Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Aşa am salvat peste cinci sute de sfinte biserici...

12-09/horoscop_01-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 2554 Vizualizari

Pe 16 august s-au născut Madonna, Pierre Richard, Alexandru Agache, Filaret Barbu, Virgil Ierunca, Florin Bogardo, Gabriela Melinescu, Gelu Solomonescu, Ion Gheorghe, Ovid Crohmăliceanu iar pe 17 august s-au născut Davy Crockett, Robert De Niro, Sean Penn, Mae West, Traian Vuia, Ştefan Ruha, Marcel Chirnoagă,

Un weekend din mica vacanţă de Sf. Maria! Ziua de 16 august este mai semnificativă, cea de 17 este de genul: „nimic în „kalendar””! Riscul seismic este prezent, posibil, dar puţin probabil, după conjunctură şi prognozele de la Mauna Kea.

"Evenimentul Zilei" din 16 august 1949 a umplut de tristeţe o naţiune întreagă: Margaret Mitchel, celebra autoare a romanului "Gone with the Wind" a încetat din viaţă urmare unui accident în care a fost lovită de un automobil, condus pe contrasens de un şofer beat.

"Gone with the Wind" este romanul meu preferat. Când am ajuns în Atlanta printre primele locuri pe care le-am vizitat a fost "The Dump", astăzi "Margaret Mitchel House and Museum".

Ce fată frumoasă a fost Margaret, o adevărată fiică a Sudului!

Dintr-o familie foarte bună şi înstărită. Pe măsură ce studiam mai mult îmi dădeam seama că romanul a avut şi o tentă autobiografică, sigur, în economia ficţiunii!

Tot pe 16 august, în anul 1956, a încetat din viaţă sărac şi uitat de toţi Bela Lugosi, celebrul interpret a lui "Dracula". A fost înmormântat ca un vampir, cu mantia lui Dracula, după cum lăsase în testament.

Tradiţional în "kalendar" pe 16 august sunt Cercurile Sf. Marii, ultima zi a serbărilor Herei. În antichitate avea loc „judecata femeilor”.

Într-un loc neştiut de nimeni, un tribunal alcătuit dintr-o fată mare, o femeie măritată şi o văduvă, judeca treburile femeieşti: că aia mi-a furat bărbatul, una m-a despărţit de logodnic, asta umblă cu farmece, iar cealaltă umblă cu fratele meu şi îl învaţă la prostii - şi câte şi mai căte, treburi feminine...

Hotărârile tribunalului Herei erau luate în unanimitate şi erau obligatorii şi definitive. Altfel... nu ştiţi ce rele şi crude sunt femeile când vor ele, să vă ferească Bunul Dumnezeu!

Dar astăzi, 16 august, încă îi pomenim pe Sfinţii Martiri Brâncoveni Constantin Vodă şi cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi sfetnicul Ianache.

După ce au suferit martiriul pentru păstrarea credinţei dar şi pentru lăcomia cea mare a câinilor de turci care le doreau averile, trupurile lor au fost aruncate de păgânii turci în mare.

Dar două caiace aşteptau. Corpurile au fost salvate de la dezonoare de greci creştini şi îngropate după datină în cimitirul creştin din insula Haliki.

Doamna Marica, soţia lui Constatin, după aventuri demne de un roman, reuşeşte să aducă în ţară, în 1720, moaştele celor ucişi şi le-a depus în cripta biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti.

Doamne, ce aventuri au fost atunci, în vara lui 1720, pentru recuperarea corpurilor martirilor, demne de cărţile lui Dumas! Pentru că a fost vorba tot de muşchetari, dar de muşchetari români, conduşi de marele spadasin Marin, olteanul, cel cu două pistole de argint la brâu şi cu două spade. Omul de încredere al Brâncovenilor, încredere pe care nu a înşelat-o niciodată. Olteanul era ambidextru, folosea la fel şi mâna stângă şi pe cea dreaptă! Nimeni nu-i putea face faţă cu spada în mână! Nici dacă erau mai mulţi, se zice că s-a bătut şi a dovedit şi o duzină, odată!

Bătălii şi dueluri, cavalcade şi trăsuri răsturnate, împuşcături imposibile. Marin a împuşcat un şef turc, un aga, de la mai multe sute de metri, descurajând pe ceilalţi să-i mai urmărească. Şi aşa au reuşit să ajungă la Dunăre cu preţioasa lor povară, unde îi aşteptau soldaţii lui Marin şi un caiac. Ce film ar ieşi din acest episod istoric adevărat!

Bisericile au suferit mult la cutremurul cel mare, din martie 1977.

Biserica Sf. Gheorghe Nou mi-a dat cel mai mult de furcă la întocmirea documentaţiei de consolidare. Pentru că, la îndemnul proaspătului Patriarh Iustin Moisescu şi al părintelui Neamu de la Sectorul tehnic al Patriarhiei, constituisem un colectiv de ingineri, arhitecţi şi meseriaşi care se ocupa cu întocmirea şi executarea urgentă a proiectelor de consolidare a bisericilor.

Atunci, în vara lui 1977, s-a întâmplat o minune. Eram obosiţi şi nemâncaţi. Era noapte. Sala pusă cu dragoste de Patriarhie la dispoziţia noastră era plină de planşete, foi de calc, rigle de calcul, scumpele, noi pe atunci, calculatoare numerice electronice, care costau o avere, cărţi de specialitate, tabele, şabloane, Rotring-uri şi tuşuri scumpe, tuburi de proiecte, culegeri de STAS-uri şi încă o mie de lucruri de proiectare. Toate cumpărate din banii noştri. Rămăsese doar arhitectul Gabriel Piţigoi şi cel care vă povesteşte. Ceilalţi plecaseră, unii acasă să se culce, alţii erau pe teren, zidarii de la Floreşti începuseră lucru la Săftica.

Am adormit amândoi cu capul pe planşetă. Şi am avut amândoi, acelaşi vis! Se făcea că un bărbat înalt, cu faţa nobilă, cu barbă şi mustăţi, îmbrăcat în caftan domnesc se plimba în jurul Sfintei Biserici Sf. Gheorghe Nou şi ne arăta, tăcut, dar zâmbind, diferite puncte pe clădire.

Ne-am trezit! Ne durea capul, tare! Ne-am uitat unul la altul şi apoi am povestit ce am visat, la început cu prudenţă, apoi...

Gabi, arhitectul, a început să facă semne pe planuri, acolo unde arătase domnitorul: "da, da, aici tiranţi, aici centură de beton puternic armat, aici subfundaţie, aici injecţie cu răşină, aici ţesătură de scoabe". Şi calculul de rezistenţă, dimensionare, îl întreb! Asta este treaba ta mi-a spus liniştit arhitectul, pe vremea aceea nu prea erau ingineri structuralişti!

Taina este că pe atunci nu ştiam că în subsolul, în cripta, Sf. Biserici Sf. Gheorghe Nou sunt ascunse moaştele Brâncovenilor. Da, dar ei ştiau că vrem să facem un lucru bun, dar oboseala şi epuizarea ne împiedicau...

Aşa am salvat peste cinci sute de biserici... Era absolut necesar ca fiecare parohie să aibă un plan de reparaţii. Echipe de activişti verificau cu atenţie dacă parohia avea sau nu planul de reparaţii şi consolidare. Altfel, închideau imediat sfânta biserică conform legii disciplinei în construcţii care prevedea închiderea unui imobil avariat destinat uzului public.

Îmi amintesc că ne-am încrucişat odată cu o astfel de echipă. Noi eram sus, la cor, ca să mai facem nişte ultime fotografii-martor. Tocmai predasem preotului „planul de reparaţii”. În sfânta biserică a intrat un grup. M-a surprins faptul că nu îşi făcuseră cruce la uşa bisericii. Aşa că i-am făcut semn lui Dănuţ, fotograful, să tacă din gură. Era secretarul de partid local cu "inspectorii" din Capitală.

Pe un ton politicos, trebuie să mărturisesc, i-au cerut preotului să închidă biserica. "Dar, a spus Părintele, avem „planul” şi mâine începem reparaţiile!" Inspectorii au cerut să vadă şi ei. Preotul a intrat în altar şi a ieşit de acolo cu dosarele conţinând proiectele noastre de reparaţie şi consolidare. Inspectorii le-au răsfoit rapid şi au exclamat: "Din nou, „dacii”! Sunt buni băieţii ăştia, foarte buni, să vă ţineţi de proiect Părinte, să nu daţi rasol!" Şi au plecat...

Trebuie să vă spun că Mihaela, fata care se ocupa de multiplicare planurilor la ozalid, aşa era pe atunci, marca calcul nostru ca să nu se rătăcească, cu o mică ştampilă făcută de ea dintr-o gumă: "Noi, Dacii"... Cuvintele "inspectorilor" de la Bucureşti au fost cel mai mare premiu pe care l-am primit! Eram "buni, foarte buni"!

Dar ce se întâmpla dacă nu exista planul de consolidare? Alternativa era dărâmarea bisericilor avariate, distrugerea lor de către nazişti. Pentru că în România nu a fost niciodată comunism, a fost condamnat ceva ce nu a existat. A fost un socialism naţionalist, adică "nazional-socialism", nazism. Cu fűrer, cu tot!

Altădată o să vă povestesc şi de taina Mahramei lui Iisus, tot astăzi, pe 16 august, pomenită, dar am spus deja o poveste, adevărată, aşa că am sufletul împăcat ca să aştept cu bucurie manifestarea micuţei fantomiţe a pisicii Gina...

Vă mulţumesc tuturor celor care mi-aţi scris şi celor câtorva duzini care împărtăşiţi experienţa mea cu animăluţe fantomiţe. Mulţumesc din suflet!

BERBEC Azi, fie acasă, fie în vacanţă, sau în călătorie, întâlneşti unele obstacole. Eşti surprins, nu te aşteptai. Însă, este o situaţie obiectivă, nu te grăbi, fii calm şi aşa poţi găsi soluţia!

Sâmbătă încerci să ajuţi pe cineva apropiat. Lângă cei dragi te simţi bine şi motivat. Totuşi, te miri de unele nepotriviri între planuri şi realitate.

Marele regret al lui Nicolae Ceausescu, inainte de MOARTE! Nu a apucat: Acum ma TERMINA el

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI