Planul creditorilor, UE şi FMI, referitor la ajustarea bugetară a Greciei, bazată pe o austeritate strictă de doi ani, ”nu este realizabil, este o aberaţie”, a declarat Tsipras, într-o reuniune a grupului său parlamentar.

”Noile măsuri vor duce la un crah social şi la un faliment în septembrie”, a subliniat Tsipras, făcând apel la ”un summit extraordinar european axat pe problema greacă”, care continuă să neliniştească zona euro.

În opinia lui Tsipras, ”problema greacă nu este doar o problemă a ţării, ci face parte dintr-o problemă europeană”.

Finanţele la control
O echipă de experţi ai troicii, formată din UE, BCE şi FMI, trebuie să sosească, mâine, la Atena, pentru a continua controlul asupra conturilor greceşti, început în iulie pentru a discuta cu guvernul grec adoptarea de măsuri destinate să contracareze derapajele bugetare ale Greciei.

Ministrul grec de Finanţe, Yannis Sturnaras, a admis, săptămâna trecută, că ţara sa, lovită de criză, are încă ”un drum de parcurs”, pentru a finaliza economiile bugetare de 11,5 miliarde de euro, cerute de creditorii săi în schimbul continuării vărsămintelor în cadrul împrumuturilor acordate ţării.

Partidul lui Tsipras şi-a bazat campania electorală pe respingerea măsurilor de austeritate, care au făcut să scadă nivelul de trai al grecilor, şi el a devenit cel de-al doilea partid din Grecia la alegerile legislative din 17 iunie.

Dreapta politică proeuropeană a lui Antonis Samaras n-a reuşit să obţină o majoritate absolută şi a fost nevoită să formeze un guvern de coaliţie cu socialiştii Pasok (Mişcarea Socialistă Panelenă) şi cu un mic partid al stângii moderate, Dimar.