Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOP. De ce l-a ciomăgit Ep. Mirelor Lichiei Nicolae pe Arie din Alexandria? Mila creștină nu poate fi contabilizată, săracii nu au personalitate juridică. O să aprind două lumânări în fereastră. Berbecii au surprize, Leii, capcane
HOROSCOP. De ce l-a ciomăgit Ep. Mirelor Lichiei Nicolae pe Arie din Alexandria? Mila creștină nu poate fi contabilizată, săracii nu au personalitate juridică. O să aprind două lumânări în fereastră. Berbecii au surprize, Leii, capcane

HOROSCOP. De ce l-a ciomăgit Ep. Mirelor Lichiei Nicolae pe Arie din Alexandria? Mila creștină nu poate fi contabilizată, săracii nu au personalitate juridică. O să aprind două lumânări în fereastră. Berbecii au surprize, Leii, capcane

Pe 6 decembrie s-au născut Joseph Louis Gay-Lussac, Dave Brubeck, Gunnar Myrdal, Alexandru Stark, Henri Catargi, Gheorghe Păun.

 

Sinaxar, în calendarul creștin-ortodox este Sf. Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni.

 

Printre puţinele sărbători creştine care nu este calchiată peste o sărbătoare geto-dacă. Pentru că Arhiepiscopul Nicolae a fost şi este unic ca exemplu de bunătate, protecţie şi generozitate. Pentru mine, ca om exact și precis, cu pregătire tehnică, Moș Nicolae este mult mai important decât Moș Crăciun. Poate unde se știe cu precizie că Arhiepiscopul Nicolae s-a săvârșit din viață în această zi, pe când nașterea Domnului a fost așternută peste Sol Invictus și Saturnalii, dar nu este data exactă a Nașterii Domnului! De fapt, în familia mea, nu s-a pomenit de Moș Crăciun, sau impostorul comunist al impostorului, Moș Gerilă. Darurile de Crăciun erau aduse de Cei Trei Crai de la Răsărit, după cum dăruiseră Pruncului.

 

Sărbătoare creştină deosebit de importantă, ea deschide şirul celebrărilor grupate în jurul solstiţiului de iarnă. „Moş Nicolae” este protectorul şi dăruitorul copiilor. Dar şi al corăbierilor, al oştenilor şi chiar al hoţilor,  tâlharilor. Exista obiceiul vechi ca în această zi şeful statului să graţieze un deţinut, un hoţ, un tâlhar. Slavă Domnului, astăzi are de unde…

 

Sf. Nicolae mai are o semnificaţie profundă. El era bogat şi provenea dintr-o familie bogată, dar nu-i era ruşine să ajute pe cei săraci şi disperaţi. Cu discreţie şi în secret, fără să se laude! Şi îi ajuta şi pe hoţi, le cumpăra libertatea. Dar nu orice fel de hoţi, ci doar pe aceia care furau de mâncare, sau cărţi, aşa de rare şi de scumpe, împinşi de sărăcie şi de foame. Dar şi de dorinţa de a cunoaşte. Hoţ de cărţi! Ce meserie ciudată şi aproape acceptabilă, în sensul că poate fi înţeleasă şi iertată mai uşor. De către mine, de exemplu. Politic corect este tot o infracţiune, dar când am fost eu politic corect?!

 

Este un Sfânt cu puteri mari date de Dumnezeu, un Sfânt bătrân, cum este şi anul. Protector al Soarelui şi gestionar al iernii, se spune că ninge doar când vrea Moş Nicolae – „îşi scutură barba”.

 

Sf. Nicolae este un exemplu că seniorii, bătrânii, nu sunt deloc „expiraţi” că au locul lor în economia Lumii şi a Universului. Un loc important, dacă dau dovadă de înţelepciune, generozitate şi iubire de oameni…

 

Sf. Nicolae era dat exemplu bogaţilor zgârciţi, împreună cu Luca 18:24,25 : "Cât de greu vor intra cei care au averi în împărăţia lui Dumnezeu! Că mai lesne este a trece cămila prin urechile acului decât să intre bogatul în împărăţia lui Dumnezeu."

 

Episcopul Nicolae a fost şi un exemplu de inteligenţă şi înţelepciune. Un politician versat şi iscusit. Pentru că religia era politică şi politica era religie. Poate, şi astăzi… în unele țari, în spațiul musulman, cu siguranță. A participat la marele consiliu de la Niceea din 325, după mine și după mulți alții, cel mai important consiliu din istoria creştinătăţii.

 

Scopul acelui consiliu era adaptarea dogmei creştine în aşa fel încât să poată fi religie de stat în Imperiul Roman. Sunt multe de spus, poate odată o să le scriu, dar pe scurt Sf. Nicolae era adeptul unui Iisus "născut din aceiaşi substanţă cu Tatăl" iar Arie ţinea la ideea că Iisus este un "evreu care a făcut minuni". Era evident că romanii nu ar fi acceptat un zeu… evreu!

 

Aşa că Nicolae îl ia la palme pe Arie, la propriu, îl întrerupe şi îi spune episcopului Osie de Cordoba, care conducea sinodul, să pună la vot pentru că Arie a renunţat la cuvântul său, pentru că se ţinea de falcă! Şi a câştigat cu o majoritate bună! Alte surse istorice, Eusebiu, de exemplu, spun că Ep. Nicolae l-a ciomăgit pe Arie cu toiagul episcopal în care se sprijinea, Nicolae având la Niceea o vârstă înaintată. În orice caz, Arie a luat bătaie de la Nicolae!

 
 

Cred că este un exemplu foarte bun, pentru că uneori trebuie să dai dovadă de fermitate! De unde şi partea ameninţătoare a lui Moş Nicolae, care promite copiilor neascultători – un băţ!

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți, am vrut anul acesta să aplic ceea ce am scris mereu. Așa că de o lună de zile am vizitat fel de fel de oameni, în ideea să-i împing de la spate ca să dea dovadă de milă creștină. Am constatat cu neplăcere că sistemul drăcesc de contabilizare nu permite mila creștină. Nu zic, oamenii au făcut ce le-am spus. Eu nu colectez bani, sau obiecte. Mă duc la un CEO, nu, nu părăsesc pustnicia folosesc Skype. Bun, mă duc la un CEO din telecomunicații, de exemplu. ”Tălică, vine Moș Nicolae, haide, fă și tu o faptă bună, uite, în localitatea cutare, adresa cutare, sunt atâtea sute de orfani, cumpără-le douăzeci de kilograme de bomboane și fulare de lână și dă-le minute gratuite că toți au tablete, dar nu au ce mânca. Sau, la azilul de bătrâni din localitatea cutare ia-le, maică, papuci îmblăniți și căciuli. CEO-ul mă ascultă, dă din umeri și spune că nu știu ce lege nu îl lasă, dar că o să dea din buzunarul propriu. În România, ca să ajuți pe cineva, trebuie să calci legea! Ce drac, Doamne iartă-mă, a mai scos și legilea astea? Bună întrebare! Credeți că Ep. Nicolae a contabilizat la dioceză ajutoarele pe care le-a dat săracilor? Altă întrebare bună!

 

Dar, sunt emoționat și mulțumit peste poate. Sunt prietenul oficial al Republicii Finlanda! Prietenul meu, Pekka, mi-a trimis o invitație oficială pentru sărbătorirea a 100 de ani de la declararea Independenței, exact peste un an de zile, invitație în care sunt declarat ”prieten al Republicii Finlanda”. 6 decembrie este Ziua Națională a Suomi, Finlanda cea mândră – în anul 1917, dârjii finlandezi s-au declarat independenți față de Rusia. Ca să le răspund la gestul lor frumos, o să aprind în noaptea aceasta două lumânări în fereastră. Legenda spune că este un vechi obicei finic, localnicii care aprindeau noaptea două lumânări în fereastră arătau că sunt gata să-i găzduiască și să-i ascundă pe ”jäger” tinerii partizani finlandezi care luptau împotriva rușilor.

 

Hotărâtă și mândră nație, finlandezii! Nu au trecut neobservate articolele mele despre ei, despre eroul național Simo Häyhä. Pekka mi-a spus că cei de la externele lor mi-au tradus articolele cu Google, dar tot au reținut intenția mea de a-i reda lui Simo omenia și sensibilitatea, caracteristici finice pe care cel mai bun țintaș din toate timpurile le-a avut în mod covârșitor. Simo nu a fost o mașină de ucis ruși, cum l-au făcut mulți jurnaliști, ci doar un finlandez obișnuit care și-a apărat patria cum a știut mai bine! Au mai fost mulți ca el, dar Simo a fost cel mai bun!

 

Să fii cel mai bun! Este un proiect la care nu am aderat niciodată, nu am nimic de demonstrat, lumii sau mie, eu știu că știu ceea ce știu, poate că sunt de departe cel mai bun, sau sunt prostul satului, aceasta nu are nicio importanță în ochii mei, sunt pe alt nivel, am lăsat clasamentele, întrecerile și competiția, mult în urmă!

 

Acum vă rog să mă iertați, dragi lupi, padawani și hobbiți, nu înainte să vă spun celor care mi-au scris că nu am nicio părere. Sunt tot timpul întrebat ce părere am de astroloaga X, sau numerologul Y. Repet, nu am nicio părere, în primul rând pentru că nu am televizor. Iar informațiile domniilor voastre, cu toată părerea de rău, se limitează doar la ce vedeți la tv! Îngustă viziune, nefericită întorsătură a destinului! Nici nu știți ce liberi și informați puteți fi FĂRĂ televizor!

 

Nu sunt un troglodit, folosesc din plin tehnicile de vârf de informatică și telecomunicații, dar EU ALEG cu cine discut, inclusiv la Dimineața Astrologilor, nimeni nu-mi face program, sau mă intoxică cu informații aranjate. Sunt abonat la peste 40 de ziare, dar citesc, cu religiozitate, în fiecare zi, ”Le Figaro”. Acolo am învățat ceea ce știu din jurnalistică și media, acum 45 de ani!

 

La Mulți Ani! Celor care își sărbătoresc onomastica, sau ziua de naștere. De fapt tuturor, toți avem nevoie de o urare bună și de un gând favorabil, cu certitudinea că mâine este, în definitiv, o altă zi!  

 
 

BERBEC   Astăzi ai o zi plină de surprize şi evenimente drăguţe. Este şi o mică petrecere de Sf. Nicolae, pentru onomasticile unor colegi, aşa că te simţi bine şi nu îţi mai este foame şi sete! Supraveghează-ţi regimul alimentar, nu bea băuturi foarte reci şi vei reuşi să eviţi răceala si viroza. Oricum, ştii că ai alergie la prostie, aşa că nu intra în discuţii inutile. Lumea este aşa cum este şi nu o s-o faci tu mai bună, sau mai inteligentă. Vorba veche spune că cel deştept cedează. Sigur, este doar o vorbă, un simbol. Care simbolism nu se aplică întotdeaună că doar nu o să laşi tu tâmpiţii să prevaleze. Cu sănătatea stai bine astăzi, în orice caz mult mai bine decat cu banii !

 

TAUR   O zi de Sf. Nicolae plăcută! La serviciu mai mulţi Nae şi Nicole te invită la o mică tratație. Noroc că şi şeful este Nae! Dar petrecerea poate fi considerată un fel de "team building"! Astăzi aspectele generale ale horoscopului tău tranzitat arată că preocuparea ta majoră este să menţii „status quo”  –  poate este vorba de o situaţie sau o pozitie actuală care te avantajează. Ai multe de terminat, dar şi unele inexactităţi din trecut te bântuie şi te întrebi de ce ţi se întâmplă tocmai ţie. Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba. Oricum, pretenţiile celor din anturajul tău prezent şi trecut sunt cam mari…

 

GEMENI   Ești bucuros, ai fost pe lista lui Moş Nicolae! Ai primit un cadou! Cu toate că eşti în criză de timp, azi reuşeşti să te găseşti la locul potrivit şi la momentul indicat, salvând situaţia! Fii mai strâns la pungă şi mai calculat în tot ceea ce înseamnă cheltuială, consum, aruncatul cu banii! Banii făcuţi uşor se termină la fel de uşor, iar cei munciţi nu ajung niciodată. Nu „economisi” nu pune banii la bancă ca să-i îmbogăţeşti pe bancheri, dar nici nu-i arunca pe fereastră. Fii chibzuit şi cumpătat. Investeşte, cumpără obiecte de valoare, trăieşte bine!

 

RAC   Eşti mulţumit, pentru că Moş Nicolae a trecut pe la cizmuliţele tale! În limite acceptabile şi decente, astăzi poţi să reuşeşti în mai tot ce faci, deoarece ai o conjunctură favorabilă. După o perioadă nu prea bună ai, în sfârşit, o zodie fastă. Realizări mici, însă pline de bucurii. Te vei simţi foarte bine citind o carte sau vizionând un film bun, asta acasă, târziu. Păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei dragi.  Fii la obiect în ceea ce afirmi. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Transformări în bine, la serviciu şi acasă.  Atenţie mărită la sfârşitul zilei când sănătatea îţi este pusă la încercare, mai ales din cauza oboselii.

 

LEU   În jungla de beton în care trăieşti sunt capcane! Naivitatea ta de leuț duios şi generos te face să fii uneori păcălit. Astăzi trebuie să fii foarte atent la propunerile care ţi se fac! Spiritul gregar şi „conducerea colectivă” nu au făcut parte niciodată din opţiunile tale. Poate fi o perioadă favorabilă şi odihnitoare, pentru un procent din feline.  Cum am spus în repetate rânduri: nu da şi nu lua bani cu împrumut, astrele nu  favorizează speculatiile financiare. Cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te pe undeva şeful local, leul conducător. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai mare importanţă.

 

FECIOARĂ    Cu Mercur bine aspectat, conjunctura te avantajeză ca să fii convingător. Azi poţi să obţii ceva important de la o persoană din jurul tău, sigur, dacă reuşeşti să aduci suficiente argumente! Totul este posibil, dar nu orice este permis! Aşă că nu mai râde ca la poarta nouă ci apucă-te de treabă. Poate fi şi o periodă de meditatie şi acumulări. O serie de evenimente te vor obliga la o analiză  aprofundată. Noi evenimente sau propuneri vor face perioada interesantă. Nu trebuie să neglijezi propriul confort nervos – o activitate prea tumultoasă  face să nu obţi rezultatul dorit. Invata sa te relaxezi sa te odihnesti, sa-ti „incarci bateriile”. Inconjoara-te de lucruri frumoase si de oameni placuti. Confortul spiritual este cheia succesului tau. O problemă personală îşi poate găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie.  

 

BALANŢĂ   Un Geamăn sau un Leu, sau alte persoane din semne de aer şi foc te pot ajuta astăzi. Este bine să nu te bazezi prea mult pe nativii născuţi în semne de apă şi mai ales pe cei de pământ. Zi dedicată in special rezolvarii problemelor personale. Dragostea este bine aspectata. Schimbări în bine, la şcoala, la serviciu şi în dragoste. O veste, in a doua parte a intervalului, iti  face mare plăcere.  Este indicat să dai mai multă atenţie problemelor de familie, ale anturajului apropiat. Nu discuta în contradictoriu cu cei dragi, vei constata că sunt bine intenţionaţi. Mercur iti aduce o oportunitate neşteptată. Nu te grăbi, dar nici nu refuza! O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia ta să fie justă.

 

SCORPION   Conjunctura îţi e favorabilă. Mai ales dimineaţa, când se pare că ai capul limpede şi eşti gata să iei hotărâri inspirate. Atenţia ta se îndreaptă către o situaţie, care pare importantă. În cursul dimineţii evită disensiunile, mai ales dacă discuţi cu mai mulţi oameni, un colectiv de oameni. Nu da ocazia formării unor opinii colective. Foloseste cu isteţime resursele pe care le ai. Se apropie un termen, un prag, si vei avea nevoie de toate resursele tale. Te simti mai tot timpul obosit si plictisit. Mâncarea naturală (evită alimentele ce provin din plante mutate genetic), vitaminele cu minerale şi sucuri naturale din fructe la care se poat adăuga ceiuri din plante româneşti te ajută să treci de această perioadă cu vitalitatea mai scăzută. dorinţele tale bune se pot realiza, în sfârşit. Nimic din ce a fost nu mai este! Dar amintirea lucrurilor bine făcute şi a trăirilor puternice nu te părăseşte. Ai un prilej sa refaci miracolul, în ziua Sf.Nicolae!   

 

SĂGETĂTOR    Poate că e ziua ta de naştere, sau onomastica! Fă cinste tuturor, după buget, iar dacă nu e ziua ta, ia parte cu entuziasm la sărbătorirea de Sf. Nicolae. Bucuriile şi distracţiile sunt rare! Transforma “încăpăţânarea” ta proverbială în tenacitate şi termină proiectele pe care le-ai început. Fii pragmatic. Analizează cu atenţie şi dă curs deciziilor profitabile. Sufletul tău bun te împinge spre compromisuri. Este şi aşa bine, fii generos cu cine merită.  Dimineaţa ai o problema cu o factură. Cel mai probabil nu ai bani să o achiţi. Nici o problemă, pune-o lângă celelalte neachitate pentru că “Necinstit nu este cel care este sărac ci cel care cere prea mult” – spune o vorbă veche din Orient. Probabil că are dreptate!

 

CAPRICORN  Astăzi ai un fel de îndemânare în a spune lucruri cum trebuie, exact cui trebuie. Comunicarea nu este punctual tău forte, dar azi eşti inspirat. Poate pentru că Sf. Nicolae te protejează! Lucruri aproape fără importanta, detalii cotidiene iti vor arata ca esti un norocos si un rasfatat al cursei vietii. Totuşi, e un mare haos pe cerul horoscopului tau. Asa ca ţine „low profile”, adică ciocu mic, joc de glezne si zambetul lipit pe buze ca se apropie Ignatul Capricornilor sub forma unor probe, obstacole sau praguri. Lasă totul în urma ta spune Pluton, maestrul regenerării, prezent la tine în zodie cam o generaţie, începe să trăieşti cu adevărat şi transformă-ţi pasiunea în profesie. Pentru că tu nu poţi să faci ceva dacă nu-ţi place cu adevărat.

 

VĂRSĂTOR    Ideile tale pot fi de mare folos azi, uneori viziunea ta, imaginaţia, aduce succes. O zi de sărbătoare, plăcută şi interesantă. Seară plăcută în compania celor dragi, poate la un spectacol. O dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se discută din nou despre vechi proiecte şi idei. Discuţii, în general sterile. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Lasă orice decizie privind locul de muncă pentru săptămâna viitoare. Relaţiile de familie se ameliorează lent, dar sigur, pentru cei care au avut o oarecare “răceală” în sentimente. Este  o perioadă de timp propice pentru planuri de viitor, pentru sărbătorile Crăciunului şi ale Anului Nou. O veste bună va fi urmată de una şi mai buna, fără să fie din acelasi domeniu.

 

PEŞTI  Îţi plac sărbătorile şi zâmbeşti cu tot sufletul la gândul că se apropie Crăciunul. Azi participi cu multă veselie şi implicare la petrecerea organizată de o alianţă de Nicolae şi Nicolete. Simţi un oarecare grad de exaltare în preajma sărbătorilor religioase. Dacă vrei să găseşti o căsuţă şic, sau un apartament pe cinste, acum este momentul. Esti avantajat(ă) in tot ce tine de afaceri imobiliare, sau de speculatii cu terenuri. Dar ca sa-ti iasa afacerile din cap, ceva dramatic ţi se întâmplă. Poate îţi rupi o unghie, poate uiţi cardul acasă când pleci la cumpărături… Magnitudinea neplaceri  depinde de modul şi capacitatea ta de a înţelege lumea.  Dacă cobeşti, la rău tragi!  Pe total, ziua este o perioadă pentru reflecţii calme şi meditaţii liniştite şi puţină distracţie în mijlocul acestei ”activităţi susţinute”. Nu este o perioada foarte favorabila călatoriilor sau schimbarilor majore. Este un timp de reîncarcare a bateriilor, in care confortul şi  modul de viaţă românesc iti fac bine şi te fac să priveşti viitorul cu speranţă.

Publicat in categoriile: Horoscop
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: