Gică Hagi nu vine la naţională! Victor Piţurcă e următoarea ţintă a lui Mircea Sandu

Gică Hagi nu vine la naţională! Victor Piţurcă e următoarea ţintă a lui Mircea Sandu

Negocierile finale între Mircea Sandu şi Gică Hagi pentru preluarea echipei naţionale au eşuat. După ce a spus şi în urmă cu câteva zile că nu preia o "echipă aflată pe drum", "Regele" nu s-a răzgândit, în ciuda faptului că Anghel Iordănescu se arătase de acord să conducă echipa până la finalul actualei campanii de calificare. Principalul favorit la preluarea tricolorilor este acum Victor Piţurcă, omul care a dus naţionala la ultimul ei turneu final - Euro 2008.

Antrenorul Gică Hagi a purtat azi, când expiră termenul-limită dat de federaţie pentru a oferi un răspuns la oferta de a prelua echipa naţională de fotbal a României, discuţia decisivă cu preşedintele Mircea Sandu. "Regele" a refuzat însă să ia o echipă aflată în mijlocul unei campanii de calificare. I-a telefonat la ora 11.00 șefului FRF pentru a-l anunțat decizia luată. A fost momentul în care Sandu a plecat de le federație îndreptându-se spre oraș pentru a se întâlni cu Anghel Iordănescu, pe care ar fi fost dispus să lase până la finalul preliminariilor, când ar fi venit Hagi. Numai că „Regele” s-a speriat de un posibil nou eșec și a spus „pas”. La ora 13.40, Sandu a susținut o conferință de presă în care a vorbi despre starea naționalei. "În ceea ce priveşte propunerile făcute de noi lui Gică Hagi şi Anghel Iordănescu, nu am ajuns la un acord în acest moment. Hagi a refuzat să preia echipa în acest moment cu toate că atât eu, cât şi Puiu Iordănescu am încercat să îi satisfacem toate dorinţele. Am încetat discuţiile. Eu cred că oferta federaţiei a fost corectă, din păcate tratativele se încheie aici. Primul pe lista mea de acum este Victor Piţurcă! Dacă e valabilă în continuare oferta pentru Pițurcă? M-aș bucura să lucreze împreună, dar nu cred că se înțeleg. Sunt caractere foarte puternice!". "Eu cred că Gică Hagi a pierdut o şansă importantă, dar e opţiunea lui. Nu voi accepta interimari la naţională. Aţi văzut ce s-a întâmplat cu interimarii în America de Sud", a mai precizat Sandu. Motivele refuzului lui Hagi au rămas aceleaşi. "Nu a vrut să ia echipa în acest moment. Eu i-am dat naţionala de la 0. Nu i-ar fi reproşat nimeni dacă nu ne-am fi calificat la Euro 2012. Obiectivul lui era calificarea la turneul final din 2016", a mai spus "Naşul", care a recunoscut că a avut o discuţie şi cu Dan Petrescu, dar îl preferă pe Piţurcă, menționând și faptul că Dorinel Munteanu nu este copt, iar soluțiile externe de genul Delio Rossi nu-i sunt pe plac. „Vreau să facem treabă cu români. Dintre cei aflați în țară, singurii care au calificări sunt Iordănescu și Pițurcă”. "Victor are cele mai mari performanţe cu naţionala după Anghel Iordănescu. E de înţeles de ce este prima noastră ţintă acum. Nu cred că Iordănescu ar putea colabora însă cu Piţurcă. Trebuie să recunoaștem că suntem în criză", a precizat Mircea Sandu. "Nu pot să spun decât că am un reproş direct la adresa lui Răzvan Lucescu, atât pentru că nu a mers cu naţionala în turneul din America de Sud, pe care el l-a comandat, ci şi pentru că a lăsat trei jucători de bază să plece în vacanţă", a explicat Mircea Sandu insuccesele tricolorilor în turneul amical din Africa de Sud, unde au fost învinşi de Brazilia (0-1) şi Paraguay (0-2)

"Am fost consternat când am auzit că Răzvan hotărâse să lase echipa naţională încă din urmă cu o lună și jumătate. Mie mi-a ascuns acest lucru. Le-a dat liber jucătorilor înainte de turneu, mă refer la Mutu, Săpunaru și Raț, iar în cazul lui Tamaș a fost vorba despre indisciplină. Asta deși turneul naționalei s-a făcut cu aprobarea lui. A fost o răzbunare a lui pentru că am vrut să îl schimb. A fost un act personal, nu naţional din partea lui. A convocat jucători la naţională care au ajuns apoi la Rapid. El a făcut echipa Rapidului, nu pe cea a naţionalei în ultima vreme. Mai mult, din cauza lui Răzvan Lucescu l-am pierdut pe Cosmin Olăroiu, care ar fi venit la echipă în martie. Răzvan Lcuescu trebuia schimbat în martie, la Comitetul Executiv.  alcătuit lotul care nu trebuia să fie și care a ajuns la Rapid (n.r. - se referă la Surdu, Alexa, Oros). Nu sunt extaziat de victoria cu Bosnia", a mai spus "Naşul" despre fostul selecţioner, adăugând: "Dragă familie Lucescu, români get-beget, veniţi, preluaţi naţionala şi calificaţi-o la turneul final şi eu mă retrag din fotbal! Veniţi şi faceţi! Nu mai spuneţi doar că naţionala are 80 la sută şanse.". Atacurile la Răzvan Lucescu au fost susținute, șeful FRF continuând ceea ce a început după ședința Comtietului Executiv. „Să-și rezolve singur problemele cu cei care îl atacă. Cine era prieten cu Iancu? Cine mergea la meciurile Timișoarei cu Iancu și cu granguri după el? Eu? Nu, Răzvan Lucescu!”. "Echipa a dus lipsă de diciplină. N-a fost disciplină la lot. Jucătorii au fost lăsați liberi luni și marți. Dacă Mutu a greşit, a greşit din cauza lui Răzvan! Dacă îi laşi în bălării, bălării joci", a spus Sandu, în cadrul conferinţei de presă, atrăgând atenţia şi asupra "dezertorilor" de la naţională: "Tamaş cum s-a transferat la West Bromwich? De la Dinamo sau de la echipa naţională? Eu cred că de la naţională, iar acum Tamaş a întors fundul echipei! Nu vreau să mai văd la lot jucători care dau cu exteriorul!". "Un antrenor străin trebuie să cunoască realităţile din ţara noastră. Plus, nimeni nu ar accepta un antrenor străin cu un salariu de peste un milion de euro pe ani. Dacă nu se va mai putea cu antrenorii români, vom apela şi la tehnicienii străini. Eu vreau să reformăm naţionala, nu vreau să aduc antrenori străini şi să risc totul pe rezultatele de moment. Dacă nu vor veni, atunci ce vom face? Regresăm. Îi dau 1,2 milioane de euro-700.000 de euro să-l las patur nai fără obiectiv? Vine, ratează calificarea, apoi noi ce facem?". "Luni cred că voi putea să propun Comitetului Executiv un antrenor pentru naţională. Va fi un contract pe patru ani. Obiectivul noului selecţioner rămâne acelaşi pe care i l-am propus şi lui Hagi: calificarea în 2016 şi reformarea naţionalei".

Ora 13.00 - Şeful FRF a revenit la „Casa Fotbalului”. Gică Hagi se lasă aşteptat. Conferinţa de presă de la ora 13.30 se apropie, însă semalele trimise până în acest moment par să indice că "Regele" nu va reveni la cârma echipei naţionale. Ora 12.00 - Mircea Sandu a plecat abătut de la FRF. "Naşul" se va întâlni în oraş cu Gică Hagi pentru a purta ultimele discuţii. La ora 13.30 va avea loc o conferinţă de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ora 11.00 - La sediul federaţiei este prezent doar preşedintele Mircea Sandu. În urmă cu câteva minute a ajuns şi Daniel Prodan. Este aşteptată şi sosirea lui Gică Hagi. Ionuţ Lupescu nu este nici el prezent la „Casa Fotbalului”, fiind în concediu.

Joi, "Regele" a refuzat să-i preia pe tricolori, motivând că nu acceptă să preia hăţurile la o formaţie "aflată deja pe un drum. Nu se pune problema să iau echipa imediat. Mai încolo, poate".

De fapt, tehnicianul a dorit să transmită public mesajul: "Vin, dar să nu-mi imputaţi ratarea calificării, ţintă deja ratată". Asta deşi obiectivul impus de federaţie noului selecţionar este calificarea la Euro 2016, o misiune facilă! Numai că Hagi ştie că echipa mai are şanse acum (chiar dacă acestea nu sunt foarte mari), iar dacă le-ar rata, criticile l-ar viza în mod direct, indiferent de prevederile contractului. Iar pentru cel mai mare fotbalist al României ar fi a doua calificare ratată la cârma naționalei, o povară greu de suportat.

Tabăra anti-Hagi a reacţionat imediat. Mircea Lucescu a declarat pentru "Gazeta Sporturilor" că România are 80 la sută şanse de a prinde locul secund, care duce la baraj. A fost suficient pentru a-l stârni pe impresarul Ioan Becali, protectorul "Regelui": "Nu cred că era în toate facultăţile mintale!".

Atacurile fraţilor-impresari

De altfel, în gura familiei Becali au intrat toţi cei care l-au criticat pe Hagi ca antrenor dea lungul timpului. După familia Lucescu, Becali s-a luat şi de Dănuţ Lupu, iar după acesta va urma, probabil, Mircea Rednic.

Despre Lupu, Becali a spus la GSP TV: "Dănuţ Lupu o mai ia razna câteodată. Lupu e un jucător ratat, o balegă, are 200 de kile, un păr de 17 metri şi dinţii vestejiţi în gură. Băşinosul ăsta pentru ce dracu’ e făcut? Pentru fotbal nu, pentru ciordeală, nu! De ce dracu’ mai e bun şi Lupu ăsta?".

  • Dezbatere EVZ. Este Hagi omul potrivit pentru naţională?