Editura Evenimentul si Capital

Ce zodie poate să apese pe acceleratorul vieții. Ce limbă vorbeau dacii? Horoscop 8 ianuarie 2019

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 14546 Vizualizari

Horoscop Se mânâncă, se bea şi se cântă şi se dansează! Ţăranii noştri erau prizonierii iernii, nu prea aveau multe de făcut şi printr-un mod sau altul, prelungeau perioada sărbătorilor de iarnă!

8 ianuarie

Horoscop Pe 8 ianuarie s-au născut Elvis Presley, Stephen Hawking, Jose Ferrer, David Bowie, Cristian Vasc, Silviu Catargiu, Manole Marcus.

Horoscop Nimic demn de atenție în calendarul creştin-ortodox cinstit, singura sărbătoare creştină importantă este abia la sfârşiul lunii ianuarie. Astăzi, 8 ianuarie, Sfinţii de serviciu: Gheorghe Hozevitul, Emilian şi Domnica.

Însă, în "Kalendar", continuă zilele însemnate ale tradiţiei strămoşeşti adaptate climei şi obiceiurilor de pe aici.

După cum am mai spus-o de multe ori, orice sărbătoare mare importantă, de la geto-daci sau mai dinainte lor, ţinea trei zile. A doua zi a "iordănelii sau a tontoroiului" este dedicată moaşelor, femeilor care ajutau la naştere.

Moaşa face un colac şi îl pune pe masa pregătită de oaspeţi. Vin în vizită toţi cei pe care i-a moşit şi aduc cadouri importante. Neapărat un cadou colectiv, din partea întregului sat: un cojocel nou şi un port întreg, cu salbă de argint, pentru vară.

Se mânâncă, se bea şi se cântă şi se dansează! Ţăranii noştri erau prizonierii iernii, nu prea aveau multe de făcut şi printr-un mod sau altul, prelungeau perioada sărbătorilor de iarnă!

Dragi padawani şi hobbiţi, am primit corespondenţa de la domniile voastre. Ascult şi mă supun, vorba jinnului din lampa lui Aladin!

Mi se cere, sunt rugat, implorat, mi se porunceşte, sunt somat, sedus, îmbiat, ei bine, trebuie să spun care sunt dovezile, pe scurt, ale unei apropieri dintre limba latină şi cea a dacilor!

Pentru că este vorba de o apropiere. Dacii, probabil, înţelegeau limba latină, romanii nu prea... Aşa cum astăzi aromânii ne înţeleg pe noi românii, dar noi nu prea îi înţelegem... la propriu şi la figurat!

Un prim semn de întrebare este că pe cuprinsul Daciei nu s-au găsit scrieri în altă limbă decât o latină stricată, latina vulgară. Nici înainte, nici în timpul romanilor, nici după...

"Latina vulgară" a fost şi este vorbită pe o arie mult mai mare, dublă, decât cea unde au ajuns romanii în Dacia.

În timpul războielor daco-romane, pentru prima dată nu s-au folosit "stentori" soldaţi cu voce foarte puternică care transmiteau ordinele în bătălie, ci s-au folosit semnale din cornuri. De ce? Pentru că dacii ar fi înţeles ordinele date și ar fi luat contramăsuri!

Pe metopele din Coloana lui Traian lipseşte de lângă persoana împăratului translatorul, prezent în lucrări similare în Siria, Moesia, Galia, Spania, Egipt etc. De ce? De bine, de rău, dacii înţelegeau discursul împăratului, nu le trebuia translator!

Este ciudat cum Dacia s-a ”romanizat” în puțin peste o sută cincizeci de ani. Sunt regiuni, țări, unde prezența romanilor a fost mai lungă decât cea din Dacia și totuși limba nu s-a schimbat, Egipt, Israel, Siria, Grecia etc. Romanizarea a avut loc în Vestul Europei, unde prezența romanilor a fost peste cinci sute de ani!

Romanii nu au ocupat toată Dacia, ci strict minele de aur și argint și au construit drumurile care duceau acolo. Coloniști au fost foarte puțini, veterani doar câțiva, spune Daicoviciu, pentru că preferau Spania, Cartagina, Egiptul, țări mult mai sigure, cu o climă caldă și cu o viață mai ușoară.

Nicio altă provincie romană nu a primit numele de Felix, numai Dacia. Trebuie să înţelegeţi mitologia, spiritualitatea romană, în care numai strămoşii, protectorii casei, erau "felix", fericiţi. Nu cumva romanii îşi recunoşteau ascendenţa pe melegurile noastre, "casa strămoşească"?

Este suspectă îndirjirea cu care Traian, altfel un general formidabil dar fără mari pretenţii spirituale, vrea să cucerească Dacia. Pentru prima și ultima dată în istoria Republicii şi a Imperiului sunt folosite concomitent 12 legiuni şi numeroase cohorte de auxiliari. O forţă formidabilă... De ce? Ca să se împlinească o profeţie etruscă veche de 700 de ani?

Istoria "legală" este clară: dacii vorbeau un dialect trac, care nu avea nimic comun cu limba latină... Dar există mereu şansa ca să fie o greşeală. Să ne amintim că nu mai departe de două sute de ani Academii întregi îţi dădeau în scris că "un obiect mai greu decât aerul nu poate să zboare prin mijloace proprii" şi că viaţa se poate naşte prin "generaţie spontanee"!

Părerea mea este că istoria evoluează şi cu cât suntem mai departe de un eveniment îl putem înţelege mai bine. Nu din "izvoarele scrise" şi din dovezile arheologice, ele sunt foarte bune, dar punctuale, ci prin logică, antropologie, sociologie, prin inerția istorică...

Aştept de la domniile voastre şi alte posibile dovezi ale naturii limbii dacilor, fie ea latina vulgara, sau un dialect trac, la dom.profesor@gmail.com, pentru că mâine, este, în definitiv, o altă zi!

☼ ♂ ♀

BERBEC Astăzi trebuie să mulţumeşti colectivului, echipei, grupului etc. Este doar o altă ipocrizie, stai liniştit! Meritele tale sunt evidente, dar ţie, nimeni nu o să-ţi spună o vorbă bună... O dimineaţă mai aglomerată. Trebuie să te organizezi mai mult, mai ales în prima parte a zilei. Eşti supus la două influenţe relativ puternice, dar opuse. Evită pe cât posibil discuţiile în familie, sau discuţiile în contradictoriu cu partenerii şi/sau asociaţii, mai ales despre proprietăţi sau posesiuni comune. Utilizează orele de lumină pentru treburile importante pe care le ai de făcut, sunt puţine, orele, dar trebuie să profiţi de lumina naturală.

TAUR Eşti nemulţumit de ziua de azi şi de lipsa de performanţă, de calitatea îndoielnică a mărfurilor şi a oamenilor. Pierzi bani şi timp şi asta te enervează. Calmează-te, îţi faci singur rău! Trebuie să-ţi rezervi mai mult timp pentru familie, să rezolvi din timp problemele care apar. Nu aştepta foarte mult de la cei cu care te întâlneşti astăzi. Nu promite, la rândul tău, nimic! Este vorba de afaceri nu de distracţie. Nu amesteca plăcutul cu utilul. Totuşi, o informaţie de ultimă oră te pare că te avantajează. Verifică datele cu prietenii apropiaţi şi de încredere, multe veşti sunt false sau reprezintă o opine, nu adevărul.

GEMENI Pentru rezolvarea unei situaţii trebuie să recurgi la cunoştiinţe şi prieteni din trecut. Parcă a fost o altă viaţă! Cu toate că îţi doreşti să pleci, drumurile nu sunt aspectate favorabil. În a doua parte a zilei o perioadă excelentă pentru cumpărături, vizite, scurte ieşiri la plimbare în oraş, sau mici vizite. Sigur nu o să le faci tu pe toate, dar zodia Gemenilor are o mulţime de nativi aşa că, pe total, programul o să fie îndeplinit. Foloseşte-ţi gândirea limpede la sinteza ultimelor evenimente, planifică banii cu grijă şi lasă spiritul de gaşcă, simţul gregar. Ierbivorele tâmpe stau în turmă, prădătorii dibaci acţionează singuri!

Un iranian care seamănă izbitor cu Messi a fost denunțat de 23 de femei pe care le-a păcălit să se culce cu el! „Mi-a promis că mă ia cu el în Spania”. Foto

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI