Evenimentul Zilei > International > Guvernul italian a aprobat „regula de aur” a deficitului bugetar
Guvernul italian a aprobat „regula de aur” a deficitului bugetar

Guvernul italian a aprobat „regula de aur” a deficitului bugetar

Guvernul italian a aprobat, azi, amendarea Constituţiei pentru reducerea deficitul bugetar, la o zi după ce Senatul a aprobat un plan de austeritate, menit să calmeze pieţele financiare şi să îndeplinească cererile Băncii Centrale Europene, relatează Associated Press citată de CBS.

Cabinetul de la Roma a mai finalizat şi propunerea de a împărţi atribuţiile duble ale guvernului, în provincii şi regiuni mai mari, pentru a reduce cheltuielile de la buget.
Pentru că ambele legi sunt amendamente la Constituţie, amândouă trebuie aprobate cu o majoritate de două treimi de fiecare Cameră a Parlamentului.
Senatul, pro-austeritate
Guvernul a aprobat aceste măsuri la o zi după ce Senatul a adoptat un pachet de austeritate, prin care se urmăreşte reducerea deficitului cu peste 50 de miliarde de euro, pe o perioadă de trei ani, prin reduceri ale bugetului, creşteri de taxe şi schimbări ale sistemului de pensii.
Banca Centrală Europeană a cerut măsuri de austeritate dure pentru a linişti pieţele îngrijorate, timp de câteva săptămâni, din cauza neîncrederii în capacitatea Italiei de a-şi reduce masivul deficit bugetar de 120% din PIB, unul dintre cele mai mari din Europa.

Obligaţiuni italiene
BCE a cheltuit miliarde de euro, luna trecută, pentru a cumpăra bonduri emise de guvernul italian, pentru a reduce costurile de împrumut şi pentru a ajuta Italia să nu ajungă în situaţia de a împrumuta bani din partea UE şi FMI.
Taxa pentru bunuri şi pentru multe dintre servicii a crescut de la 20% la 21% şi s-a introdus o taxă suplimentară de 3% pe venituri, pentru cei care câştigă mai mult de 300.000 de euro pe an.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News