Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Din greşeală în greşeală, spre victoria finală!

Autor: | | 0 Comentarii | 3076 Vizualizari

Pe 3 martie s-au născut Alexander Graham Bell, George Pullman, Şalom Aleihem, Jean Harlow, Diana Barrymore, Zico, Ion Iliescu.

Nimic, nimic, nimic în vechiul "kalendar" în tradiţia dacică şi trei Sfinţi în calendarul creştin: Eutropie, Cleonic şi Vasilisc.

Dar, a treia babă! Pe nume Sava, Sâia, Mărţica. Cine îşi alege această babă poate avea noroc cu negustoria, dacă este zi frumoasă.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi să mă iertaţi pentru greşelile mele, cele făcute fără voie, că nu doresc să greşesc, dar gramatica este complicată, ortografia ciudată şi vocabularul se schimbă de te şi miri.

Vă cer iertare pentru că, constat cu uimire, creşte entropia, în jurul meu sunt din ce în ce mai multe greşeli, lumea se prosteşte şi idiocraţie se instalează ca formă de guvernare.

O să vă spun o poveste veche, despre greşeală, trăită de mine, pentru că nu v-am mai spus de mult poveşti şi mulţi dintre domniile voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi mă certaţi că sunt leneş cu povestitul. Ascult şi mă supun!

Mă aflam de mai mulţi ani la Teheran şi vinerile, ziua liberă islamică, sau orice zi liberă, le petreceam, aproape toate, în marele Bazar, probabil cel mai mare din lume. Bazarul persan este o lume. După câţiva ani de zile eram cunoscut, învăţasem puţină farsi şi statura mea de european şi ochii albaştri nu treceau neobservaţi. Mi se spunea Rahman ben Al-Kitab. Adică “cel milostiv, fiul cărţii, cărturarul”.

Eram invitat de toţi negustorii să le calc pragul şi să bem împreună ceai înmiresmat cu o bucăţică de zahăr candel în obraz. Ştiau că sunt sărac şi nu o să cumpăr nimic, dar le lipsea o discuţie. Şi apoi dacă este un muşteriu, ba chiar unul european, poate mai intră unul, nu? Este una din legile achiziţiei. Dacă cineva ar dori să înveţe comerţ adevărat, trebuie neapărat să treacă prin “Universitatea Bazar”.

Mă fascina aleea vânzătorilor de covoare. Cele mai superbe covoare persane din lume, de Tabriz, Mashad, Yazd, Shiraz. Nu vă puteţi închipui ce minunăţii au văzut ochii mei. Mă atrăgeu negustorii, mirosul acela imposibil de definit, specific, stivele imense de covoare.

Dar mai ales negustorii, care aveau o filosofie aparte. Treptat, după ani de zile, le-am cucerit încrederea. Au început să-mi povesteasă, pentru că “haide, eram unul de al lor”. Şi eu am început “să văd” să cunosc numărul de noduri, modul de legare, fineţea lânii sau a mătăsii, modul de dărăcire, desenul folosit, locul unde fusese făcut, dacă era făcut de copii sau femei, vopsele folosite, îndesirea artificială sau naturală.

Plăcerea negustorilor era să-mi arate, unul câte unul, covoarele persane pe care le aveau. Doi “pesari”, băieţi de ajutor, ridicau covorul din stiva de peste un metru înălţime şi îl puneau pe un stativ, sau pur şi simplu îl etalau pe uliţă, să treacă lumea peste el. “Ei ce zici?” mă îmbiau negustorii zâmbind prietenos. Făceam observaţii asupra culorii, desenului etc. Într-o zi am spus unui negustor “Nu ştiu ce se întâmplă, dar am observat, iata aici, la alte covoare în altă parte, un mic defect, sigur, nu se vede, dar eu se pare, că am acumulat am ceva experienţă”.

Negustorul a sărit în sus de bucurie, a zis ceva ce nu prea am înţeles, dar care era plin de Allah şi formule rituale în sonora farsi pahlavi şi m-a înfăşcat de o mână trăgându-mă după el. Pe drum, la toţi negustorii spunea cam aceiaşi formulă şi ei erau foarte încântaţi şi aruncau în noi cu orez, năut şi bucăţi mici de zahăr. M-am liniştit!

M-a dus la starostele breaslei. I-a povestit aşa de repede că nu am înţeles nimic. Apoi starostele, un om de anumită vârstă, dar nobil şi frumos ca din poemele lui Hafez, m-a întrebat: “Farengi”, străinule, ce ai văzut?”

I-am explicat în puţina farsi pe care o ştiam. Privirea bărbatului din faţa mea a început să zâmbească. Apoi s-a sculat de unde stătea “turceşte” m-a strâns în braţe şi m-a sărutat ritual, de trei ori, bărbăteşte. Aşa am fost adoptat drept “bazargi”, unul dintre cei din Bazar. Mi-a folosit mult această calitate, pe care apoi o ştiau, nu ştiu cum, toţi negustorii. Starostele breaslei mi-a spus o frază care o ţin minte şi astăzi.

Ascultaţi şi luaţi aminte:

“Tot ceea ce este omenesc trebuie să aibă un mic, sau mai mare defect, numai Dumnezeu este Perfect!”

Covoarele persane aveau făcute, cu bună ştiinţă, un defect, acolo, aproape neobservat, dar ştiut de ţesător, care îşi îndeplinea jurământul, canonul ritual al breaslei de a nu face “ceva perfect, ceva neomenesc, ceva dincolo de puterea omului”! Omul este supus greşelii! Şi trebuie să o mărturisească, să o arate, ca să fie iertat şi ca să se îndrepte!

Tare mă tem, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, că, la noi, în România nu este vorba de cine ştie ce filosofie măreaţă a greşelii omeneşti ci pur şi simplu este o formă, originală, dacă vreţi, de idiocraţie: prostie, nesimţire şi lipsă de interes!

BERBEC Astăzi, discuţii interesante despre viitorul domeniului profesional, care alungă începutul unei astenii de primăvară. E momentul să fii diplomat ca să obţii sprijin pentru interesele tale.

Trebuie să dai dovadă de tact şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi. Lasă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în niciun fel. Domeniul emoţional este astăzi bine aspectat. Cu toate că pare a fi încă o zi bună, evită nepăsarea şi nerăbdarea. Fii prudent şi precaut, când discuţi, negociezi şi mai ales în convorbirile la telefon!

TAUR Fii atent, astăzi poţi să-ţi satisfaci o dorinţă. Şi poţi să ai surpriza plăcută să fii ajutat de cei din jurul tău. Proiectele tale merg bine, nu o lua pe alte căi, care par mai uşoare!

Conjunctura îţi indică să nu te repezi, să ai răbdare, pentru ca lucrurile se pot lămuri. Minimum necesar cerut este să dai dovadă de bunăvoinţă şi cooperare în relaţiile cu cei din jur! Nu trebuie să-ţi faci atâtea gânduri pentru orice amănunt. Dacă telefonul tău nu sună asta nu înseamnă că rudele tale, copii, părinţii, prietenii te-au uitat. Sunt doar ocupaţi în marea maşină capitalistă, ca şi Charlie Chaplin, care era înghiţit în comedia lui tristă de revoluţia industrială.

GEMENI Astăzi nu te grăbi să schimbi ceva din rutina vieţii tale. Dacă schimbi, evenimente păguboase şi oameni mediocri te pot atrage în situaţii fără sens şi finalitate. Poţi pierde timpul!

Orice rău spre bine, azi descoperi unele lucruri, mai greu de acceptat, despre persoane din anturajul tău. Eşti încă în formă bună, dar trebuie să te pregăteşti pentru o perioadă obositoare. Nu te repezi să intri în discuţii tăioase – pot degenera. Conflict dintre simţăminte şi logică. Nu forţa găsirea unei soluţii, temporizează, doar. Nu lua decizii importante. Amână toate întâlnirile pe care le poţi reprograma.

Dancila i-a dat LOVITURA lui Klaus Iohannis! Presedinte a rabufnit! Sar scantei pe scena politica

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Informatii utile

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI