5 februarie

 

 

Horoscop Pe 5 februarie s-au născut William Burroughs, Charlotte Rampling, John Boyd Dunlop, Hiram Stevens Maxim, H.R. Giger, John Carradine, Andreas Papandreu, Irina Eliade, Gheorghe Hagi, Mircea Romcescu, Andrei Zincă.

 

Horoscop  Pe 5 februarie, în calendarul creștin-ortodox sunt Sfintele Agata şi Teodula. Nimic în ”Kalendar”.

 

 

Astăzi este Anul Nou Chinezesc, 4716. La a doua Lună nouă după solstițiul de iarnă. Se intră în Anul Purcelului (Mistrețului, Vierului) de Pământ, negativ, verde-galben, ca jadul vechi. Mai multe la https://evz.ro/2019-anul-norocului.html.

 

Dar, iată ce se scrie în curierul de Bruxelles:

 

Potrivit ultimului raport al Institutului Reuters, jurnalismul a devenit mai important, dar mai puțin robust. Sunt identificate cinci tendințe și impactul lor potențial asupra societății. Astfel, se subliniază riscurile legate de creșterea nesiguranței informațiilor, dar și modelele comerciale ale jurnalismului care se află în dificultate. Cele cinci tendințe mondiale sunt bazate pe cercetările recente efectuate de Institutul Reuters și reflectă schimbările  în modalitățile de acces la informație, dar și mediul politic schimbător din unele părți ale lumii. Prima tendință se referă la trecerea de la o lume în care organizațiile media controlau informația, la o lume în care media continuă să creeze programe de actualitate, dar companiile de internet controlează accesul publicului. Trecerea la media digitale îi determină pe oameni să caute surse de informație din ce în ce mai diverse. În al treilea rând, jurnalismul pierde adesea atenția cetățenilor și, în multe țări, pierde chiar încrederea acestora. Pe locul al patrulea se situează modelele comerciale care finanțează informațiile și care sunt puse la grea încercare, slăbind jurnalismul profesionist și făcând media mai vulnerabile la presiunile comerciale și politice. Totuși, a cincea tendință arată că știrile sunt din ce în ce mai diversificate și jurnalismul mai bun ca oricând, acoperind o sferă uriașă, de la lumea politicii la marile companii private. Raportul Reuters afirmă că cele cinci tendințe se vor manifesta, cu variante datorate contextelor culturale, economice, politice și sociale, în lumea întreagă pe parcursul următorilor ani. Rasmus Kleis Nielsen, coautor al raportului, a declarat că: ”Media digitale sunt o provocare puternică pentru jurnalism, dar și pentru societăți, fiind, în același timp, oportunități reale pentru media și public. Marea provocare pentru media și pentru jurnaliști este să continue să se adapteze la mediul digital adoptat de lumea întreagă cu entuziasm, în detrimentul mediei scrise sau difuzate și să creeze o profesie demnă pentru viitor.”

 

În traducerea limbii de lemn: ”am reușit să păcălim prostimea și să distrugem jurnalismul, acum sunt toți la cheremul nostru, noi controlăm prin rețele și facem agendele tuturor!”

 

Încă ceva:

 

Într-un nou studiu publicat de Nordicom și realizat de Universitatea din Göteborg, sunt analizate relațiile dintre media și puterea politică din Suedia, Finlanda, Polonia și Lituania. Studiul demonstrează o relație complexă și o interdependență puternică între cei doi actanți. Astfel, puterea politică are nevoie de atenția media într-o societate complexă și cu abundență de informații. Media, în schimb, au nevoie de informații și de surse credibile din lumea politică pentru a produce, la rândul lor, informații. În perioada 2015-2016, peste 80 de jurnaliști politici, consilieri politici, atașați de presă și oameni politici din cele patru țări au fost intervievați, în special în timpul unor conferințe. O primă concluzie a fost că, în cele patru țări, resursele guvernamentale și eforturile făcute pentru a influența agenda publică și imaginea publică a oamenilor politici au crescut considerabil. Prin utilizarea strategică a noilor platforme digitale, cum este Twitter, oamenii politici au reușit să evite media tradiționale și să creeze imaginea publică pe care o preferă. Din punctul de vedere al presei, jurnalismul politic se confruntă cu o diminuare a resurselor în redacții. Sunt din ce în ce mai puțini jurnaliști care își formează propriile rețele de informații și surse. Cei care se ocupă numai de politică trebuie să producă materiale pentru mai multe platforme. Acest fapt slăbește poziția jurnalismului comparativ cu numărul mare de comunicatori din aparatele politice. Din acest motiv, analiștii care au redactat raportul afirmă că există riscul de a vedea jurnalismul profesionist din ce în ce mai puțin influent. Acest scenariu arată că există posibilitatea ca alte surse puternice să influențeze și să formeze mai ușor imaginea publică a politicii guvernamentale. Poate deveni acestă ipoteză o amenințare pentru democrație? Cercetarea efectuată avertizează contra acestui tip de interacțiune în cadrul democratic al societăților. Dacă opiniile și valorile cetățenilor despre politică, politicieni și instituții pot fi ușor manipulate de către elite, acest fapt poate dăuna democrației, spune Karl Magnus Johansson de la Universitatea Södertörn. În același timp, cercetătorii sugerează că interacțiunea poate fi necesară în procesul prin care indivizii își dezvoltă atitudini politice. Este important pentru cetățeni să aibă cunoștințele necesare pentru a evalua, a accepta sau a respinge candidați în procesul electoral și este important ca acest lucru să se bazeze pe propriile lor  opinii.

 

În traducere: dar mai bine nu vă spun, că oricum vă spun degeaba! Mă întreb de ce aceste informații nu apar în presa românească, o presă caracterizată de raportorii UE ca fiind ”infantilă, vulgară și mincinoasă”. Care prostește și mai mult marea masă a publicului și trezește prin ”fake news” neîncrederea în presă, în informație, în general și retragerea publicului în stupiditate. Ușor de manipulat prin rețele.

 

De fapt, mesajul transmis, inclusiv la Davos, către oamenii politici a fost: ”nu mai contați, decât dacă vrem noi, noi putem să transmitem ordine și date direct publicului, putem declanșa revoluții și mișcări de stradă, spunem prostimii ce, cum și când, ce să mănânce, cum să se îmbrace, pe cine să voteze!”

 

Acum o să mă uit, o să revăd, un serial din anii 60, îmi amintește de adolescență, ”The Avengers” cu John Steed și Ema Peel, un adorabil serial britanic, șase sezoane alb-negru, sigur că da! Făcut într-o perioadă în care prostia, anarhia și isteria nu cuceriseră încă lumea. Regăsesc în aceste producții, ca și în ”The Saint” cu Roger Moore, morala și etica mic burgheză, cea care a clădit imperii și a instruit miliarde de oameni. Prietenul meu Daniel, de la malul mării, mi-a trimis acest cadou împărătesc, știe că apreciez serialele britanice.

 

Trece timpul, s-a dus deja o lună din 2019, nici nu știu când a trecut, în Prahova submontană miroase din nou a iarnă, cu siguranță se va întoarce, că nu sunt eu așa de norocos, în Anul Norocului, să vină primăvara în februarie, dar mereu sper spre bine, frumos și natural, doar mâine este o șansă nouă, o altă zi!

 

☼     ♂      ♀

 

 

BERBEC Nelinişte existenţială s-ar putea putea numi această zi. Ai nevoie de puţină linişte, relaxare şi de distanţă faţă de problemele altora. Zi bună pentru discuţii plăcute, calme cu prietenii. Ce să spui… Partea mistică a zodiei te ajută să-ţi înţelegeţi mai bine limitările şi să-ţi găseşti drumul de urmat în continuare. Nu trebuie să dai dovadă de naivitatea caracteristică a zodiei, mai ales când este vorba de produse cosmetice sau medicamente. Este bine să eviţi toate situaţiile neclare.

 

TAUR După orele de activitate, cumpărături şi vizite. Descoperi  cunoştinţe comune despre care nu mai aveai veşti demult. Atenţie, multă discreţie şi prudenţă, nu dezvalui secrete de familie! Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. O veste bună urmată de una aşa-şi-aşa.  Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni sau la anturajul apropiat! Trebuie să acorzi mai multă atenţie şi timp vieţii de familie sau relaţiilor cu prietenii. Nu uita că vorba dulce mult aduce şi că o rugăminte bine formulată este mai uşor ascultată.

 

GEMENI Ai foarte multe gânduri şi planuri. Prea multe pentru un singur om, aşa că mai gândeşte-te şi la repaos. Relaxează-te activ, adică fă puţin sport, poate la o sală. Nu pleca la drum lung! Atenţie la deciziile importante, mai ales la asocierea cu noi parteneri, atât în afaceri cât şi în dragoste. Pentru un procnt dintre nativi, succese neaşteptate în carieră. Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt preponderent favorabile.

 

RAC Atenţie la o posibilă discuţie legată de încetineala ta.  Nu îţi place mediul în care lucrezi  şi vrei să schimbi iaraşi ceva. Fii prudent şi nu exagera, cel puţin azi nu da vrabia din mână! Cumpără-ţi lucrul acela la care râvneşti de mult timp – inflaţia este ca pasta de dinţi, odată ieşită din tub nu mai poate fi pusă la loc – mai târziu nu o să-ţi mai poţi permite. Dorinţa de schimbare şi marea tentaţie te fac să cheltuieşti prea mult. Incercă să începi de pe acum să-ţi organizezi viaţa – este o perioadă favorabilă pentru interesele tale.

 

 

LEU Trebuie să ai mai multă grijă de sănătatea ta. Incep să scârţâie câte ceva, deocamdată, dar care te avertizează că trebuie să încetineşti ritmul şi să îi mai laşi şi pe alţii să tragă. Ziua de astăzi poate fi o perioadă benefică şi revigorantă. Primeşti şi dăruieşti multă afecţiune. Este o perioadă excelentă pentru legăturile amoroase (întărirea celor vechi sau stabilirea unor noi relaţii).

 

FECIOARĂ Începi să înţelegi că ai mai mult de construit pentru viitor decât măruntele griji pentru gospodărie şi ai tăi. Pune pe hârtie gândurile care te frământă şi atribuie sarcini celor din casă. Ziua de astăzi trezeşte o bruscă dorinţă de afirmare şi de relaţii sociale. Reinventează “ceaiul de la ora cinci”, de fapt britanicii primesc la ora patru,  sau dă o raită pe la toţii prietenii. Mai poţi dedica ziua studiului şi perfecţionării tale profesionale şi fizice.

 

BALANŢĂ Noua ta poziţie îţi creează o mare problemă. Trebuie să pari mulţumit, deşi nu eşti. Iar timpul ţi se pare prea scurt şi obligaţiile prea mari. Mai aşteptă puţin până să iei o hotărâre. O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. Dacă nu eşti atent, s-ar putea să pierzi un lucru la care ţii mult. Sinceritatea te salvează in extremis în această zi. Totuşi zodia face şi unele configuraţii şi aspecte bune – deci ai o perioadă relativ favorabilă şi cu ceva momente plăcute.

 

SCORPION Ai sarcini şi griji noi – de astăzi pentru câteva zile şi nu prea îţi convine. Dar trebuie să te obişnuieşti şi să te organizezi, nu ai de ales. Pe seară primeşti veşti bune de departe. Asta daca ai terminat cu proiectele, sau alte „praguri” pe care le ai de trecut in aceasta perioada. De asemenea, poţi finaliza în condiţii bune afacerile care ţi-au dat atâta bătaie de cap.

 

SĂGETĂTOR Eşti într-o situaţie care se numeşte crerc vicios. Problemele abia acum încep. Trebuie să te linişteşti şi cu mult calm să găseşti „ieşirea” din situaţie. Probabil o vei lua de la capăt! Mai multe aspecte minore benefice arată că lucrurile pot merge şi bine. Nu-ţi face griji prea mari, viitorul îţi este favorabil! La un moment dat orele de lucru îţi par că devin mai grele, dar de fapt eşti în pierdere de energie.

 

CAPRICORN Trebuie să ai răbdare şi să analizezi cu atenţie figurile noi din anturaj. Profesional eşti pe drumul cel bun, dar trebuie să te concentrezi mai mult şi să fii atent la detaliile sociale. Evită să te enervezi pentru lucruri de nimic. Sigur că este bine să nu te enervezi deloc. Dar poţi?! Primele ore de srviciu, de activitate îţi aduc surprize, dintre care unele chiar plăcute. Poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu, poţi pleca în scurte călătorii – mai curând delegaţii. O configuraţie astrală echilibrată  face ca ziua de astăzi să fie benefică, totuşi. 

 

VĂRSĂTOR Pentru că nu eşti în apele tale, ai nevoie de o schimbare. Drept catharsis poate îţi cumperi ceva nou, cizmuliţe sau o canadiană de ploaie. Astăzi eşti dispus să cheltuieşti pentru tine.  Mare atenţie la serviciu, sau unde îţi petreci activitatea, sau ziua – se întâmplă ceva – în registrul benefic. Trebuie, doar, să fii atent ca să nu pierzi prilejul. Deci, poti avea succes in profesie sau meserie, sau la şcoală – ai mai multă energie dacât în mod normal.

 

PEŞTI  O prietenă mai veche îţi iese in cale cu gânduri bune. Poţi avea încredere. Ieşiţi la o cafea şi vorbiţi despre modă, filme, telenovele. O să te simţi bine şi, la noapte, o să visezi frumos! Ai de suferit din cauza vremii capricioase, dar şi din cauza încăpăţânării tale, că te îmbraci aiurea fără să ţii cont dacă afară este cald sau frig. In această perioadă este bine să te abţii de la orice proiect nou, de la orice nouă asociere.

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop