Evenimentul Zilei > Actualitate > Herbie Hancock aduce jazzul între concertele toamnei
Herbie Hancock aduce jazzul între concertele toamnei

Herbie Hancock aduce jazzul între concertele toamnei

Artistul cu peste 20 de milioane de discuri vândute întregeşte galeria marilor nume care vor concerta în următoarele luni în România, printre care Guns’N’Roses, Ozzie Osbourne sau Vanessa Mae.

Prima vizită în ţara noastră a unuia dintre numele reprezentative ale jazzului modern inter–naţional, Herbie Hancock, se va produce în această toamnă, la Bucureşti. Artistul, care s-a bucurat de-a lungul timpului de colaborări cu nume importante ale muzicii internaţionale, precum Miles Davis, Stevie Wonder, Sting, Christina Aguilera sau Leonard Cohen, va concerta pe 29 octombrie, la Sala Palatului.

Biletele pentru concertul din acea stă toamnă sunt disponibile, online, pe www.myticket. ro, şi în reţeaua magazinelor Diverta, începând de azi, la următoarele categorii de preţ, în funcţie de poziţia faţă de scenă: 80, 120, 160, 200, 240 lei.

Hancock se alătură celorlalte nume "grele" care şi-au anunţat deja prezenţa la Bucureşti, precum Ozzy Osbourne, Vanessa Mae sau Guns’N’Roses.

Artist jazz cu un Oscar şi 12 trofee Grammy

Cariera de peste cinci decenii a lui Herbie Hancock include 50 de albume proprii, peste 20 de milioane de copii vândute în întreaga lume, 12 Premii Grammy, un Oscar pentru coloana sonoră a filmului "Round Midnight" şi numeroase colaborări alături de nume celebre din muzică, Miles Davis fiind unul dintre cei ce şi-au pus amprenta asupra carierei sale.

Deşi la vârsta de 11 ani a susţinut un concert alături de Orchestra Simfonică din Chicago, Hancock şi-a descoperit pasiunea pentru jazz abia în liceu, fiind puternic influenţat de Oscar Peterson şi Bill Evans. Însă şansa i-a venit din partea lui Miles Davis, care i-a propus să facă parte din grupul său intitulat Miles Davis Quintet. Alături de colegii lui, a înregistrat piese clasice precum "ESP", "Nefertiti" sau "Sorcerer".

Timp de cinci ani, au lansat compoziţii diferite, "In a Silent Way" şi "Bitches Brew", devenind piese de referinţă ce au marcat debutul unui nou stil de muzică recunoscut astăzi drept fusion-jazz.

În acelaşi timp, artistul a fost unul dintre primii compozitori care au îmbinat sintetizatorul cu elemente de soul şi funk.

După cinci ani în trupa lui Miles Davis, Hancock a optat, pentru o vreme, pentru cariera solo şi a lansat câteva albume precum "Maiden Voyage", "Empyrean Isles", sau "Speak Like a Child", după care a pus bazele trupei The Headhunters cu care a înregistrat albumul "Head Hunters", primul din istoria jazzului premiat cu Disc de Platină.

OFERTE

Concertele ţin ritmul până de Crăciun

După o vară călduroasă şi plină de concerte şi festivaluri, fie ele pe litoral sau în marile oraşe, toamna continuă în acelaşi stil.

  • Dacă pe 10 septembrie, la Arenele Romane, The Wailers vor aduce în memoria publicului piesele cunoscute ale celebrului Bob Marley, fiind singura trupă cu care artistul a împărţit scena în concertele sale, începând de pe 13, timp de o săptămână, locuitorii Capitalei, şi nu numai, se vor putea delecta cu programul "Zilelor Bucureştiului", şi cu concertul Guns’N’Roses ce va avea loc pe 21 septembrie la complexul Romexpo.
  • Luna octombrie aduce concerte importante şi aşteptate la Bucureşti, printre artiştii care vor urca pe scenele noastre fiind Ozzy Osbourne, care va cânta chiar în a doua zi a lunii, dar şi Jennifer Rush, Cesaria Evora sau artistul de jazz Herbie Hancock, ce şi-au confirmat concertele pe 17, 18 şi, respectiv, pe 29 octombrie.
  • Două mari concerte au loc şi în luna noiembrie, Richard Marx fiind cel ce va "deschide" luna cu un concert chiar pe 1 noiembrie la Sala Palatului din Bucureşti.
  • Trei săptămâni mai târziu (20 noiembrie), tot la Sala Palatului, va concerta Vanessa Mae, iar sfârşitul anului va aduce, pe lângă tradiţionalele concerte de Crăciun susţinute de Ştefan Bănică Jr., şi concerte ale lui Yan Tiersen (9 decembrie, la Silver Church, Bucureşti) şi Thomas Anders, pe 10 decembrie, la Sala Palatului din Bucureşti.