Helen Mirren, alias Regina filmului in 2007

Helen Mirren, alias Regina filmului in 2007

Helen Mirren a devenit cunoscuta ca actrita dupa ce a implinit 40 de ani, o varsta la care rar mai apar vedete la Hollywood.

Totusi, cu rolurile Reginei Elisabeta I si Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Helen Mirren a reusit sa cucereasca inimile iubitorilor de film.  Helen Mirren a obtinut in acest an cel mai mare succes din intreaga sa cariera. Nu numai ca a castigat Premiul Oscar, dar a obtinut si doua Globuri de Aur. Pe langa filmografia impresionanta, actrita are si o poveste deosebita de viata.

Familie din clasa mijlocie Helen Mirren, pe adevaratul ei nume Ilyena Lydia Mironoff, s-a nascut in Marea Britanie. Bunicul ei din partea tatalui era rus si a ajuns in Marea Britanie in timpul Revolutiei bolsevice, in timp ce tatal ei, care avea doar 2 ani atunci, a devenit mai tarziu sofer de taxi si un adept al comunismului.

Mama actritei s-a nascut in Pimlico, Londra. "Faceam parte dintr-o familie saraca, din clasa de mijloc", spune actrita intr-un interviu acordat cotidianului "The Independent".

Ne puteți urmări și pe Google News

Parintii ar fi  vrut  ca Mirren, nascuta in 1945, in prima vara de dupa razboi, sa devina o adevarata femeie din clasa mijlocie. "Si-ar fi dorit sa devin profesoara sau avocat", adauga ea. Totusi, Mirren s-a inscris la Teatrul National pentru Tineret inainte de a absolvi, in 1965, cursurile organizate de The Royal Shakespeare Company.

Din pacate, parintii nu au mai trait pentru a o vedea celebra, desi au prins putin din perioada de inceput in care juca. "Tata a ajuns sa ma vada actrita de teatru de succes, iar mama m-a vazut jucand rolul Jane Tennison", a spus actrita in acelasi interviu.

"M-au vazut castigandu-mi existenta, ajungand sa-mi permit sa-mi cumpar o casa - lucruri care contau foarte mult pentru ei. Faceau parte din acea generatie nobila - o generatie incredibila, pe care suntem pe cale s-o pierdem in acest moment", marturiseste Mirren.

O nunta obisnuita Dupa 13 ani de cand s-au cunoscut, Helen Mirren si Taylor Hackford, regizorul filmului "Ray", au hotarat sa se casatoreasca. Poze de la nunta lor au aparut in revista "Hello!", desi niciun paparazzi nu a participat la eveniment. "Cand m-am casatorit cu Taylor nu am avut nici macar un fotograf profesionist. Invitatii au venit cu propriile aparate.

Le-am spus nepotului meu si proaspetei lui sotii: "Faceti poze si impartiti banii". Si asa au si facut", isi aminteste Mirren in acelasi interviu publicat de "The Independent".

Desi nu au copii impreuna, actrita este mama vitrega a celor doi copii ai lui Taylor Hackford - Rio si Alexander. Toti locuiesc intr-un cartier nu foarte luxos din partea vestica a Hollywoodului. Desi considera ca Londra este "locuinta ei spirituala", actrita simte ca viitorul carierei ei se va lega foarte mult de America.

Sustinatoarea lui Blair Mirren l-a studiat indeaproape pe premierul britanc Tony Blair, iar dupa rolul din serialul "Prime Suspect" a fost intrebata daca nu vrea sa se implice in campania electorala a acestuia din 1997.

"N-am fost niciodata membra a Partidului Laburist sau a vreunui alt partid politic, dar in 1997 am vrut sa scapam de Conservatori; voiam sa scapam de acel destin ingrozitor", a declarat actrita. Astfel, in ziua alegerilor se afla alaturi de sustinatorii laburistilor.

Politica nu a atras-o insa foarte mult. Despre razboiul din Irak actrita crede ca totul de invarte in jurul banilor si a extractiilor de petrol. "Totul depinde de petrol. Fie ne dezvatam de a folosi petrolul si nu invadam Irakul pentru ca nu va mai fi nevoie, fie incetam se ne comportam ca niste ipocriti. Oamenii sunt incantati de ceea ce inseamna petrol.

Persoanele care sunt impotriva razboiului din Irak sunt aceleasi care insista sa-si duca copiii la scoala cu masina pentru ca nu pot concepe ca progeniturile lor sa mearga pe jos", a adaugat actrita.

De sase ori regina Actrita a jucat nu mai putin de sase roluri de regina in filmele: "The Queen" (2006), "Elizabeth I" - serial TV (2005), "The Prince of Egypt" (1998), "The Snow Queen" (1995), "The Madness of King George" (1994) si "Caligula" (1979).

In pelicula "The Queen", Mirren face cel mai detaliat si cel mai complex portret al suveranei Marii Britanii si spune ca nu i-a fost deloc usor sa intre in pielea Maiestatii Sale.

"Exista atat de multe detalii personale in ceea ce o priveste. Intotdeauna si-a pastrat viata privata pentru ea. Am incercat s-o cunosc cat mai bine pentru ca oamenii isi doresc sa ii transpui intr-o lume imaginara. Nu voiam doar sa o personific.

Oricum, nu sunt buna la a mima si chiar daca esti cel mai bun mim din lume nu vei reusi sa arati mai mult de 50a din ceea ce este persoana respectiva", a mai declarat Mirren.

DISTINCTIE Dama Comandant a Ordinului Imperiului Britanic > Pe 5 decembrie 2003, Helen Mirren a primit distinctia de Dama Comandant a Ordinului Imperiului Britanic, de la Printul Charles (foto). Ceremonia a avut loc la Palatul Buckingham. Ea refuzase in 1996 aceasta titulatura.

> Actrita este si membra asociata a Academiei Regale de Arte Dramatice.

> Helen a spus in discursul de primire ca este incantata si ca nu a crezut niciodata ca va lua aceasta distinctie.

> "A fost minunat. Am fost foarte emotionata. M-am gandit mai apoi: "Nu fi prostuta". Sunt foarte mandra", a declarat actrita dupa ce a primit titlul.

RECUNOASTERE Onorata cu 52 de premii HELEN MIRREN. In acest an, actrita a obtinut Premiul Oscar, poate singurul care ii mai lipsea. Mirren a castigat pana acum 52 de premii si a primit peste 40 de nominalizari la marile festivaluri de film.

Actrita a fost nominalizata de trei ori la Premiile Oscar. In 1995, la categoria Cea mai buna actrita in rol secundar pentru rolul din "The Madness of King George", iar in 2002, la aceeasi categorie, pentru rolul din pelicula "Gosford Park". A castigat in acest an, pentru rolul din "The Queen".

Trei ani consecutiv, incepand din 1992, actrita a castigat Premiul BAFTA pentru Cea mai buna actrita in "Prime Suspect", seriile 1, 2 si 3. A mai castigat abia dupa 13 ani, cu rolul Reginei Elisabeta a II-a.

Pentru prima data a fost nominalizata in 1984, pentru rolul din filmul "Cal", dar au urmat mai apoi si alte nominalizari pentru rolurile din continuarea seriei "Prime Suspect", "The Madness of King George" si "Gosford Park".

In cadrul Festivalului de Film de la Cannes a castigat doua premii. Unul pentru "Cal" si altul pentru "The Madness of King George". Actrita detine si trei Globuri de Aur, doua dintre ele castigate in acest an pentru interpretarea celor doua regine Elisabeta.

A mai castigat in 1997, pentru rolul din "Losing Chase". A mai fost nominalizata pentru "The Passion of Ayn Rand", "Gosford Park", "Door to Door", "Calendar Girls", "The Roman Spring of Mrs. Stone" si pentru "Prime Suspect: The Final Act". Actrita este si de trei ori castigatoare a Premiului Emmy.