Horia Tecău e partenerul ideal la Openul australian
- Sorin Breazu
- 25 ianuarie 2012, 10:48
Jucătorul român s-a calificat, ieri, la Melbourne, în fazele superioare la dublu masculin, dar şi la dublu mixt.
Constănţeanul Horia Tecău (27 de ani) face furori la Antipozi, în probele dedicate perechilor. Alături de partenerul său, suedezul Robert Lindstedt, Tecău s-a calificat în semifinalele probei de dublu masculin de la Australian Open, în urma succesului de ieri, obţinut în faţa americanilor Scott Lipsky şi Rajeev Ram (favoriţii cu numărul 13), scor 6-4, 6-4. Câteva ore mai târziu, românul a recidivat alături de americanca Bethanie Mattek-Sands, în proba de dublu mixt. Cei doi, semifinalişti în urmă cu un an la Melbourne, şi-au asigurat un loc în "sferturi", trecând de duetul format din Iaroslava Şvedova (Kazahstan) şi Andy Ram (Israel), cu scorul de 6-4, 7-6 (2).
Contactat ieri de EVZ, Andrei Pavel, fostul campion român şi unul dintre cei care au făcut echipă cu Tecău la dublu, ne-a declarat că evoluţiile excelente ale lui Horia la Melbourne sunt fireşti. "Aşteptările sunt mari acum, după două finale de Grand Slam. De data aceasta, Horia şi Robert pot merge până la capăt", a explicat "Cneazul".
Duel infernal în semifinale: se luptă cu fraţii Bryan
În semifinale, Tecău şi Lindstedt se vor duela cu liderii mondiali, fraţii americani Bob şi Mike Bryan. Principalii favoriţi de la Antipozi au trecut aseară, cu scorul de 6-4, 6-7 (4), 6-4, de polonezii Mariusz Fyrstenberg şi Marcin Matkowski.
Duo-ul româno-suedez a pierdut toate confruntările cu jucătorii din SUA, una dintre înfrângeri venind în finala de la Wimbledon, anul trecut. Dacă vor câştiga duelul de mâine, Tecău şi Lindstedt îşi vor asigura un cec în valoare de 227.000 de dolari.
"Fraţii Bryan sunt puternici, dar nu sunt invincibili. Horia şi Robert pot să îi bată. Totul depinde de forma de moment. La un turneu de Grand Slam, şi adversarii din primul tur sunt greu de învins, aşa că ei sunt deja obişnuiţi cu meciurile tari. Cred că înfrângerile suferite la Wimbledon şi la Turneul Campionilor vor avea rol motivator", este de părere Andrei Pavel.
"Când i-am spus că o să fie în top 10, mi-a zâmbit nesigur"
Horia Tecău a disputat prima finală din carieră în circuitul ATP avându-l ca partener pe Andrei Pavel. Se întâmpla în mai 2009, la Kitzbuhel, în Austria. Românii au cedat în setul decisiv, însă "Cneazul" era conştient de atunci de potenţialul lui Horia.
"I-am zis atunci că va ajunge într-un an între primii 20 de jucători din lume. Când i-am spus că poate să fie în Top 10, mi-a zâmbit nesigur. E un băiat serios. Nu s-a îmbătat cu apă rece. Punctul său forte este că îi place să joace în echipă. Are un serviciu puternic, iar când atacă fileul închide bine spaţiile", ne-a declarat fostul căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis a României. Pavel nu crede că temperaturile ridicate din Australia îi incomodează pe Horia şi Robert. "La dublu, căldura de acolo - care poate fi sufocantă în unele zile - nu afectează atât de mult jocul. Sunt jucători profesionişti şi trebuie să dea tot ce au mai bun, chiar şi la 40 de grade", a explicat fostul tenismen român. "Fraţii Bryan sunt puternici, dar nu sunt invincibili. Horia şi Robert pot să îi bată. Totul depinde de forma de moment.“ ANDREI PAVEL, fost jucător de tenis
RECOMPENSE
Cel mai bogat turneu de Mare Şlem din istoria tenisului a fost generos pentru sportivii din România
Cei opt jucători români care au luat startul primei competiţii de Grand Slam al anului au adunat, în urma celor 15 victorii pe care le-au bifat până acum la Antipozi, peste o treime de milion de dolari. Lider în topul încasărilor este Monica Niculescu, care a adunat 82.625 de dolari, în urma performanţelor reuşite la Melbourne: turul 3 în competiţia de simplu şi sferturile de finală de la dublu, unde a făcut pereche cu o altă româncă: Irina-Camelia Begu.
Cu toate că este singurul român neînvins la Australian Open până acum, Horia Tecău şi-a asigurat doar 64.250 de dolari, el trebuind să împartă câştigurile cu partenerii săi, suedezul Robert Lindstedt şi americanca Bethanie Mattek-Sands.
Niculescu şi Begu au ratat penultimul act la dublu
La ediţia din acest an a singurului turneu de Grand Slam din emisfera sudică, eşecul în primul tur - la care s-au "încadrat" Victor Hănescu, Simona Halep, Alexandra Dulgheru, Irina- Camelia Begu şi Alexandra Cadanţu - a fost "recompensat" cu 20.000 de dolari. Câştigătorii competiţiilor de simplu vor primi câte 2,3 de milioane de dolari. Dacă Horia Tecău a făcut pasul decisiv spre semifinale, duetul românesc format din Irina- Camelia Begu şi Monica Niculescu s-a oprit, ieri dimineaţă, în sferturile de finală. Româncele, care aveau moralul la cote maxime, după succesul reuşit în turneul de la Hobart, în urmă cu 10 zile, nu le-au făcut faţă experimentatelor rusoaice Vera Zvonareva şi Svetlana Kuzneţova.
Niculescu şi Begu au servit pentru câştigarea primului set, însă adversarele lor au revenit spectaculos şi s-au impus cu scorul de 7-5 în prima manşă. Nici setul doi nu a fost cu noroc pentru românce, acestea irosind numeroase şanse de a se impune pe serviciul adversarelor. În cele din urmă, rusoaicele au câştigat cu scorul de 6-3, profitând din plin de singurul break din a doua parte a partidei disputate pe Terenul 2 de la Melbourne Park. 356 de mii de dolari au câştigat jucătorii români de tenis, până astăzi, la turneul de Mare Şlem de la Australian Open, care pune la bătaie cele mai consistente premii din istoria "sportului alb"
LIDER FĂRĂ GLORIE
Clijsters a făcut-o şah mat pe regina Wozniacki
După ce a salvat patru mingi de meci în optimile de finală, în duelul cu chinezoaica Na Li, jucătoarea belgiană Kim Clijsters a făcut un meci perfect ieri, în faţa liderului mondial, Caroline Wozniacki, şi s-a calificat în semifinalele de la Melbourne. Câştigătoare la Antipozi în urmă cu un an, Clijsters (28 de ani) s-a impus cu scorul de 6-3, 7-6 (4) şi a oprit-o pe jucătoarea daneză din drumul spre primul ei titlu de Mare Şlem.
Mai mult, Wozniacki îşi va pierde şi primul loc în ierarhia mondială în urma acestui eşec. Nordica nu a câştigat niciodată în faţa belgiencei.
EȘEC. Caroline Wozniacki, o frumoasă fără noroc FOTO: REUTERS
Azarenka, furia din Belarus
În penultimul act al turneului, Kim Clijsters va avea de trecut de bielorusa Victoria Azarenka - una dintre cele mai în formă jucătoare ale momentului - care a triumfat ieri, scor 6-7 (0), 6-0, 6-2, în partida cu poloneza Agnieszka Radwanska.
Cap de serie numărul 3 la Antipozi, Azarenka (22 de ani) nu a disputat încă o finală într-un turneu de o asemenea anvergură, însă a prins finala la Turneul Campioanelor din 2011, fiind învinsă de cehoaica Petra Kvitova. Jucătoarea din fosta Uniune Sovietică poate ajunge lider mondial, dacă se va impune la Melbourne, în cursa pentru primul loc mai fiind şi Kvitova, care e favorită în duelul din "sferturi", cu italianca Sara Errani. Azarenka şi Clijsters au încrucişat de şase ori rachetele până în prezent. Belgianca este în avantaj, scor 4-2, însă bielorusa s-a impus fără emoţii în ultima confruntare directă, scor 6-3, 6-3, la turneul de la Miami, în 2011.
DUELUL TITANILOR
Federer va da piept cu Nadal, eternul rival, în meciul 1.001 din carieră
Elveţianul Roger Federer a câştigat ieri, fără emoţii, partida cu argentinianul Juan Martin Del Potro, în duelul cu numărul 1.000 din cariera geniului din Basel. Jucătorul de pe locul 3 în ierarhia mondială, care caută titlul cu numărul 5 la Australian Open, şi-a asigurat locul în semifinale, cu scorul de 6-4, 6-3, 6-2.
În semifinala de joi dimineaţă, Federer îl va întâlni pe ibericul Rafael Nadal, al doilea favorit al turneului, care a trecut, după un meci de peste patru ore, de cehul Tomas Berdych, scor 6-7 (5), 7-6 (6), 6-4, 6-3.
NIMICITOR. Roger Federer a defilat în „sferturi” FOTO: REUTERS
Spaniolul a câştigat singurul duel direct în Australia
Cele două superstaruri se vor duela pentru a 27-a oară în carieră. Nadal (25 de ani) are un palmares mai bun în duelurile cu Federer (30 de ani), conducând cu scorul de 17-9.
Elveţianul a făcut legea în precedenta luptă dintre cei doi, în iarnă, la Turneul Campionilor de la Londra, scor 6-3, 6-0, într-una dintre cele mai succinte confruntări directe - doar o oră de joc. Rafael Nadal s-a impus în singurul meci disputat la Melbourne, în finala turneului din 2009, cu scorul 7-5, 3-6, 7-6(3), 3-6, 6-2.
Triumful din urmă cu trei ani este şi unicul succes al ibericului la Australian Open.
SIMPLU MASCULIN
Programul de azi
Roger Federer (Elveţia, 3) - Rafael Nadal (Spania, 2)
Sferturi de finală (azi, de la ora 5.00, în direct la Eurosport)
Novak Djokovici (Serbia, 1) - David Ferrer (Spania, 5) Andy Murray (Marea Britanie, 4) - Kei Nishikori (Japonia, 24)
SIMPLU FEMININ
Programul de azi
Kim Clijsters (Belgia, 11) - Victoria Azarenka (Belarus, 3)
Sferturi de finală (azi, de la ora 2.00, în direct la Eurosport)
Sara Errani (Italia) - Petra Kvitova (Cehia, 2) Ekaterina Makarova (Rusia) - Maria Şarapova (Rusia, 4)