Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Anul Nou dacic şi popoarele seismice

Autor: | | 0 Comentarii | 2453 Vizualizari

Pe 29 noiembrie s-au născut Jacques Chirac, Berry Gordy, Gaetano Donizetti, John Fleming, N.D.Cocea, Flavia Buref, Liviu Tudan, Mihai Mereuţă, Ramona Bădescu iar pe 30 noiembrie s-au născut Mark Twain, Winston Churchill, Jonathan Swift, Andrea Palladio, Billy Idol, Ridley Scott, Dem Rădulescu, Mitică Popescu, Andrei Bantaş, Paul Zarifopol.

Tradiţional, pe 29 noiembrie, în "kalendar" este Ajunul Sf. Andrei. Este Noaptea Strigoilor şi a creaturilor malefice ale nopţii. Noaptea Vampirilor, a strigoilor şi a Licantropilor, a vârcolacilor. Punctată în Vest, mai ales de americani, cu o lună mai devreme. Câte bordeie, atâtea obiceiuri!

Dar trebuie să recunoaştem că oamenii albi, creştini, europeni sau care provin din Europa au cam aceleaşi obiceiuri vechi, dar de neconceput şi opuse celor din Orient ce să mai spunem de... China!

Este un festival de obiceiuri magice de protecţie. Se foloseşte cu precădere usturoiul şi macul, plante de putere, magice, dar şi sarea şi apa sfinţită. În special usturoiul, în funie, aşezat în forma crucii!

Este sărbatoarea lupilor, Sf. Petru şi Sf. Andrei cei doi protectori ai lupilor, coboară pe pământ şi le dezleagă limba ca să poată vorbi. Românul care aude cum vorbesc lupii şi nu-şi face imediat semnul crucii sfinte, moare până în an. Lupii au darul prezicerii şi spun cum o să fie şi ce o să se întâmple. Dacă noptea este frumoasă şi lupii nu urlă, va fi un an bun.

Dar unde ne sunt lupii de altădată? Stârpiţi de leneşi şi pui de lele, de străini nenorociţi, cam la fel cu cei care astăzi omoară căţeii! "Să li se usuce sângele în vine, să li se frângă oasele în somn şi să li se atârne limba!" Este o parte din blestemul celor patru umori, care se face numai în această noapte. "Adevărat este, cine ştie blestemul şi îl spune în noaptea de Sf. Andrei, acela nu mai are duşmani, că toţi mor!" (Speranţia)

Fetele mari fac o turtă şi aşteaptă vis prevestitor, altele pun sub pernă patruzeci şi unu de fire de grâu, ca să-şi viseze ursitul.

Prilej de sărbătoare, de cântece şi dansuri, de spus pilde şi cimilituri, de şezătoare la „păzitul usturoiului”.

În noaptea aceasta strigoii, vârcolacii, creaturile nopţii, din România, se fac cete şi se duc la hotare să se bată cu cei străini. Cine câştigă, aduce norocul în ţara lui!

Evident, o sărbătoare dacică, peste care s-a suprapus vopseaua creştină.

Dacii, geto-dacii pentru că după cum arăta Alexandru Busuioceanu în al său "Zamolxis": "Geţii lui Herodot sunt totuna cu dacii, aceste două nume fiind folosite deopotrivă de autorii antici pentru a arăta poporul tracic de la Dunăre şi din Carpaţi", ei bine, noi, dacii, sărbătorim prima zi a din şirul de trei a Anului Nou. Putem să-l sărbătorim şi peste o lună, de ce nu? Două bătăi strică, nu două petreceri!

Vedeţi, dragi padawani şi hobbiţi, Dromichete, Burebista sau Deceneu nu aveau ceasuri Rollex ca să spună că a venit miezul nopţii şi să deschidă, la secundă, sticla de şampanie, neapărat Veuve Cliquot.

Mult mai pragmatici şi mai naturali, dacii petreceau trei zile. De la lăsatul nopţii în ziua de 29, 30 noiembrie şi 1 decembrie, până seara. Nu sunt deosebiri între zile. Strabon spune că petreceau şi probabil că ăsta este adevărul, că mult ne place să petrecem şi astăzi!

Dar ce mâncau, ce beau, cum se distrau?

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, nu au intrat zilele în sac şi cu răbdare se trece marea, până una-alta eu vă spun un dacic: "Să fiţi sănătoşi!" asta era urarea, nu "La mulţi ani!"

Dacii erau nemuritori, nu contează câţi ani trăiau pe lumea aceasta, sau în Ţara lui Zamolxe, sau aiurea. Timpul nu conta... nu se grăbeau, nu se îmbulzeau, făceau lucrurile bine şi la timpul lor, aveau certitudinea eternităţii! Nu le era frică de moarte, deloc, ba chiar se bucurau, obicei bun şi demn, înlocuit, din nefericire, de vaietele tragicelor religii orientale.

Ziua de 30 noiembrie este foarte importantă, benefică.

Sinaxar, în calendar, Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României.

Tradiţional, în "kalendar", Sfântul Andrei, Sântandrei, Moş Andrei, Andrei-de-iarnă, Indrea. Ziua Lupului. Lupul cel Şchiop, Gădineţul Şchiop, Ieşirea Filipilor de Toamnă.

„În calitate de început (după unele presupoziţii acum avem de-a face cu Anul Nou dacic, în felul acesta explicându-se această concentrare de sacralitate) este firesc să întîlnim credinţe care spun că acum începe iarna. Un număr mare de credinţe susţine interdicţiile de lucru în această zi, pedeapsa cea mai frecventă fiind boala rituală:” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 503.

Legenda iniţiatică îl leagă pe Apostolul Andrei de Lupul Şchiop. Acelaşi Lup Şchiop, nemuritor, care îl sfătuia pe Zamolxe, ucenicul lui Pitagora. O versiune a legendei populare spune că Sf. Andrei însuşi se putea transforma în Lupul Şchiop. Prin anii 60’ umbla zvonul că s-a descoperit în Dobrogea grota în care a trăit Sf. Andrei şi că este un altar cu sfânta Cruce şi Iisus Hristosul, dar la intrarea în grotă este un basorelief cu Sf. Andrei întovărăşit de Lupul Şchiop. Apoi s-a aşternut tăcerea. Totul a fost negat, oficial.

Cavalerul Tracic este, de asemenea, întovărăşit de multe ori de Lupul Şchiop. Confundat de mulţi cu un câine de vanatoare. Dar atitudinea Lupului cu lăbuţa ridicata este mereu aceiaşi, pe o perioadă de timp de mai mult de trei mii de ani.

Se zvoneşte, se şopteşte, se murmură, se ştie că Lupul Şchiop ar fi avatarul Sf. Andrei, protector al României. Şi că a apărut în vis, sau aivea unor personalităţi importante din România. Sau unor ţărani! Ultima dată a apărut Mareşalului Antonescu şi Primului Ministru, Nicolae Iorga în împrejurimile Vălenilor de Munte. Am mai prins oameni care jurau pe Biblie că au văzut pe cei doi "vorbind" cu un lup şchiop. Toate relatările corespundeau, dar nu erau identice - cel mai bun semn al adevărului!

De atunci Lupul Şchiop nu a mai apărut. Oare nu mai merităm?

Mă duc să pregătesc cina de prima seară a Anului Nou dacic, mâncare dacică, aici, la Drajna de Sus, lângă marele Castru Roman ce pare că se numea "Fulmen", fulgerul, şi nu depare de o himeră, de secreta Davă Rumi, şi de...

Şi o să râd împreună cu toţi căţeii mei, surogatele mele de lupi, dar şi cu prieteni veniţi de peste mări şi ţări ca să îndeplinească ceea ce trebuie, cum s-a făcut de mii de ani, aici, în Dacia, să respire aerul Daciei şi să se încarce cu energia telurică a acestor pământuri.

Vedeţi, dragi padawani şi hobbiţi, am spus şi altă dată că popoarele zămislite în zone puternic seismice parcă se conectează la energia telurică, vibraţiile permanente telurice aduc ceva în plus, ei bine, astfel de popoare sunt profunde şi ca apele adânci, par liniştite dar sunt izvoare originale de culturi deosebite. Lumea noastră materială este un amestec de materie şi vibraţii. Corpusculul-undă a lui De Broglie din mecanica cuantică descrie destul de exact Creaţia Lui Dumnezeu. Este aproape sigur, dar încă nu demonstrat ştiinţific, că energia telurică se transmite, se încorporează, poate chiar în genom, în atitudinile popoarelor care trăiesc în zone seismice. Uneori popoarele respective sunt chiar distruse de cutremure catastrofale. Să ne amintim de Atlantida, scufundată într-o singură noapte de un cutremur îngrozitor. Japonezii cei harnici şi curajoşi. Etruscii cei de măreaţă amintire, apoi romanii, cuceritorii lumii. Culturile Mexicului precolumbian, dar şi inca.

Nu întâmplător în România este o arie seismică dintre cele mai importante din Europa. Noi luăm doar parte negativă a lucrurilor, distrugerile provocate de lucrările proaste de construcţii care se prăbuşesc în urma unei mişcări seismice.

Dar dacă am fi fost lăsaţi în sosul nostru, am fi fost într-o insulă, ca japonezii, nu la întretăierea a trei imperii colosale, care nu ne lasă o secundă, nici astăzi, în pace, ei bine, dacă am fi fost relativ izolaţi, nu ajungeam ca japonezii? Avem multe calităţi, avem talente şi oameni iluştrii, istoria este plină de exemple, de ce nu ne lasă în pace? Ei, tocmai de aceea... dacă ne lăsau în pace măcar câţiva ani amărâţi am fi fost noi imperiu, nu ei! Că şi imperiile din jur au şi ei oameni deştepţi şi iniţiaţi, pe unii îi ştiu şi unul dintrei ei, mi-a spus, recent: „Ascultă, crezi că suntem proşti, cum să vă lăsăm în pace, sunteţi Lupi! Lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba!” Sau cam aşa ceva...

O să mai "vorbim" şi altă dată despre aceste lucruri tainice, acum mă aşteaptă prietenii şi căţeii, ba şi fantomiţa pisicii Gina, care se manifestă mai ales la anumite faze ale Lunii, aşa că vă rog să sărbătoriţi Andreii şi Andreele, să fiţi sănătoşi cu toţii, dar să închinaţi şi un pahar pentru Anul Nou Dacic, că sângele apă nu se face!

Şi asta mereu, nu numai mâine, chiar dacă mâine este, în definitiv, cum spunea Scarlett O'Hara, o altă zi!

Carmen Iohannis facuta PRAF de Olguta Vasilescu. Nevasta lui Manda, GLUME NEMILOASE despre sotia presedintelui: Rochita roz deasupra genunchiului...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI