Evenimentul Zilei > International > Greva generală în Franţa
Greva generală în Franţa

Greva generală în Franţa

Cinci centrale sindicale din Franţa au declanşat, azi, o grevă la scară naţională. Protestul afectează traficul feroviar, transporturile publice urbane - în special la Paris - şi sectorul educaţiei.

Circulaţia trenurilor regionale a fost afectată de protest, însă trenurile internaţionale de mare viteză nu şi-au schimbat programul.

La Paris, autobuzele şi metroul circulă aproape normal, notează AFP. Numai un tren din două rulează pe liniile de metrou regionale. 45 de oraşe sunt afectate de grevă, potrivit Uniunii Transportatorilor publici şi feroviari, scrie Les Echos.

Greviştii au anunţat că ies în stradă în mai multe oraşe.

Un nou test pentru autorităţi

Apelul la grevă a fost lansat de sindicatele CGT, CFDT, FSU, Solidaritatea, UNSA şi Forţa de Lucru. Sindicaliştii solicită măsuri concrete pentru combaterea şomajului, pentru creşterea puterii de cumpărare, majorarea pensiilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru.

Şeful principalului sindicat din Franţa,  Bernard Thibault, a cerut organizarea urgentă a unei întrevederi cu preşedintele Sarkozy.

Greva are loc după înfrângerea electorală suferită de partidul preşedintelui Nicolas Sarkozy, în alegerile regionale de duminică. Aşa că este un prim test pentru guvernul remaniat.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: