Guvernul italian vrea scuze pentru doi violatori români

Guvernul italian vrea scuze pentru doi violatori români

Prezent în România pentru o vizită oficială, ministrul italian pentru Politici Europene, Andrea Ronchi, a declarat ieri, în cadrul unei întâlniri cu diferiţi membri ai executivului român, că se simte "ofensat" de faptul că până în acest moment Guvernul nostru nu şi-a cerut scuze pentru violul italiencei de 14 ani.

După ce românii arestaţi vineri au mărturisit fapte, Ronchi a menţionat că se aştepta la un mesaj de solidaritate trimis de la Bucureşti.

Săptămâna trecută, carabinierii au arestat doi români, Ioan Alexandru (18 ani) şi Gavrilă Oltean (27 de ani), care au recunoscut că au violat o fată de 14 ani, pe 14 februarie, într-un parc din Roma. Probele ADN ale acestora coincid cu probele prelevate de al victimă.

Pentru rezolvarea acestui caz poliţia italiană a trebuit sa aresteze patru persoane, toate de naţionalitate română, înainte de a găsi adevăraţii vinovaţi. Primii doi, Karol Racz şi Alexandru Isztoika Loyos au fost reţinuţi la scurt timp de la producerea violului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timpul interogatoriilor, la care au participat şi poliţişti din România, Loyos a recunoscut fapta şi l-a incriminat pe Racz drept complice. Ulterior, testele ADN au infirmat declaraţiile acestuia.

Alexandru Isztoika Loyos a fost acuzat de calomnie şi de autocalomnie, iar Racz a fost eliberat în urmă cu câteva zile. Cazul acestuia din urmă a fost puternic mediatizat în presa italiană, participând şi la o emisiune TV, la postul TV Rai Uno, în care şi-a prezentat povestea şi în urma căreia a primit şi trei oferte de muncă, din partea unor angajatori italieni, impresionaţi de cazul său.

România, sursă de gunoaie şi violatori Între timp, ministrul italian Andrea Ronchi, aflat în vizită la Bucureşti, a bătut obrazul autorităţilor române pentru violatorii Ioan Alexandru şi Gavrilă Oltean. Deranjat de faptul că, în opinia sa, România este percepută ca sursă a "gunoaielor" din Peninsulă, Ronchi a reproşat că "nu ne puteţi trimite delincvenţi şi infractori".

În plus, în timpul întâlnirii cu Vasile Puşcaş, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, acesta a subliniat, citat de ziarul Ziua, că "în calitate de tată mă aşteptam la câteva cuvinte, mai ales că dacă un italian ar fi comis o faptă atât de gravă, Guvernul ar fi prezentat scuze, nu pentru situaţia politică, ci pentru una morală, din compasiune". Având în vedere că ancheta este în curs de desfăşurare, partea română a replicat că aşteaptă finalizarea cercetărilor şi verdictul final din partea justiţiei italiene, prin care să stabilească gradul de învinuire a suspecţilor români, înainte de alte declaraţii.

Din informaţiile oferite de poliţia italiană presei din Peninsulă, s-a precizat că ultimii arestaţi în cazul violului fetei de 14 ani şi agresării prietenului acesteia, Ioan Alexandru şi Gavrilă Oltean, le-au cerut victimelor să le dea banii şi telefoanele, după care au violat fata pe rând, în timp ce prietenul acesteia era ţinut, cu forţa, la pământ.

Jignirile aduse de ministrul italian nu sunt singulare. În luna februarie, senatorul Piergiorgio Stiffoni declara că "românii nu sunt demni să rămână în Europa, iar specialitatea lor sunt violurile".

Şi românii sunt victime ale infractorilor italieni

Pe 18 martie, italianul acuzat că a violat o româncă a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Potrivit site-ului TGcom.it, Alessio Amadio, de 44 de ani, a ameninţat-o cu un cuţit pe românca de 38 de ani şi a violat-o. Incidentul s-a petrecut pe 15 mai 2008, la un call-center din apropiere de Piazza Vescovio din Roma, unde femeia lucra ca agent de curăţenie (Alina Vătăman).

"Nu numai că am fost violată la ora şase dimineaţa, când făceam curăţenie - a declarat românca asistată de avocatul italian Carlo Testa Piccolomini - dar mi-am pierdut şi serviciul. În plus, Primăria a promis că mă va sprijini, dar nici măcar nu s-a constituit ca parte civilă în proces. Nu vreau nimic, decât să-mi reiau serviciul şi demnitatea. Până anul trecut, pe 15 mai, am avut o viaţă liniştită alături de prietenul meu. Toate acestea s-au părbuşit: mi-am pierdut serviciul, prietenul m-a părăsit şi îmi este foarte greu să merg să-mi întâlnesc fetiţa", declara românca.

Pe lângă cei cinci de ani de închisoare pe care trebuie să îi ispăşească, italianul este obligat de instanţă şi la plata unor daune morale în valoare de 15.000 de euro.

În urma valului de agresiuni împotriva cetăţenilor români din Peninsulă neimplicaţi în evenimentele din utlimele luni, mai multe magazine aflate în proprietatea acestora au fost incendiate, fără ca poliţia italiană să facă arestări. Printre victimele acestor agresiuni este şi băiat de 15 ani, bătut în plină stradă de mai mulţi italieni, pentru simplul fapt că naţionalitatea sa era română. În ultimul caz în care un italian a omorât un român, suspectul este cercetat în libertate. Acesta a accidentat mortal, în urmă cu o lună, un român de 31 de ani. Şoferul italian se afla în stare de ebrietate şi consumase droguri. După accident, şi-a continuat drumul până acasă. Realizând gravitatea situaţiei, acesta s-a dus ulterior la carabinierii din Capena şi le-a povestit ce se întâmplase. Ajunşi la locul accidentului, carabinierii au găsit trupul neîsufleţit al românului. Potrivit jurnaliştilor de la Libertatea. ro, deşi iniţial, italianul a fost arestat, autorităţile au dispus ulterior cercetarea sa în stare de libertate, decizie motivată prin faptul că, prin autodenunţul său, acesta nu mai reprezintă un pericol public (Roxana Dumitru).

În luna octombrie 2008, o româncă de 44 de ani ce lucra ca îngrijitoare în casa unui italian de 88 de ani a murit împuşcată de arma bătrânului. Acesta a declarat poliţiei că moartea româncei a fost accidentală. A mai afirmat că arma s-a descărcat în momenul în care o curăţa, însă anchetatorii cred că italianul a ucis-o intenţionat.

CITIŢI ŞI:

Italienii îl sprijină pe românul Racz

Românul acuzat pe nedrept pentru viol în Italia cere despăgubiri

Cazul românilor arestaţi în Italia se complică

Alţi români arestaţi în cazul violului italiencei de 14 ani

Românii arestaţi pentru violul italiencei de 14 ani au mărturisit

Senator italian: Românii, specializaţi în violuri