Instanța l-a considerat pe Santos Lopez "responsabil ca făptuitor" a 171 de crime și l-a condamnat la 30 de ani pentru fiecare dintre acestea. În total, perioada de detenție la care a fost condamnat se ridică la 5.130 de ani.
De asemenea, a fost condamnat la încă 30 de ani de închisoare pentru uciderea unui copil care supraviețuise inițial, dar sentințele sunt simbolice, deoarece termenul maxim de închisoare în Guatemala este de 50 de ani.
Lopez a fost membru al unei unități militare contra-insurgență antrenată de SUA, cunoscută sub denumirea de Kaibil. Acesta a fost arestat în Statele Unite și deportat în 2016.
Potrivit investigației penale, Lopez făcea parte din patrula care a comis masacrul în decembrie 1982 în Dos Erres, la granița cu Mexicul. Soldații încercau să recupereze aproximativ 20 de puști furate de gherilă în timpul unei ambuscade care s-a soldat cu 19 morți de partea armatei.
Doar câțiva "Kaibili" au fost condamnați, fiecare dintre aceștia primind o sentință de peste 6.000 de ani de închisoare.
Alte trei persoane acuzate de participarea la masacru sunt deținute în SUA pentru încălcarea regimului de imigrare. Autoritățile consideră că mai multe astfel de persoane ar locui în Statele Unite.
Masacrul a avut loc în timpul regimului dictatorului Efrain Rios Montt, care a fost și el pus sub acuzare pentru genocid și a murit în aprilie.
Rios Montt ar fi ordonat uciderea a 1.771 de indigeni Ixil-Maya în timpul scurtei perioade în care s-a aflat la putere, în 1982-1983, în punctul culminant al războiului civil care a durat 36 de ani.