Mai mulţi angajaţi ai Primăriei Corbu sunt cercetaţi de procurori, în urma unui raport al Ministerului de Interne.
Toate titlurile de proprietate emise începând din 2004 pentru terenurile din zona Grindului Chituc, judeţul Constanţa, ar putea fi anulate dacă judecătorii de la Tribunalul Constanţa vor decide că au fost eliberate în baza unor falsuri, aşa cum reiese dintr-un raport întocmit de Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Potrivit prim-procurorului Adina Florea, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, mai mulţi angajaţi ai Primăriei Corbu sunt cercetaţi penal, în urma raportului MAI. „Sunt anchetaţi pentru abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altcineva a unui folos patrimonial”, spune prim-procurorul Adina Florea.
Dacă judecătorii vor confirma datele din raportul MAI, prefectul Liviu Brăiloiu spune că va acţiona în instanţă „anularea tuturor titlurilor de proprietate din Grindul Chituc emise din 2004, ca urmare a falsurilor la care se face referire în raport”. În plus, pentru a mai domoli avântul muncitoresc al investitorilor imobiliari, care fie au cumpărat deja terenurile retrocedate moştenitorilor, fie le-au antamat pe cele aflate pe lista retrocedărilor, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, spune că „a îngheţat” eliberarea de autorizaţii de construire în zona Grindului Chituc.
„De zona asta virgină a aflat toată lumea”
Cu sau fără voia autorităţilor judeţene, în zona Grindului Chituc se construieşte pe malul mării fără nicio oprelişte. Vile impozante, împrejmuite de garduri pe care scrie „proprietate privată”, au răsărit mai ceva decât ciupercile după ploaie. De la Mihail Kogălniceanu şi până spre intrarea în judeţul Tulcea, sute de oferte de vânzare au împânzit pomii şi gardurile, ajungând chiar până şi pe plajă.
Mai mult decât atât, autorităţile locale îi aşteaptă pe investitori cu braţele deschise, susţinând că în zona economică Grindul Chituc se poate construi cu „documente de la Rezervaţie”, după cum spune primarul comunei Săcele. „Să ridice o staţiune, până la urmă turismul e o afacere, nu? De ce să nu se întâmple şi la noi lucruri frumoase? Flora şi fauna se retrag în zonele puţin călcate, unde nu există trafic, or, de zona asta virgină a aflat toată lumea. Să vedeţi ce aglomerat e aici în timpul verii, vin cu corturile, cu maşinile. Deocamdată vin neorganizat, nimeni nu i-a întrebat nimic, deşi acolo sunt proprietăţi”, afirmă primarul Ion Oprea. Noii proprietari, oameni de afaceri
Pe de altă parte, autorităţile locale spun că noii proprietari din zona Grindului Chituc sunt nişte investitori, care au cumpărat terenurile de la localnicii puşi în posesie pe Legea Lupu.
„E problema lor că au vândut şi eu am vândut terenul de la tata, nu ştiu dacă are vreo vină cel care a cumpărat. Oricum, n-ar strica să se facă o staţiune pe o asemenea plajă. Noii proprietari sunt oameni de afaceri, nu politicieni. Vor să facă lucruri frumoase. Daaa, domnul Sorin Vişinescu, care a cumpărat cu oamenii lui, cu Lucian Orban, mai e şi domnul Liviu Bamburic, dar el are mai încolo spre Vadu”, susţine primarul comunei Săcele.
De altfel, omul de afaceri Liviu Bamburic a susţinut anul trecut, după ce a fost împuşcat în scara unui bloc din Constanţa, că a fost vorba despre un atac comandat, declanşat tocmai de afacerile imobiliare din Grindul Chituc.
ACUZAŢII
Raport ascuns de fostul subprefect În 2006 şi 2007, Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, respectiv cel al Ministerului de Interne au efectuat două anchete privind modul în care au fost emise actele de proprietate în Grindul Chituc. Potrivit raportului MIRA, „au fost găsite o serie de nereguli şi falsuri în inventarierea terenurilor din Grindul Chituc”. „Raportul a fost ascuns cu grijă de fostul subprefect, Cosmin Andrei, care de la instalarea mea a dat bir cu fugiţii”, spune prefectul Liviu Brăiloiu, care îl acuză de ilegalităţi şi pe fostul prefect, Dănuţ Culeţu.