Evenimentul Zilei > Actualitate > Gloria Reginei virgine
Gloria Reginei virgine

Gloria Reginei virgine

Povestea ultimului monarh din dinastia Tudorilor, Regina Elisabeta I a Angliei, se revarsa iar pe ecrane.

Dintr-o singura suverana, Regina Elisabeta I a Anglia, s-au „nascut” la mai bine de 400 de ani de la moartea sa personaje mai numeroase decat din majoritatea figurilor istorice cheie. Personalitatea ei complexa, dura, inteligenta si cu un fler diplomatic rar pentru o femeie a secolului al XVI-lea a facut din Elisabeta I un personaj inteles si tratat diferit de cei care i-au transpus povestea sangeroasa pe marile sau micile ecrane.

Dame Judi Dench si Cate Blanchett sunt doua dintre actritele care si-au consolidat gloria intrand in pielea inconfortabila a Elisabetei. Talentul lor in acest demers a fost rasplatit si transformat in premii. In 1999, „Regina virgina”, cum a fost supranumita Elisabeta I a Angliei, i-a adus lui Cate un Glob de Aur si o nominalizare la Oscar, trofeu pierdut in fata lui Gwyneth Paltrow.

Cate, spre Oscar?

In 2007, Cate Blanchett a revenit cu rolul care i-a adus faima, acela al „Glorioasei”. Un alt supranume al Elisabetei. De data aceasta, criticii nu au mai fost la fel de impresionati de film. Actrita nu s-a dezis de talentul sau, dar scenariul si regia nu au aceeasi putere, fiind boicotate si de insistarea pe latura umana a reginei, ceea ce, in opinia unui critic al revistei „Variety”, nu face din ea o fiinta mai umana, ci doar una mai banala.

Cu toate acestea, interpretarea lui Cate e solida, impunatoare, iar australiana a obtinut din nou o nominalizare la Globurile de Aur, care e de asteptat sa fie materializata intr-un premiu. Oscarul nu e nici el un vis irealizabil pentru Cate, dar vom vedea daca are sanse dupa nominalizarile anuntate spre sfarsitul lunii. 

„CV”-ul acestei regine-vedeta e unic. Fiica regelui Henric al XVIII-lea cu a doua sotie (din cele sase), curtezana Ana Boleyn, decapitata din porunca sotului, Elisabeta a ajuns pe tronul Angliei dupa ce Edward, fiul lui Henric cu ultima sotie, a murit, la fel intamplandu-se cu Maria, sora mai mare a viitoarei regine.

45 de ani de domnie

Cand a urcat pe tron, protestanta Elisabeta a dovedit un tact si un fler excelente, abtinandu-se cat i-a fost permis de la impunerea unui extremism religios, extrem de periculos.

Elisabeta a domnit 45 de ani, nu s-a casatorit, nu a avut urmasi si nu a desemnat niciodata un succesor. A flirtat cu numerosi barbati, dar s-a temut poate de a imparti puterea cu un rege. Printre cei pe care i-a iubit – si i-a pedepsit – s-a numarat si aventurierul Sir Walter Raleigh (interpretat aici de Clive Owen).

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: