GlaxoSmithKline realizează medicamentul împotriva cancerului de piele
- Adam Popescu
- 25 iulie 2010, 12:15
Specialiştii britanici de la GlaxoSmithKline au realizat un nou medicament destinat cancerului de piele, despre care spun are capaciatatea de a micşora cu jumătate tumorile maligne şi de a opri răspândirea bolii.
Studiile au arătat că efectul poate fi resimţit şi în cazul pacienţilor aflaţi în fază avansată de boală.
Cercetătorii consideră că noul medicament, care ar putea fi lansat pe scară largă în cel mult trei ani, va îmbunătăţi atât calitatea cât şi durata vieţii persoanelor cu melanom malign, cea mai răspândită şi mai periculoasă formă a cancerului de piele.
Vestea este deosebit de bună dacă ţinem cont că, în ultimii doi ani, numărul celor care au dezvoltat cancer de piele aproape că s-a dublat, situaţia fiind cauzată mai ales de expunerea excesivă la soare şi accentuarea acţiunii razelor ultraviolete. Depistarea timpurie este vitală
Tumoarea care, iniţial, apare ca o aluniţă pe piele, poate fi îndepărtată chirurgical, cu condiţia să fie depistată din timp, pentru că, odată răspândită la alte organe, cum ar fi plămânii, ficatul, oasele sau creierul, nu mai rămân prea multe de făcut pentru pacientul respectiv.
Cercetătorii britanici spun că noul medicament este compus din două tablete cu administrare zilnică. Efectul acestora constă în stoparea evoluţiei tumorii şi chiar micşorarea ei la jumătate.
”În ultimele două deceniide când am început să dezvoltăm acest medicament, am fost dezamăgiţi de rezultate de nenumărate ori. Acum, însă, am constatat un progres vizibil. Rămâne de văzut dacă cele două tablete sunt mai eficiente când sunt administrate împreună sau separat”, a explicat profesorul Peter Lebowitz, preşedintele departamentului de dezvoltare clinică din cadrul GsK, coordonatorul cercetărilor.
El adaugă că, deşi pacienţii incluşi în faza de testare nu s-au vindecat în totalitate, s-a putut constata atât o îmbunătăţire a sănătăţii acestora, cât şi o creştere a speranţei de viaţă.
Braf 436 şi Mek 183, medicamentul-minune
Lebowitz şi colegii săi au realizat o serie de studii în care au inclus 80 de persoane cu cancer de piele în formă avansată. Au observat la jumătate dintre ei, cei cărora le fusese administrată numai primul tip de pastilă numită Braf 436, tumoarea canceroasă s-a micşorat cu aproximativ 20%.
După ce le-a fost dat şi cel de-al doilea medicament, Mek 183, la un sfert dintre ei s-a constatat o reducere a tumorii cu jumătate. Astfel, cercetătorii sunt de părere că ambele pastile ar trebui administrate simultan, Braf 436 o dată pe zi, combinat cu Mek 183 de două ori pe zi.
O boală care îi afectează pe cei tineri
Incidenţa cancerului de piele s-a triplat în ultimul deceniu, spun specialiştii care spun că o vină în acest sens o au şi companiile de turism care au ieftinit simţitor pachetele de vacanţă în destinaţiile însorite. De asemenea, creşterea popularităţii saloanelor de bronzare artificială, mai ales în rândul tinerilor, este o altă cauză a înmulţirii cazurilor de melanom malign.
Ultimele cifre furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, anual, sunt diagnosticate cu această boală aproximativ 340 de tinere până în 30 de ani, din Marea Britanie.