Grăsime vegetală sau animală. Medicul Mihaela Bilic explică diferența

Grăsime vegetală sau animală. Medicul Mihaela Bilic explică diferențaMihaela Bilic.Sursa foto: Arhivă EVZ

Medicul Mihaela Bilic a explicat diferența dintre grăsimea vegetală și cea animală, și de ce nu este bine să consumăm margarină sau să folosim alte tipuri de produse procesate, cum ar fi uleiul de floarea soarelui.

Mihaela Bilic susține că un gram de grăsime animală sau vegetală, conține nouă calorii, dar modul de acțiune asupra organismului uman este cu totul altul, de la un caz la altul.

Nutriționistul s-a referit și la un studiu de ultimă generație care arată că acizii grași au efecte diferite în producerea de celule care acumulează grăsimea în rezervă.

”Un gram de grăsime are tot 9 calorii, indiferent dacă provine din ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, grăsime de pește, unt sau untură. Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite! Care este mecanismul prin care ne îngrășăm? Kilogramele în plus sunt rezultatul multiplicării celulelor grase (adipocite) pe fondul unui consum excesiv de calorii care provin din grăsime și/sau carbohidrați. Cercetările recente arată că acizii grași din alimente au efecte diferite în stimularea adipogenezei, adică a producției de celule care acumulează grăsime de rezervă”, a explica Mihaela Bilic.

Există și grăsimi bune pentru consum

Pentru a înțelege mai bine fenomenul, Mihaela Bilic a explicat și modul în care acționează grăsimile Omega 6, care pot fi găsite în uleiul de floarea soarelui, față de cele din gama Omega 3, care se poate regăsi în uleiul de pește.

”ARA (acidul arahidonic), grăsime din seria Omega 6 prezentă în uleiul de floarea-soarelui, este de trei ori mai adipogenică decât grăsimile din seria Omega 3 (din uleiul de pește). Când vine vorba de stimularea îngrășării, ARA se dovedește mai puternic decât acizii grași saturați (din unt și slănină) sau mononesaturați (din uleiul de măsline)”, a explicat nutriționistul.

De asemenea, există și grăsimi sănătoase care au efect anti-îngrășare. Caloriile nu sunt toate la fel, a mai explicat Mihaela Bilic, și de aceea este foarte bine să fim atenți la ce alimente consumăm.

”La polul opus DHA, un acid gras din seria Omega 3, prezent în gălbenușul de ou și în peștele gras, are efect anti-adipogenic (anti-îngrășare). Dacă până acum se considera că o calorie este tot o calorie, indiferent dacă provine din salată verde sau cașcaval, acum o să știți ca unele calorii îngrașă mai tare. “Nicio masă fără pește!”...în cazul în care sunteți în vacanță la mare”, a mai spus Mihaela Bilic.