Grecia: Liderul stângii radicale prevede un "dezastru social"

Grecia: Liderul stângii radicale prevede un "dezastru social"

Instituirea măsurilor de austeritate cerute de UE şi FMI în Grecia ar fi ''o aberaţie'' şi ar duce la ''un dezastru social'', a estimat, azi, Alexis Tsipras, liderul stângii radicale Syriza, principalul partid grec de opoziţie.

Planul creditorilor, UE şi FMI, referitor la ajustarea bugetară a Greciei, bazată pe o austeritate strictă de doi ani, ''nu este realizabil, este o aberaţie'', a declarat Tsipras, într-o reuniune a grupului său parlamentar. ''Noile măsuri vor duce la un crah social şi la un faliment în septembrie'', a subliniat Tsipras, făcând apel la ''un summit extraordinar european axat pe problema greacă'', care continuă să neliniştească zona euro.

În opinia lui Tsipras, ''problema greacă nu este doar o problemă a ţării, ci face parte dintr-o problemă europeană''. Finanţele la control O echipă de experţi ai troicii, formată din UE, BCE şi FMI, trebuie să sosească, mâine, la Atena, pentru a continua controlul asupra conturilor greceşti, început în iulie pentru a discuta cu guvernul grec adoptarea de măsuri destinate să contracareze derapajele bugetare ale Greciei.

Ministrul grec de Finanţe, Yannis Sturnaras, a admis, săptămâna trecută, că ţara sa, lovită de criză, are încă ''un drum de parcurs'', pentru a finaliza economiile bugetare de 11,5 miliarde de euro, cerute de creditorii săi în schimbul continuării vărsămintelor în cadrul împrumuturilor acordate ţării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Partidul lui Tsipras şi-a bazat campania electorală pe respingerea măsurilor de austeritate, care au făcut să scadă nivelul de trai al grecilor, şi el a devenit cel de-al doilea partid din Grecia la alegerile legislative din 17 iunie. Dreapta politică proeuropeană a lui Antonis Samaras n-a reuşit să obţină o majoritate absolută şi a fost nevoită să formeze un guvern de coaliţie cu socialiştii Pasok (Mişcarea Socialistă Panelenă) şi cu un mic partid al stângii moderate, Dimar.