Greva de la Cadastru a rezistat doar o zi

Greva de la Cadastru a rezistat doar o zi

Angajaţii Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au fost convinşi de mai-marii Internelor să înceteze protestul declanşat luni.

O zi. Atât a durat greva spontană anunţată de sindicaliştii de la Cadastru, luni dimineaţă. După ce ieri, la ora 12.00, au fost chemaţi la negocieri la Ministerul de Interne, liderii sindicali au anunţat suspendarea protestului. Toader Paraschiv, secretarul general al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, la care sunt afiliaţi angajaţii de la Cadastru din Capitală, a explicat că greva acestora s-a încheiat după ce au primit câteva promisiuni.

Suspendarea protestului era însă aşteptată în condiţiile în care nu toţi angajaţii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) au oprit lucrul. Spre exemplu, ieri-dimineaţă, angajaţii Oficiului de Cadastru Bucureşti au lucrat după program normal. „Se primesc dosare şi se eliberează acte. Nu se mai face grevă”, explica mândru unul dintre paznicii instituţiei. Cei care au recurs totuşi la proteste nu le-au considerat un eşec.

„La negocieri ni s-a promis că vom primi înapoi sumele restante şi ce trebuia să luăm în februarie. În plus, am primit asigurări că grila de salarizare, cu funcţiile celor de la Cadastru, se va reface, de comun acord cu sindicatele”, a explicat Toader Paraschiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Echivalări imposibile

În plus, angajaţii ANCPI urmează să aibă o serie de discuţii cu mai-marii ministerului pentru a se modifica şi anexa din Legea salarizării unice a bugetarilor, unde ei au fost trecuţi sub o titulatură care nu mai există din 1996. Potrivit liderului sindical, este necesară inserarea în statul de funcţii al Ministerului de Interne a posturilor specifice doar ANCPI, aşa cum e cea de registrator. Asta întrucât, „în acest moment, deşi Legea salarizării cere echivalarea funcţiilor de la Cadastru cu unele similare din Interne, aceste poziţii nu există în statul de funcţii”.

Mai mult, sindicaliştii vor ca noile funcţii să fie asimilate, ca nivel salarial, celor deţinute anterior de angajaţii ANCPI, calificaţi drept „personal de specialitate al instanţelor”. „Sper să-i convingem pe cei de la Muncă şi de la Finanţe să accepte această echivalare şi introducerea noilor funcţii în grilele Internelor”, a conchis Paraschiv.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu susţine însă că o astfel de echivalare nu se poate face: „Nu putem echivala un angajat de la Cadastru cu un judecător. Un ju decător, şi personalul asimilat ma gistraţilor în general, nu poate avea nici măcar acţiuni la o firmă, spre deosebire de cei de la Cadastru”.

SANCŢIUNI

Fără bani pentru orele de grevă spontană

Preşedintele ANCPI, Mihai Busuioc, a declarat, ieri, la emisiunea „Evenimentele zilei”, difuzată de postul B1, că angajaţii de la Cadastru care au participat la protestul spontan riscă sancţiunile prevăzute de Codul muncii, inclusiv neplata orelor în care au refuzat să primească sau să elibereze acte legate de proprietate.

Mai mult, în urma anchetei interne în curs, vinovaţii ar putea primi şi sancţiuni disciplinare. Angajaţii ANCPI au decis, luni, să oprească lucrul, nemulţumiţi, în principal, de veniturile reduse cu 30% prin aplicarea legii salarizării.