Evenimentul Zilei > International > HALUCINANT! CULMEA CORUPŢIEI: Şeful Parlamentului s-a AUTOGRAŢIAT! A scăpat de 10 ani de ÎNCHISOARE!
HALUCINANT! CULMEA CORUPŢIEI: Şeful Parlamentului s-a AUTOGRAŢIAT! A scăpat de 10 ani de ÎNCHISOARE!

HALUCINANT! CULMEA CORUPŢIEI: Şeful Parlamentului s-a AUTOGRAŢIAT! A scăpat de 10 ani de ÎNCHISOARE!

Situaţie incredibilă în Parlamentul din Vanuatu! Marcellino Pipite, preşedintele Parlamentului de la Port Vila, a reuşit să facă ceea ce visează mulţi parlamentari din România: a reuşit să se autograţieze!

Parlamentarul a reuşit să îşi pună planul în funcţionare folosindu-se de faptul că preşedintele ţării era plecat peste hotare, într-o misiune diplomatică. Pipite s-a autograţiat şi a făcut acelaşi lucru şi cu 13 colegi parlamentari acuzaţi de acte de corupţie pentru mită. 

Pipite nu s-a oprit aici şi l-a suspendat şi pe avocatul poporului. „Pentru menţinerea stabilităţii în Guvernul Republicii Vanuatu”, şi-a motivat preşedintele Parlamentului decizia de a se ierta de pedeapsă, după ce a fost prins luând mită de la opoziţie. „Vrem pace în Vanuatu, vrem unitate, vrem ca afacerile să prospere”, a continuat acesta, potrivit cotidianului britanic „The Guardian”, care citează presa locală. 

Curtea Supremă din Vanuatu i-a condamnat vineri definitiv pe Marcellino Pipite şi alţi 13 parlamentari care, împreună, au primit mită 35 de milioane de vatu (peste 270.000 de euro) pentru a vota în favoare unei moţiuni de cenzură înaintată de opoziţie. Printre cei graţiaţi de şeful Parlamentului este şi vicepremierul Moana Carcasses. Sentinţa urma să fie anunţată pe 22 octombrie, pedeapsa maximă fiind de 10 ani de închisoare cu executare. 

„Preşedintele este învestit cu puterea milei, nu preşedintele interimar”, a tunat preşedintele Baldwin Lonsdale atunci când s-a întors în ţară. Acesta a promis că va lua măsuri împotriva preşedintelui Parlamentului, care s-a folosit de prevederile constituţionale care spun că, în lipsa şefului statului, toate atribuţiile – şi privilegiile – acestuia revin persoanei care conduce Legislativul. 

Lonsdale vrea chiar amendarea Constituţiei pentru ca preşedintele Parlamentului să nu mai preia interimar funcţia de şef de stat atunci când acesta este peste hotare sau nu-şi poate exercita mandatul. „Nimeni nu este deasupra legii”, a spus Lonsdale luni seară, într-un interviu televizat.