Greva generală rămâne doar la metrou

Greva generală rămâne doar la metrou

Medicii vor asigura urgenţele, RATB-ul va funcţiona aproape normal, iar o parte dintre profesori vin la ore. Singurii care vor întrerupe complet lucrul, marţi, vor fi cei de la Metrorex.

Deşi ziua de luni părea să blocheze întreaga Românie, o parte dintre sindicalişti se delimitează, cel puţin temporar, de marea grevă, cauzată de decizia guvernului de a micşora salariile bugetarilor cu 25%. În timp ce peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţie publică vor opri lucrul pe termen nedeterminat, mişcările de solidaritate ale angajaţilor CFR sau din transportul public bucureştean încep să se dilueze. Sindicaliştii de la Metrorex sunt singurii care rămân pe poziţii.

ADMINISTRAŢIE. Aproximativ 50.000 de angajaţi din primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora vor declanşa pe 31 mai greva generală, iar de la 1 iunie, între orele 12.00 şi 14.00, vor organiza mitinguri de protest în toată ţara.

„Pe toată perioada grevei generale, salariaţii vor fi prezenţi la serviciu, aceştia semnând pentru prezenţă, fără a presta în schimb nicio activitate, în afară de eliberarea certificatelor de deces”, a precizat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Valer Suciu. La nivelul Capitalei, vor participa la greva generală salariaţii din Primăria Generală, Primăria Sectorului 3, Direcţiile de taxe şi impozite din sectoarele 1, 2, 3, 4, 5, Direcţiile de evidenţă a persoanei şi Stare Civilă din sectoarele 2, 3, 5, toate afiliate la FNSA;

PENITENCIARE. La rândul său, preşedintele Federaţiei Publisind, Ştefan Teoroc, a declarat că aproximativ 20.000 din cei 30.000 de membri au semnat pentru greva de solidaritate organizată luni.

8.000 dintre aceştia sunt lucrători din penitenciare. Aceştia vor asigura supravegherea şi asistenţa medicală. Totodată, angajaţii din penitenciare îi vor însoţi în instanţă doar pe deţinuţii arestaţi preventiv;

SĂNĂTATE.Potrivit preşedintelui Federaţiei Sanitas din România, Marius Petcu, 120.000 de angajaţi din 500 de unităţi sanitare şi de asistenţă socială vor declanşa luni greva generală.

Medicii aflaţi în grevă de solidaritate le cer pacienţilor care nu au urgenţe să nu meargă la spital, precizează preşedintele Sindicatului Naţional al Medicilor, Florin Chirculescu, la Realitatea TV.

„Vom consulta tot ceea ce se prezintă la camera de gardă. O să-i rog pe pacienţii care nu sunt urgenţe şi pe cei care au bilete de trimitere să nu vină, pentru că tot ceea ce nu înseamnă urgenţă va fi amânat”, a spus Chirculescu. Medicii de la Spitalul Universitar din Bucureşti se vor aduna luni, între orele 9.00 şi 11.00, în faţa instituţiei, pentru a-şi striga nemul ţumirile;

Toate autobuzele pe traseu, jumătate din troleibuze şi tramvaie la depouri

METROU. Nicio garnitură nu va circula marţi, 1 iunie, între orele 4.00 şi 16.00, a anunţat ieri liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi. „În condiţiile în care nu se schimbă Hotărârea de Guvern din 12 mai, care prevede reducerea salariilor cu 25%, vom face demersurile pentru intrarea în grevă generală. Pe 1 iunie vom intra în grevă de solidaritate”, a precizat Rădoi;

RATB. Toate autobuzele Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) vor fi pe traseu, marţi, iar aproximativ jumătate din troleibuze şi tramvaie vor circula, potrivit reprezentanţi ai sindicatelor Regiei. „Am decis să nu facem grevă de solidaritate, întrucât măsurile de austeritate anunţate de guvern nu ne afectează”, a declarat preşedintele Sindicatului Transportatorilor RATB, Mircea Ionescu. Liderul sindical a mai spus că la Uniunea Sindicatelor din Transportul Public Local sunt afiliaţi 2.400 de şoferi de pe troleibuze şi tramvaie, dar doar 1.200 au de gând să intre în grevă. Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că nu poate da numărul exact al tramvaielor şi al troleibuzelor care vor circula în Capitală;

CFR. O decizie privind o eventuală grevă de solidaritate a lucrătorilor CFR va fi luată luni. Sindicaliştii au spus că angajaţii sunt pregătiţi să oprească lucrul dacă vor fi afectaţi de diminuarea salariilor.

„O să-i rog pe pacienţii care nu sunt urgenţe şi pe cei care au bilete de trimitere să nu vină, pentru că tot ceea ce nu înseamnă urgenţă va fi amânat.“, FLORIN CHIRCULESCU, preşedintele Sindicatului Naţional al Medicilor

HAOS ÎN EDUCAŢIE

Bacul la o limbă străină atârnă de un fir de aţă

Majoritatea profesorilor par hotărâţi să participe la greva de luni. O bună parte dintre elevi vor rămâne acasă. Excepţie fac cei de clasa a XII-a, care vor susţine, în condiţii de avarie, proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină din cadrul examenului de Bacalaureat.

„Elevii din centrele care au dificultăţi vor fi arondaţi centrelor din aceeaşi comună sau din acelaşi oraş în care are loc Bacalaureatul”, anunţa ieri ministrul Daniel Funeriu.

Ca să-i convingă pe cât mai mulţi dascăli să participe la examen, ministrul le-a promis că vor primi între 275 şi 600 de lei, în funcţie de responsabilităţi. Sindicaliştii susţin că asta duce la discriminare: la celelalte două probe ale Bac-ului, la limba română şi la competenţe digitale, cadrele didactice nu au văzut niciun leu.

„E o bătaie de joc. Cred că banii provin din suma cu care trebuiau plătiţi supraveghetorii la probele scrise de la Bac”, crede Liviu Pop, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Mulţi profesori din ţară susţin că au fost ameninţaţi că, în cazul în care nu vor participa la Bac, vor suporta o serie de consecinţe, între care s-ar număra refuzul de a prelungi contractul suplinitorilor. Totuşi, sindicaliştii sunt convinşi că dascălii vor răspunde apelului la grevă.

„77% din numărul profesorilor de limbi străine care să participe la Bac, cifră dată de ministru, e oricum puţin. Nu înseamnă că greva este afectată”, a mai susţinut sindicalistul. (A contribuit Mihai Şoica)

Ne puteți urmări și pe Google News