Guvernul turc, tot mai puternic

Guvernul turc, tot mai puternic

Premierul Recep Erdogan a convins populaţia să voteze în favoarea modificării Constituţiei.

Majoritatea turcilor care au mers astăzi la urne (58%) au votat în favoarea pachetului de 26 de amendamente constituţionale susţinut de tabăra premierului Recep Tayyip Erdogan.

Amendamentele vizează, printre altele, reducerea atribuţiilor instanţelor militare şi modificarea componenţei Curţii Constituţionale şi a Consiliului Superior al Magistraturii, în beneficiul actualei puteri de la Ankara, relatează France Presse.

Opoziţia este îngrijorată

Ne puteți urmări și pe Google News

Considerată de Uniunea Europeană "un pas în direcţia bună", revizuirea Constituţiei este văzută de opoziţia turcă drept o ameninţare la adresa independenţei justiţiei şi a separaţiei puterilor în stat.

Pentru membrii opoziţiei, votul favorabil de la referendum facilitează infiltrarea apropiaţilor premierului în Curtea Constituţională şi în Consiliul Superior al Magistraturii, două bastioane ale laicităţii aflate până acum în conflict cu guvernul islamoconservator.

La rândul său, Erdogan şi aliaţii lui susţin că revizuirea Legii fundamentale contribuie la consolidarea democraţiei şi constituie un atu în procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.

Referendumul de ieri a reprezentat un important test pentru formaţiunea premierului Recep Tayyip Erdogan, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), înaintea alegerilor legislative din vara anului viitor.

Erdogan, succese pe linie

După victoria AKP la scrutinul din noiembrie 2002, Recep Tayyip Erdogan a preluat frâiele guvernului de la Ankara pe 14 martie 2003. A urmat o perioadă în care, cu Erdogan şi partidul său la guvernare, ţara a beneficat de stabilitate şi de o creştere economică fără precedent, iar AKP a câştigat şi alegerile organizate în iulie 2007.

Pe de altă parte, cabinetul Erdogan a reorientat politica externă a Turciei, stat membru NATO, optând pentru aprofundarea relaţiilor cu Siria, Iran şi Irak şi criticând Israelul pentru modul în care îi tratează pe palestinieni, reaminteşte Reuters.