Motociclistul roman va participa si la viitoarele editii ale Raliului Dakar.
Emanuel Gyenes, singurul reprezentant al Romaniei care a incheiat Raliul Lisabona - Dakar, a revenit ieri in tara. Temerarul care a parcurs aproape 8.000 de kilometri pe motocicleta este in realitate un pustan timid de 22 de ani si aproape 60 de kilograme.
Epuizat fizic, dar cu licarul reusitei in priviri, Mani Gyenes, component al echipei multinationale MOL, a promis ca locul 46 ocupat in clasamentul general si pozitia a 9-a in ierarhia debutantilor nu inseamna decat inceputul aventurii sale la Dakar. Asaltat de prieteni si de jurnalisti, satmareanul Emanuel Gyenes a gasit timp si raspunsuri pentru toata lumea.
"Mi-a fost frica"
EVZ: Mani, ce sentiment traiesti acum, ca ai incheiat cursa de la Dakar? Emanuel Gyenes: Sincer, inca n-am realizat ca s-a terminat. Acum, ca am ajuns acasa si sunt din nou inconjurat de prieteni, imi dau seama ca am facut ceva important. Ma bucur.
E greu sa concurezi prin desert? Greu. Mai ales in primele zile ale raliului. Pe prima parte, in Maroc, printre stanci, am incercat sa nu merg tare, ca sa nu ma accidentez. Chiar si asa, intr-o zi am cazut destul de urat si am avariat motocicleta. A trebuit sa merg vreo 400 de kilometri cu furtunul de apa spart. Cum zaream un bastinas, il imploram sa-mi dea apa sa pun in motocicleta. Cred ca a fost cel mai dificil moment pentru mine.
Te-ai gandit vreodata sa abandonezi?
N-au fost momente in care sa spun ca gata, nu mai pot continua. Problema cu furtunul de apa mi-a dat batai de cap. Si a mai fost o etapa teribila, cand m-a prins noaptea in cursa. Mai aveam vreo 30 de kilometri pana la bivuac, iar eu conduceam singur prin desert. Era intuneric bezna, nimeni in jur si asta m-a speriat. Am scapat insa.
Esti al doilea roman care reuseste sa termine Raliul Dakar. De ce are nevoie un concurent pentru a ajunge la finis?
De 50 la suta noroc si de multa prudenta. Si pe mine m-au afectat vestile legate de moartea unor participanti, desi niciodata nu m-am gandit ca nu ma voi intoarce acasa.
La un moment dat am trecut pe langa motocicleta avariata a lui Marc Coma (n.r. - favoritul principal la clasa moto) si atunci am realizat ca trebuie s-o las mai moale, fiindca nici macar cei mai buni nu sunt ocoliti de probleme. Obiectivul a fost sa termin cursa. Pe final, am realizat ca pot mai mult si am tras sa fiu intre primii 50.
Vei participa la viitoarele editii?
Sigur, mai vreau sa particip. Au fost zile cand mi-am spus ca nu-i pentru mine aceasta cursa, dar acum ma simt in stare sa o iau de la capat. Ma motiveaza obtinerea unui rezultat mai bun. Pana la urma, Dakar este si o colectie de amintiri placute. E o aventura.