DEZVĂLUIRI. Haos în lumea interlopă. „Împăratul” Clămparu și-a pierdut moștenitorii: primul a murit în Mexic, al doilea a fost arestat la cină

DEZVĂLUIRI. Haos în lumea interlopă. „Împăratul” Clămparu și-a pierdut moștenitorii: primul a murit în Mexic, al doilea a fost arestat la cină

Un banal jaf comis în Germania de interlopul sibian Marius Crăciun l-a împiedicat pe acesta să devină urmașul lui Ion Clămparu, cel care a creat cea mai puternică rețea de prostituție din Europa.

Cel mai temut interlop român la nivel european, Ion Clămparu (47 de ani), care are de executat 30 de ani de închisoare în Spania, întâmpină dificultăți să-și găsească un moștenitor al afacerii cu „fetițe” pe care o coordona înainte de încarcerare.  Denumit „Naşu’”, „Papa”, „Cap de porc”, „Ion de la Madrid” sau „Omu’”, Clămparu este recunoscut drept unul dintre liderii interlopilor din țară.

Coșmarul mafiotului, care încearcă de trei ani să-și găsească un moștenitor, a continuat luni, atunci când poliția iberică l-a reținut pe Marius Crăciun, un interlop sibian poreclit „Striperu”, care urma să preia afacerile sale din Spania.

Este cel de-al doilea „urmaș” pe care Clămparu îl pierde în ultimul an. Primul,  Dorel Hanea, a fost găsit mort, în decembrie, în Mexic. Acesta fugise în statul de pe continentul american, după o tentativă ratată de asasinat asupra unui rival.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ispitit de un jaf, urmașul a pierdut râvnitul „tron”

Marius Crăciun (foto) a fost în­că­tușat de poliția spaniolă într-un restaurant din mall-ul din Leganes, o suburbie a  Madridului. Tocmai se pregătea să cineze și să facă cinste pentru faptul că urma să fie moștenitorul lui Clămparu.

A plecat din țară, la începutul lunii, sub altă identitate pentru că în România se afla sub control judiciar într-un dosar de tâlhărie.

Deși destinația sa era Spania, sibianul cu infracțiunea în sânge a participat, în Germania, la o spargere asupra unui magazin de bijuterii, unde a rănit grav o persoană.

Anchetatorii nemți au aflat de identitatea falsă a sibianului și de faptul că acesta se îndreaptă spre Spania. Anchetatorii din Madrid l-au reperat apoi ușor pe Crăciun și l-au reținut, luni.

Înainte să fie mafiot a fost dansator la bară

Tinerețea lui Crăciun nu anunța un viitor interlop. Sibianul obișnuia să danseze la bară, motiv pentru care i s-a spus Striperu’. Fizicul musculos de dansator l-a făcut să fie „admis” în gruparea de bodyguarzi denumită Lenis, după numele unui bar din Sibiu, ai cărei membri cereau taxe de protecție.

A început să practice kickboxingul și asta l-a făcut să fie recrutat de Clămparu. Acesta din urmă este un fost boxer, așa că sportul i-a apropiat pe cei doi.

Acum, mafiotul sibian va fi extrădat în Germania, unde va fi anchetat pentru jaful de la magazinul de bijuterii. Indiferent de sentință, Crăciun va fi apoi trimis în România, unde va fi judecat pentru încălcarea controlului judiciar.

"Toți care presa a avut grija să ne facă interlopi suntem oameni. Pur și simplu ne-am intersectat pentru că sunt puține locuri în București.” Ion Clămparu, interviu din 2013, pentru postul Kanal D

Primul la preluarea puterii, stângaciul Dorel Hanea

Primul moștenitor ales de Ion Clămparu, Dorel Hanea (foto), a fost găsit mort în Mexic, în decembrie 2014. Și acesta era tot din Sibiu. Poliția spaniolă a susținut că Hanea a murit din cauza unei supradoze de droguri. Familia lui spune că a fost asasinat. Cert este că Hanea s-a înfruntat cu un alt lider român al mafiei prostituției, Marian Tudorache, pe care a încercat să-l asasineze cu o bombă.

Atentatul a eșuat, iar Hanea a fugit pe continentul american atât de frică să nu fie arestat de poliție, cât și de teama unei răzbunări a adversarului său. Vidul de putere creat prin fuga lui Dorel Hanea, după cum informează Europa Press, l-ar fi determinat pe sibianul Marius Crăciun să fugă din România, unde se afla în libertate sub control judiciar, în Spania. Aici, acesta urma să se instaleze ca noul cap al bandei de proxeneți rămasă dispersată în Peninsula Iberică.

Opt ani, poliția spaniolă nu l-a văzut pe „Papa”, deși românul coordona sute de prostituate

Ion Clămparu a fost cel mai căutat interlop al României până în septembrie 2011, când a fost reținut de poliția din Spania după opt ani de căutări. Era pe lista celor mai urmăriți 30 de infractori europeni.

Camorra de România

Interlopul care a băgat spaima în Peninsula Iberică s-a născut în Botoșani și s-a stabilit în Sibiu. Și-a făcut ucenicia de mafiot în România, iar apogeul l-a cunoscut în Spania, unde a terorizat poliția, care timp de câțiva ani nu-i văzuse chipul.

Poliția din Peninsula Iberică l-a căutat opt ani pe „Cap de Porc”, așa cum a fost poreclit Ion Clămparu

În România i se spunea „Șeful tuturor” sau „Împăratul”. Revoluţia l-a prins în penitenciar, din cauza unei crime.  La începutul anilor 2000 a pus la punct o organizaţie interlopă asemănătoare Camorrei din Italia.

Locotenenţii interlopului erau cu toţii foști colegi de penitenciar. Activitatea preferată era proxenetismul. După intrarea României în Uniunea Europeană, Clămparu a simțit că poate obține profituri mult mai mari dacă duce „fetițe” în Europa. Și-a ales cartierul general în Spania unde, în acea perioadă, Codul Penal iberic nu prevedea infracțiunile de proxenetism și prostituție. Între timp, instanțele românești l-au condamnat la 13 ani de închisoare, dar Clămparu era de mult timp fugit din țară.

Nașul prostituției

Gruparea sa racola tinere din toate zonele ţării și le trimitea în Spania. Profita de faptul că fetele proveneau din familii sărace şi le promitea locuri de muncă onorabile. Când ajungeau în Spania, fetele erau obligate să se prostitueze. Clămparu coordona aproape 150 de prostituate şi zeci de proxeneţi, care operau în zona parcului Casa del Campo din Madrid.

Prostituatele nu aveau voie să-și spună una alteia numele real

A pus o recompensă pe capul procurorului general

Regulile impuse fetelor de Clămparu erau stricte: erau îmbrăcate toate la fel, erau obligate să accepte doar clienți de naționalitate spaniolă, li se interzicea să discute una cu alta, să-și spună numele adevărat și să-și povestească viața anterioară. Sumele impresionante obținute de interlopi erau trimise înapoi în țară, prin curieri sau prin șoferii autocarelor care veneau spre România.

După ce a fost reținut în 2011, anul următor Curtea Supremă din Madrid l-a condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare.

Clămparu a oferit 1,5 milioane de euro pentru asasinarea fostului procuror general al României, Ilie Botoș, cel puțin așa a susținut acesta din urmă. Ilie Botoș declara, în urmă cu câțiva ani, că Ion Clămparu  este dispus să plătească o recompensă pentru asasinarea sa.

Mafioții au ajuns să fie loviți de procurori

În țară, Ion Clămparu a fost un apropiat al grupării conduse de frații Vasile și Ion Balint (ziși Sile și Nuțu Cămătaru) și, respectiv, cu Silviu Dudiță (Fluturică) - arestaţi şi condamnaţi pentru mai multe infracţiuni cu violenţă în ultimii ani. De altfel, ca și „Împăratul” din Spania, și partenerii săi din România sunt hăituți de procurori.

NUȚU CĂMĂTARU este și el arestat, dar la domiciliu. În luna noiembrie 2014, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au hotărât ca Ioan Balint, zis Nuţu Cămătaru, acuzat într-un dosar de infracţiuni cu violenţă, să fie judecat în arest la domiciliu. Acesta este considerat șeful interlopilor din țară.

SILE CĂMĂTARU, fratele lui Nuțu, este arestat preventiv într-un dosar de proxenetism.  

GHENOSU, cu numele din buletin Florin Ghinea, a fost condamnat, în 2011, la nouă ani de închisoare de magistrații Tribunalului Prahova, pentru șantaj și infracțiuni informatice cu carduri bancare. Acesta mai avea și o condamnare de șapte ani pentru tâlhărie, primită în Franța în 2003.

SILVIU DUDIȚĂ, cel mai dur locotenent al Cămătarilor, a fost condamnat penal de patru ori pentru furturi, şantaj, sechestrare de persoane, proxenetism şi crimă organizată. Acesta a fost și gardă de corp pentru Gigi Becali.

COSTEL CORDUNEANU sau regele Moldovei, așa cum mai este cunoscut mafiotul, a fost eliberat în octombrie, după ce a fost reținut preventiv pentru două zile, într-un dosar pentru trafic de arme.