Grecia provoacă panică la Bursa din New York

Grecia provoacă panică la Bursa din New York

Temerile privind o nouă criză a creditelor în zona euro, pe fondul situaţiei din Grecia, au dus joi la o prăbuşire a pieţelor bursiere.

Bursa din New York a căzut, joi, victimă unui atac de panică generat de temerile exacerbate privind datoriile uriaşe înregistrate de mai multe state din zona euro, în special Grecia, dar şi de posibilitatea unei erori a sistemului.

Indicele Dow Jones Industrial Average a înregistrat cea mai puternică scădere valorică consemnată vreodată în timpul unei singure şedinţe, pierzând 998,5 puncte. „Avem de-a face cu o panică bursieră”, a declarat un broker pentru AFP.

Prăbuşirea brutală a indicilor a fost iniţial atribuită incertitudinilor privind situaţia din Grecia, degringolada intervenind în timp ce posturile americane de televiziune difuzau imagini cu violenţele din capitala elenă.

Ne puteți urmări și pe Google News

După închiderea Bursei însă, specialiştii au avansat posibilitatea ca panica să fi fost amplificată şi de o eroare, umană sau informatică, ce a făcut ca pentru scurtă vreme valoarea unor acţiuni să fie afişată cu valoare zero. Eric Ryan, purtător de cuvânt al Bursei din New York, a precizat: „Nu am avut nicio defecţiune sau problemă tehnică”.

„Totul se rezumă la teama de contaminare cu situaţia din Grecia”, a explicat un alt broker. „Există această nelinişte cum că, dacă violenţele se agravează, guvernul grec ar putea da înapoi. Ajutoarele vor fi suspendate, iar ţara va rămâne în balans”, a adăugat acesta.

Căderi în lanţ

Autorităţile americane de reglementare a sectorului bursier au anunţat imediat că au lansat o anchetă privind prăbuşirea acţiunilor de pe Wall Street din şedinţa de joi.

La rândul său, subcomisia pentru pieţe de capital din Senatul american a programat pentru marţi o audiere menită să identifice cauzele căderii pieţei. Tendinţa descendentă a continuat şi pe Bursele din Asia, care au coborât cu cel mult 3,1 la sută, şi pe pieţele din Europa, care au deschis şedinţa în scădere cu până la 2,4 procente.

Investitorii de la Bucureşti au reacţionat vizibil la corecţiile înregistrate de pieţele din SUA şi au introdus în piaţă numeroase ordine de vânzare, astfel că piaţa a deschis ziua în picaj cu patru la sută. Ulterior, corecţia s-a temperat la 2%, spre jumătatea şedinţei indicele general fiind în scădere cu 3,4%, potrivit Mediafax.

Undă verde în Bundestag

Camera inferioară a parlamentului german a aprobat ieri contribuţia de 22,4 miliarde de euro a Germaniei la pachetul de finanţare de 110 miliarde de euro pregătit de zona euro pentru Grecia, 8,1 miliarde de euro urmând să fie asigurate de sectorul bancar german.

Potrivit Reuters, decizia a fost adoptată cu 390 de voturi pentru, 72 împotrivă şi 139 de abţineri. Camera superioară a legislativului de la Berlin, Bundesratul, urma să se pronunţe ieri în privinţa aceleiaşi contribuţii, care a stârnit dezbateri aprinse în Germania.

Un sondaj recent arată că 58 la sută dintre germani se opun ajutorului consistent acordat de ţara lor Greciei, părere ce s-ar putea răsfrânge asupra votului în alegerile regionale programate mâine în cel mai populat land al Germaniei, Renania de Nord-Westfalia, considerat în egală măsură de analişti drept un veritabil barometru politic naţional.

„Grecia este subiectul numărul unu al acestor alegeri”, a avertizat Jürgen Rüttgers, premierul în exerciţiu al acestui land. Tot ieri, Franţa a aprobat contribuţia sa de 16,8 miliarde de euro la pachetul de asistenţă financiară a statului elen.