În calendarul creştin astăzi este pomenită Sf. Sofia, cu ale ei trei fete: Pistis, Agapis şi Elpis.

În "kalendar": "Dacă păsările călătoare nu se duc înainte de Sf. Sofia, atunci iarna va fi caldă înaintea Crăciunului (A.Olteanu, după Mangiuca).  Este vorba de a doua (prima fiind în noiembrie) "mică vară a Sf. Martin"  de care ne-am bucurat şi în decembrie 1989.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi o să vă mai spun o poveste adevărată. Am martori, s-a întâmplat acum!

Am primit, acum vreo două zile, un email plin de lacrimi al doamnei Carmen. Îşi pierduse pisicuţa, pe nume Maya. Se pare că, într-un fel sau altul, căzuse de la etajul trei.

„Nu pot accepta pierderea, durerea resimtita este paralizanta, parca o aud insa cautarile intregii familii au fost pana acum zadarnice. Dar eu mai sper ca o vom regasi pentru a restabili echilibrul, concentrarea atat a mea cat si a fetitei mele de 16 ani care m-a intrebat cum sa mearga la scoala daca acasa nu o asteapta Maya?” spunea, disperată, buna doamnă.

Primesc zilnic şasezeci de emailuri, am 5659 nedesfacute. Totusi ceva m-a facut sa citesc acest email şi nu altul.

M-a impresionat şi m-a preocupat mult! Se poate să fac ceva ca s-o găsescă pe Maya? Am adormit cu gândul acesta, cu căţeluşa Miki la picioarele mele, aşezată strategic între mine şi uşă, înţelegeţi, câine de pază!

Am visat… de obicei îmi aduc aminte doar de câte ceva imediat după ce mă trezesc. De data aceasta, fantomiţa pisicii Gina mi-a apărut în vis. Gina era în vis foarte mare, uriaşă, cât Miki care are vreo 25 de kilograme. Mergea încet şi precaut pe covorul persan de acasă, din copilărie, de care nu mai ştiu de mult ce s-a întâmplat cu el. Gina, vorbea! Cu un glas plăcut de fetiţă răsfăţată. “Tati, ce vrei de la mine? Vrei să ştii ce este cu pisica Maya? Aici nu este, mai căutaţi-o! Eu sunt bine, nu ai grijă, aici… e altfel!”

M-am trezit cu o durere de cap, cu ochii umflaţi şi cu gâtul uscat, simptome, după cum îmi spunea regretatul meu prieten Nelu Ţugui a implicării într-un fenomen paranormal. Miki era la picioarele mele cu ochişorii măriţi şi se lingea pe botişor, mereu, semn de panică!

Nu ştiam ce să fac. Să dau familiei lui Carmen speranţe false, dacă nu o găsesc, nu o să mă considere un escroc sentimental, sau mai rău? Am discutat cu Marian, un vecin, care şi el mi-a spus să nu dau speranţe deşarte, decepţia este mai crudă, spunea el.

Am preferat să-i trimit lui Carmen o scrisoare în care o regretam mult pe Gina dar undeva spuneam, despre Maya: “Poate, totuşi o găsiţi… aş fi aşa de mulţumit!”

Dar chiar înainte de a mă apuca de scris articolul prezent primesc alt email de la Carmen, “veşti minunate”:  “Minunea mult dorita s-a produs! Dupa cautari disperate, mobilizare generala a intregului cartier, am gasit acolo unde mai cautasem de cateva ori, pitita, speriata,flamanda, socata pe năbădăioasa Maya. Rugile nostre şi gandurile bune ale prietenilor au facut sa ne fie inapoiata bucuria si energia familiei, pisicuta nostra. Dupa un zbor de la etajul 3 pe beton, trei zile in frig, fara apa si mancare , nu are nici o zgarietura. Va multumesc pentru sustinere.

Va ataşez o fotografie cu Maya!”

Acum trebuie să vă spun, dragi lupi, padawani şi hobbiţi de ce spuneam că găsirea pisicuţii m-ar face aşa de mulţumit! Pe lângă salvarea Mayei!

Faptul că pisicuţa Maya a fost găsită îmi confirmă apariţia fantomiţei Ginei. Ce a spus ea, s-a împlinit! Şi, mai mult, cred că este bine acolo unde este, aşa a spus ea! De aceea sunt aşa de mulţumit!

Vedeţi dragi lupi, padawani şi hobbiţi găsirea unei pisicuţe poate avea consecinţe de anvergură cosmică. Un fapt minor, insignifiant, ar spune unii fără inimă şi fără să cunoscă teoria haosului.

Teoria relaţivităţii, cuantele, principiul nedeterminării şi teoria haosului au permis filozofilor şi oamenilor de ştiinţă speculaţii cu adevărat fantastice!

O ilustrare a acestei situaţii, sigur, tratată artistic şi simplist, o găsiţi în mai vechiul film SF “Sound of Thunder”.

Liniile de dezvoltare cauzală a viitorului sunt misterioase şi ilogice, nu respectă raţiunea umană. Salvarea pisicuţei Maya poate evita un război peste 157 de ani! Dar numai bunul Dumnezeu ştie! Da, cu siguranţă El ştie, pentru că în El se află trecutul, prezentul şi viitorul! Noi doar ne maimuţărim…

BERBEC    Astăzi se poate să încerci să aplanezi unele conflicte de care nu eşti responsabil. Zodia ta nu este cea a mediatorilor, dar cu energia şi încăpăţânarea caracteristice poţi să reuşeşti!

O mică supărare provocată de cineva din familie, dar pe total ziua iţi este favorabilă. Totuşi, un avertisment: fereşte-te să comentezi cu multa placere ultimele insuccese ale şefului, pentru ca s-ar putea că acesta să afle! Întotdeauna se găseşte un „binevoitor” de felul lui Iago. Altfel, te bucuri de începerea şcolii, că mai ai şi altfel de griji! Adică să suplineşti din propriul buzunar lipsa de interes a statului român pentru educaţie şi învăţământ.

TAUR    O zi în care conjunctura îţi oferă un dar rar al comunicării. În special poţi să cuantifici, să precizezi, dorinţele, visele şi nevoile tale! Rămâne, doar, să-i convingi pe cei din jurul tău!

Activitatea ta de astăzi, fie că eşti la serviciu sau rămâi acasă – se îndreaptă către rezolvarea unor probleme din trecut, rămase în suspensie. Anumite evenimente de care afli în a doua parte a zilei şi o justă evaluare a situaţiei te fac să preţuieşti încă o dată ajutorul prietenilor adevăraţi şi să dispreţuieşti din nou pe inamicii personali.

GEMENI   O pauză în viaţa ta socială te poate ajuta să reîncepi de unde îţi convine. S-au acumulat o mulţime de obligaţii care nu-ţi fac nicio plăcere şi, de fapt, sunt numai forme fără conţinut!

Astăzi eşti vulnerabil la capricii scumpe. Atenţie la cumpărăturile de lucruri care nu îţi trebuiesc, dar te încântă, fie că sunt „drăguţe” fie că sunt „unicat”. Altfel, eşti binedispus! Excelente oportunitati la serviciu, în piaţă sau la şcoală – mai ales de cooperare, asa incat poti scurta consistent durata de executie a unui proiect sau altceva, dacă lucrezi în echipă.

RAC   Trebuie să apari în public, sau să-ţi susţii ideile în faţa unei adunări. Poţi avea succes, totul se petrece cu bine. Atenţie la ţinută, stai drept şi vorbeşte în fraze scurte, spunea Cicero!

O parte dintre Racii cei prevăzuţi cu cleşti şi cu simţul frumosului, trebuie să dea dovadă de diplomaţie ca să evite nişte conflicte inutile, de altfel. Un procent dintre nativi s-ar putea, chiar, să aiba de mediat între două persoane din anturaj. Posibile schimbări în anturaj şi veşti plăcute de departe.  În registrul mediu spre neinteresant. Nimic foarte important nu pare că se întâmplă în această perioadă!

LEU   Ceea ce se întâmplă în jur, faptele, situaţiile şi gesturile, nu corespund preferinţelor tale. Ai vrea să ragi cât poţi, sau să muşti adânc, ca să pui lucrurile la punct! Mai aşteaptă puţin!

Afacerile personale şi cele amoroase sunt, însă, bine aspectate. Începutul şcolii te găseşte cumpărând manuale şi rechizite, plătind fondul clasei, cheltuind cu reamenajarea băncilor, cumpărând material didactic şi informatic, pentru că statul nu are bani, statul trebuie să cumpere armament şi să împartă banii la “cine trebuie”. Treburi de colonie şi muncă de negri!

FECIOARĂ   Eşti foarte mulţumit pentru că ţi se acordă încredere şi colegii, prietenii, se bazează pe tine. Azi promovează proiectele tale strategice, cele de termen lung, pentru că poţi găsi sprijin!

Prudenta, vigilenta si retinerea trebuie sa fie caracteristicile tale pentru ziua de azi. Daca ai început şcoala atentie la inghetata şi la ce ronţăi în pauze. Daca stai acasă atenţie la aparatura electrocasnică. Atentie şi la mobil, deoarece in a doua parte a zilei o sa afli o informatie interesantă, poate capitală despre proiectul pe care esti gata să-l începi.

BALANŢĂ    Conversaţia, schimburile de idei, de astăzi sunt favorabile, îţi pot furniza informaţii preţioase. Eşti în siguranţă, eşti echilibrat, eşti mai “zen”, eşti optimist, ai sentimente plăcute!

Domeniul sentimental este avantajat de stele, aşa că zâmbeşte şi poartă-te frumos cu colegii de serviciu sau… de acasă sau de clasă! Nu uita că generozitatea este una dintre calităţile tale. Trebuie să ajuţi pe cineva neapărat, chiar dacă nu este foarte necesar, uneori. Simtul umorului nu este unul dintre atributele tari ale tale, dar ziua de astăzi îţi oferă mai multe prilejuri de râs. Râde cât poţi, este sănătos!

SCORPION   Ce plăcut este să stai pe margine şi să-i laşi pe alţii să-şi spargă capul! Şi apoi să râzi de ei, tipic scorpionic. Şi să le dai sfaturi, cu superioritate, înţepându-i… prieteneşte!

Te nemulţumesc o mulţime de lucruri. Corect. Dar aşteaptă momentul, urmăreşte oportunitatea, fii pe fază. Astăzi dacă nu te iei după aparenţe şi analizezi bine detaliile şi te informezi corect, poţi evita o cheltuială. Trebuie să te concentrezi pe problemele obişnuite, simple, cotidiene, liniştea şi calmul îţi aduc eficacitate şi succes!

SĂGETĂTOR   Astăzi evită orice confruntare, orice discuţie în contradictoriu, te izolezi şi te gândeşti cum să te descurci în continuare. Gelozia îţi poate întuneca percepţia realităţii, fii atent!

Vremea este capricioasă, dar respectul de sine întreţine flacăra din sufletul tău. Dacă mai studiezi, începutul şcolii te găseşte fără toate cumpărăturile necesare, fără cazare şi fără bani. Ai, deci, toate condiţiile oferite de statul român!

CAPRICORN Capricornii sunt foarte interesaţi de siguranţa personală. Nu uita acest lucru când planifici activitatea pentru ziua de azi. Amână ce nu poţi rezolva, cere un sfat competent, nu strică!

Fii chibzuit şi cumpăra un singur obiect important şi bun calitativ, care îţi este necesar. Un proverb oriental spune că oamenii bogaţi sunt slabi, se îmbracă în alb şi au puţine lucruri, dar foarte valoroase. O scrisoare, e-mail, reţeaua de socializare, sau o convorbire telefonică îţi aduce o veste bună, pe care nu credeai că o s-o mai auzi, pentru că se referă la o situaţie aproape uitată!

VĂRSĂTOR   Trebuie să te distanţezi de anumite persoane. E atât spre binele tău cât şi al lor! Nu oricine se potriveşte cu oricine, afinităţile selective sunt un joc complicat, fără logică aparentă!

Azi configuratia astrala iti ofera un prilej sa inchei unele lucrari ramase suspendate si sa lamuresti unele aspecte ale sentimentelor tale. Sau să tranşezi o situaţie din familie – sau cu prietenii. După configuraţia stelelor pare o stabilire a sarcinilor fiecăruia: cine, ce, cum face.

PEŞTI  Ai imaginaţie! Chiar îţi trebuie, pentru că astăzi ai de rezolvat nişte probleme profesionale mai complicate, care cer… imaginaţie! Şi în amor îţi trebuie acest dar preţios al zeilor!

O vorba, un telefon sau o informatie iti aduce o veste buna, dar de care erai aproape sigur şi chiar o asteptai. A doua parte a zile este si mai convingatoare in presupunerile tale. Începutul şcolii te-a găsit nepregătit. Încă odată. De fapt nu eşti pregătit niciodată, pentru nimic. Viaţa este o misterioasă şi tainică cale pentru tine. Până la urmă în asta constă plăcerea, nu?