Este vorba de un ofițer și doi soldați din India, morți într-o confruntare violentă cu trupele din China, potrivit unui anunț al armatei indiene.

Este prima dată când apar victime omenești după zeci de ani de conflict înghețat între cele două super-puteri nucleare.

Conflictul din valea Galwan, din vestul masivului Himalaya, durează de mai multe săptămâni, fiecare dintre cele două țări acuzând-o pe cealaltă că i-a încălcat teritoriul național.

Armata indiană a raportat că a existat un incident în cursul zilei de luni și că ambele părți au suferit pierderi de vieți omenești.

„În timpul procesului de dezescaladare a conflictului ce are loc în Valea Galwan, un conflict violent a izbucnit în cursul nopții de luni spre marți, și s-a soldat cu victime omenești de ambele părți”, se arată în comunicatul armatei din India.

„Pierderile Indiei sunt reprezentate de moartea unui ofițer și a doi soldați. Oficiali militari de rang înalt din ambele țări se află acum la tratative pentru a detensiona situația”, au mai comunicat sursele citate.

India și China au avut un scurt război de frontieră în 1962 și, de atunci, nu au fost capabile să-și rezolve conflictul, în ciuda nenumăratelor tratative întinse pe mai bine de 20 de ani, potrivit Reuters.

Și, până acum, în ciuda incidentelor dintre grănicerii celor două țări, nu au existat pierderi de vieți omenești de mai bine de 30 de ani.

Ministerul de Externe de la Beijing a făcut un apel la India să nu întreprindă nicio acțiune unilaterală după acest incident. Iar un purtător de cuvânt al diplomației chineze a acuzat o violare a consensului atins de cele două țări , prin provocările și atacurile soldaților indieni asupra celor chinezi.

Cei doi giganți nucleari își dispută un teritoriu de-a șungul frontierei lor montane, lungă de 3500 de kilometri, dar de la războiul din 1962 a fost o stare de calm în zonă.

Oficialii militari indieni au acuzat, la începutul acestui nou conflict, că soldații Chinei au intrat pe teritoriu indian.