Evenimentul Zilei > Actualitate > Greii PDL îşi pregătesc replierea pe platforma lui Baconschi
Greii PDL îşi pregătesc replierea pe platforma lui Baconschi

Greii PDL îşi pregătesc replierea pe platforma lui Baconschi

Cu susţinerea unor lideri din garda veche a PDL, ca Blaga sau Boc, ministrul de externe intenţionează să-şi lanseze în toamnă o platformă creştin-democrată în contrapartidă cu aripa liberală.

Elanul luat de noul val în PDL, grupat în jurul Elenei Udrea, face ca şi în aşa-numita gardă veche să se coacă planuri de reinventare în perspectiva alegerilor interne din 2011.

Cu sprijinul lui Vasile Blaga şi al lui Emil Boc, ministrul de externe Theodor Baconschi îşi pregăteşte intrarea în politică în toamnă, pe valul unei platforme creştin-democrate.

Mutarea ar avea inclusiv girul lui Traian Băsescu, interesat, potrivit unor surse din PDL, să refacă până în 2012 partidul căzut în sondaje pe doi-trei piloni care să garanteze, permanent, o garnitură alternativă de lideri.

Blaga: reorganizarea partidului e o alternativă

Primul pas a fost deja făcut de Teodor Baconschi, fost consilier prezidenţial, care a cerut recent la tribunal acordul pentru înfiinţarea Fundaţiei Creştin-Democrate.

Între fondatori, trei parlamentari PDL: deputatul Theodor Paleologu, fost ministru al culturii, şi senatorii Sorina Plăcintă – ex-ministru al tineretului şi unul din sponsorii importanţi ai partidului – şi Şerban Rădulescu.

PDL-ist în devenire ar fi, susţin sursele citate, inclusiv Baconschi, interesat de ceva timp să intre în partid. "Sunt mulţi care îşi doresc o reînnoire a partidului. Personal, o înţeleg ca o reînnoire doctrinară", a explicat, pentru EVZ, Paleologu.

Din afara PDL vine consilierul pentru Culte de la Cotroceni, Bogdan Tătaru-Cazaban, dar şi nume ca Adrian Papahagi, Radu Preda ori Petre Guran. În spatele acestui noul val de intelectuali sunt gata să se aşeze lideri din garda veche a PDL, criticaţi constant din aripa liberală, în special de tandemul Preda-Macovei.

Primul: Vasile Blaga care admite că susţine ideea lui Baconschi şi că a avut deja discuţii cu acesta. "Da, eu îi susţin. Am vorbit cu domnul Baconschi, să văd exact proiectul lui. Am discutat principiile generale, dar vreau să văd exact, mai în detaliu, ce are în plan", a declarat Blaga pentru EVZ. Mai mult, secretarul general al PDL spune că organizarea partidului pe două-trei platforme "este o alternativă" la situaţia actuală.

Adriean Videanu e, deocamdată, în expectativă. "Mă bucur că încep să se contureze doctrine în interiorul PDL. E o competiţie deschisă. Dar nu cred că sunt conturate încă. Pot să vă spun că eu mă simt foarte bine în interiorul PDL", evită încă Videanu poziţionarea într-o tabără.

Paleologu: Băsescu "priveşte cu simpatie"

Semnale de încurajare vin şi din partea lui Boc, primul care riscă să-şi piardă poziţia de lider în PDL. "Preşedintele partidului îşi arată deschiderea. Şi eu, şi Sorina Plăcintă şi Theodor Baconschi am fost miniştrii lui", explică Paleologu poziţia lui Boc.

Cât despre Băsescu, fostul ministru al culturii spune că "în mod cert nu a fost ideea lui", dar că "preşedintele are mare încredere în oameni ca Baconschi, Cazaban, care sunt în acest proiect".

Scenariile vehiculate în PDL indică de altfel conturarea, cu încuviinţarea lui Băsescu, a două trei nuclee – liberal, creştin-democrat şi, eventual, conservator – care să se bată în alegerile interne şi care să poată supravieţui unei potenţiale ruperi.

Totodată, Paleologu admite că, "în România, întotdeauna e un pericol ca un think-tank să devină o miză a unor jocuri, a unor combinaţii politice", dar susţine reinventarea PDL în jurul celor trei curente, în ideea că "fiecare are nevoie de celelalte două pentru a căpăta mai multă putere".

Voinescu: "Mă tem să nu mă trezesc cu trei găşcuţe"

Sever Voinescu, apropiat aripii liberale, este însă reticent: "Eu cred că formula cea mai corectă e cea în care intră toate sensibilităţile de dreapta. Problema cu aceste platforme e însă complicată. Mă tem să nu mă trezesc într-un partid cu trei găşcuţe care negociază non-stop. PDL n-are nevoie de aşa ceva".

Deşi consideră PDL "incapabil să gestioneze acum aşa ceva", se declară totuşi convins că "în 2011 trebuie să vină alternativa în această formă sau în alta".

"Îi susţin. Am vorbit cu domnul Baconschi, dar vreau să văd exact ce are în plan. Organizarea PDL pe 2-3 piloni e o alternativă.“,
VASILE BLAGA, secretar general al PDL