodată împrumut în franci elveţieni!” De ce? Pentru că îi cunosc foarte bine pe elveţieni. Sunt urmaşii zgârciţi ai templierilor, cu propria agendă, proprile interese, greu de ghicit, aşa de bine descrişi în Harry Potter!

În 1992 am lucrat pentru o firmă de consultanţă din Berna, o mare firmă din domeniul energetic. Acolo, la un moment dat, am fost pus să fac unele studii asupra impactului reţelei hidrologice asupra unui proiect, hai să-i spunem „Clovis”. Am semnat acolo trei contracte de convidenţialitate. Proaste! Toate insistau pe numele proiectelor, valoarea lor şi părţile contractuale, dar uitau să precizeze păstrarea discreţiei în ceea ce înseamnă descrierea generală a proiectului. Le-am mai citit odată înainte să mă apuc să scriu ceea ce scriu!

Ei bine sarcina mea era să stabilesc riscul ca la debitele râurilor maxime de suprafaţă, asigurare 1:10.000 de ani, ei bine să stabilesc riscul infiltrării apei de suprafaţă în nişte uriaşe, gigantice caverne săpate în Alpi, în anumite locaţii. Şi riscul seismic.

Am studiat, am cercetat, am calculat şi mi-am prezentat raportul. Mult mai târiu, aveam să aflu de la Chris, bunul meu prieten asasinat de ruşi, la ce foloseau elveţienii cavernele din subteran.

„Clovis” fusese iniţial un proiect german al celui de al Treilea Reich. Germanii intenţionau să stocheze în caverne subterane, din munte, de adâncime, sigure contra oricărui bombardament aerian, petrolul, sângele războiului, adus din Caucaz şi Iran. Se pregăteau de un război de durată contra Angliei şi Americii. Nemţii nu au ajuns niciodată în Caucaz, iar Iranul a fost ocupat de americani. Nu se ştie cum, proiectul a ajuns la elveţieni. De fapt se ştie cum, dar nu este „politic corect” să fie făcut public.

Cu siguranţă, elveţienii au renunţat la proiect în anii 90’ din cauza creşterii permanente a preţului la petrol.

Nu aş mai fi la fel de sigur astăzi când preţul la petrol a căzut în prăpastie, este cel din 1981. Întărirea fără precedent a francului elveţian are mai multe cauze: Primo: creşterea astronomică a cererii pe piaţa bancară a francilor elveţieni, reacţie emoţională de neîncredere în euro după asasinatele islamice din Occident. Secundo: „Răzbunarea” băncilor elveţiene, care nu au fost aşa de fericite că au fost obligate să renunţe la secretul bancar. Tertio: Elveţia, sau cineva din Elveţia importa ceva, de undeva, masiv, de ordinul sutelor de miliarde de franci.

Sursele mele îmi spun că trenurile şi TIR-urile de 55 tone, cisterne, care transportă rafinate petroliere în Elveţia, sau pentru filiale ale firmelor elveţiene din alte ţări europene, sunt foarte numeroase în punctul de frontieră Dogu Bayazid. De la un TIR pe oră, care era media obişnuită, de o săptămână de când a „sărit francul” sunt 17 autocisterne pe oră! Ele merg pe „calea de sud”, ocolind România şi Ungaria. Şi mai sunt alte două surse de unde Elveţia face plinul!

Probabil, repet, probabil, că petrolul a început să gâlgâie în „Proiectul Clovis”!

Românilor, care au făcut greşeala de a lua credite în franci elveţieni, le dau un singur sfat. Să renegocieze împrumutul cu banca având în vedere că în circa zece luni de zile, poate mai puţin, francul va reveni în matca lui, ba poate va fi şi subevaluat. După cum îmi aduc aminte şi la un calcul sumar, cam atâta le trebuie elveţienilor să umple giganticile rezervoare subterane. Prin supraevaluarea monedei, elveţienii pierd la export, aşa că trebuie să o dea înapoi! Poate chiar mai curând, dacă se fac presiuni. Sunt mari interese…

BERBEC  Avansezi ca un vehicul blindat, fără să ţii seama de atacuri sau greutăţile drumului. De asta te numeşti Berbec! Ţine-o tot aşa, astăzi încăpăţânarea ta se numeşte tenacitate de succes!

Timpul te presează şi nu termini ce ai de spus. Nu poţi să stabileşti nimic şi te enervezi inutil. O parte din zodie se pregăteşte pentru cumpărăturile de luni. Programul tău se tot schimbă astăzi, dar nu lăsa treburile importante pentru nimicuri urgente.  O zi aglomerată, cu o seară plăcută. Este bine să începi proiecte noi, să discuţi şi să motivezi oamenii. Poţi să te implici mai mult în viaţa celor mici, fie că este vorba de copii, fie de animăluţe.

TAUR  Azi adopţi o atitudine rară pentru tine, o tactică împrumutată de la semnele de foc. Promisiunea succesului apropiat îţi dă aripi şi te arunci cu capul înainte. Sau la bal, sau la spital!

Ai probleme cu banii. Tu, însă, ca un Taur econom, trebuie să te foloseşti cu iscusinţă de resursele pe care le ai de la părinţi, fraţi surori… Nu trebuie să te nemulţumescă faptul că astăzi că nu ai făcut mai mult – “drumul de o mie de leghe începe cu un pas” spune înţeleptul. Evită să te implici în orice activitate legată de autorităţi, mai ales dacă este vorba de autorităţile locale.

GEMENI  Configuraţia astrologică te avantajează în obţinerea iscusită a unor veşti sau informaţii. Atenţie la presă şi la reţelele de socializare, poţi avea unele date de excepţie. Foloseşte-le!

Ţine-ţi prietenii aproape şi duşmanii şi mai aproape. Daca nu ştii ce se bârfeşte, nici nu ştii ce măsuri să iei! Sigur, dacă vrei să iei măsuri, pentru că o bârfă rămâne o simplă bârfă. Atenţie la bani, unde îi pui şi cum îi cheltuieşti. Nu lua şi nu da bani cu împrumut, pentru că aşa se strică prieteniile. Nu fi naiv, se pare că noua ta iubire te foloseşte drept bancomat! Veşti bune spre sfîrşitul zilei. Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci.

RAC  Astăzi, la serviciu, la muncă, la şcoală, ai o oportunitate să te faci remarcat de cei din jur. În registrul benefic, desigur! Profită de prilej şi aminteşte despre interesele tale imediate.

Perioada zilei de azi te ajută să te înţelegi mai bine cu cei dragi şi apropiaţi, cu anturajul. O veste te impresionează mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil Conjunctura astrologică te favorizeză în domeniul financiar-bancar. Dacă ai o problemă cu băncile, astăzi este ziua în care ai noroc, insistenţa ta poate avea şanse bune de câştig. Fii liniştit, totul o să fie bine.

LEU   Eşti ca o floare de cactus dăruită de stele cu inteligenţă, bun simţ şi umor. Azi trebuie să renunţi la reţinere şi să arăţi familiei, prietenilor, celor din jur, calităţile tale deosebite!

O zi care pare bună, mai ales în a doua parte, pentru vizite, scurte ieşiri în oraş, sau mici escapade la un film, concert sau spectacol. Foloseşte-ţi gândirea limpede de astăzi la sinteza ultimelor evenimente. Mici succese care îţi lumineză astăzi sufletul. Ai mare nevoie de aceste confirmări ale valorii tale ca să-ţi întărească încrederea în forţele proprii. Nu trebuie să-ţi faci atâtea gânduri pentru orice amănunt.

FECIOARĂ   Dimineaţa te doare capul din cauza discuţiilor inutile. Parcă ar fi terapie de grup între paranoici, nu o discuţie normală de analiza muncii, la serviciu! A înebunit lupu’, mon cher!

Datele din presă sunt contradictorii. Eşti dezorientat şi de veştile primite de la prietenii din străinătate. Stelele zic să continui neabătut, fie că eşti la serviciu, fie ca ai ajuns acasă! Zi incertă şi uşor disarmonică până la orele prânzului, apoi totul intră în echilibru. Totuşi, nu este o zi critică, ceea ce te fereşte parţial de extreme, de neplăceri. Stăpâneşte-ţi pornirile extravagante sau excesiv de vanitoase. Nu cheltui sub impulsul momentului.

BALANŢĂ   Astăzi, mai toată ziua ţi se dă dreptate. Tragi concluzia că nu ai pierdut timpul învăţând şi muncind şi că experienţa contează! “Age before beauty”, vârsta şi ceea ce ştii prevalează!

Fii atent la o posibilă păcăleală. Propunerea de colaborare pe care o primeşti, poate muncă în străinătate, înseamnă: tu cu munca şi alţii cu banii. Adică muncă multă, sărăcia omului! Armonia şi bunăvoinţa sunt calităţile tale incontestabile, dar niciodată nu eşti suficient de abil social, nu speculezi oportunităţile.

SCORPION    Ai tendinţa să-i faci pe alţii răspunzători pentru eşecurile tale. Asta merge odată, de două ori, nu poţi să faci din asta o regulă. Mai bine ai analiza cauzele reale ale nerealizărilor!

Domeniul sentimental este avantajat de stele, aşa că zâmbeşte şi poartă-te frumos cu colegii de serviciu şi cu cei de acasă! Nu uita că generozitatea este una dintre calităţile tale. Poate, mai rară! Astăzi ai o perioadă bună. Configuraţia stelelor arată o perioada bună, mai ales in ceea ce priveşte domeniul sentimental dar poate şi profesia şi ascensiunea socială. Te preocupă, te obsedează banii şi parvenirea. Cu mai multă obiectivitate, profesionalism şi echilibru interior vei gasi calea.

SĂGETĂTOR   Eşti un pic deprimat şi stresat, între tine şi reuşită mai este un obstacol, un prag de trecut, cu toate că tu erai sigur de succes, acum! Concentrează-te, nu te îneca ca ţiganul la mal!

Ai tendinţa, de altfel naturală la majoritatea nativilor din zodia ta, să te repezi, ca orice semn de foc. Poţi să stai la distanţă? Nu! Adevărul este că nu te poţi schimba deloc, dar dacă ai abilitatea necesară poţi să imiţi dinamica, prudenţa altor semne, să joci pentru scurt timp un rol. Aşa vei putea rezolva situaţiile dificile, de astăzi, sau de oricând. „Disimularea inteligentă” a fost întotdeauna cheia succesului, în afaceri, dragoste sau în război!

CAPRICORN    Astăzi nu te preocupa de lucrurile serioase, grave, sobre. Poate fi o zi veselă de carnaval de iarnă, glumeşte, distrează-te, mai ales pe seară şi fă-i şi pe cei din jur tău să zâmbească!

Astăzi eşti vulnerabil la capricii scumpe. Atenţie la cumpărăturile de lucruri care nu îţi trebuie, dar te încântă, fie că sunt „drăguţe” fie că sunt „unicat”. Altfel, eşti binedispus! O informaţie te luminează la propriu şi la figurat. Nu te grăbi, însă, ca să tragi concluzii. Supravegheză-ţi regimul alimentar. Mănâncă mai puţin şi mai des şi evită factorii alergeni.    

VĂRSĂTOR    Zilele dificile par lăsate în urma ta. Astăzi trebuie să reconsideri unele dintre interesele tale, proiecte strategice lasate în aer din cauza lipsei de suport, de resurse şi de… speranţă!

Schimbarea este bună din când în când, dar nu te poţi juca tot timpul cu propria imagine, ca pe un joc de calculator, dovedind astfel instabilitate. Astăzi respectă promisiunile făcute. Eşti avantajat de conjunctura astrologică. Cu toate că nu eşti foarte încântat de ceea ce ţi se întâmplă, eforturile făcute până acum încep să-şi arate rezultatele. Continuă pe drumul ales. Aspecte favorabile par că te avantajează mai ales în planul mental, al proiectelor, şi prin urmare logică, pe plan social. 

PEŞTI  Astăzi nu ceda nici în ruptul capului, ai dreptate şi stelele ştiu acest lucru. Fă-i să ştie şi pe cei din jur, convinge-i! Coordonatele zilei de azi trebuie să fie fermitatea şi politeţea!

Astazi încearcă, măcar încearcă, să renunţi la încăpăţânarea care uneori te caracterizeaza şi mai rău te încurcă. Domeniul sentimental este avantajat de conjunctură. Nu pleca la drum lung. Te poţi consola cu proverbul „numai cine nu munceşte nu greşeşte”. Este o scuză bună pentru ziua de azi când scapi aproape orice din mână. Cei neîndemânatici au, însă, noroc la dragoste!