Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > GHIBUȚIU: Voicu a fost spălat la Voiculescu
GHIBUȚIU: Voicu a fost spălat la Voiculescu

GHIBUȚIU: Voicu a fost spălat la Voiculescu

Sesizându-se că asistăm la versiunea autohtonă a serialului „Caracatița”, fără să avem și un personaj pozitiv, analiștii anteniști au sărit în hainele comisarului Cattani, pentru a restabili adevărul gol-goluț.

Scăpat de povara candidaturii la președinția României și de ingrata sarcină a conducerii unui partid ca PSD, Mircea Geoană își poate pune în valoare ironia. Dacă un ziar face referire la legătura dintre soacra președintelui efemer al Senatului și Cătălin Voicu, ginerele Margaretei Costea identifică „minciuni și făcături de presă portocalie”, care nu trebuie citită, fiindcă face rău la ficat.
Progresul lui Mircea Geoană e evident. Nu-și mai varsă nervii pomenindu-i pe „nemernicii dracului”, nici nu-și mai repudiază în glumă soacra, așa cum îi trecuse prin cap la dezbaterea care l-a împiedicat pe Cătălin Voicu să ajungă ministru de Interne, ci o apără cavalerește. Ba parcă preia ceva și din umorul lui Adrian Năstase, noul său model politic, măcar pentru faptul că fostul premier a fost în stare să-și păstreze funcția în PSD.
Când Geoană vorbește despre ficat, pricepem repede unde bate: la organul președintelui Băsescu. Nu observase și Năstase că unii – adică Vadim, la Antenele puse acum pe mașina de spălat Voicu – spun că președintele e bolnav cu ficatul? Dar să nu deturnăm atenția opiniei publice, printr-o diversiune tipică presei aservite, de la omul momentului. Cătălin Voicu a fost linșat mediatic, a constatat ieri, în plenul Senatului, Ioan Ghișe.
Poate că liberalul nu s-a uitat, în Postul Mare, la posturi mici precum Antenele 2 și 3 (Antena 1 a fost scuzată, pe motiv că trebuie să contabilizeze biletele de la Super Bingo).  Acolo n-a fost linșat deloc. Ba chiar, sesizându-se că asistăm la versiunea autohtonă a serialului „Caracatița”, fără să avem și un personaj pozitiv, analiștii anteniști au sărit în hainele comisarului Cattani, pentru a restabili adevărul gol-goluț.
Folosind doze diferite de detergent, Antenele au albit cum au putut stenogramele referitoare la senatorul căruia i s-a descusut sacoul pe când își convingea colegii că e imaculat. În studiourile voiculesciene, procesul de cauționare s-a făcut extrem de subtil. Și-au dat concursul protagoniști ai micului ecran, remarcați de la „Sinteza zilei”, „La ordinea zilei”, „Vorbe grele” – emisiuni care s-au culcat pe rând cu Geoană și s-au deșteptat în momentul culminant cu Băsescu.
Campania menită să astupe goarnele cotroceniste s-a bucurat și de participarea extraordinară a celor care, neputând să scrie în ziare, sunt nevoiți să le citească la televizor. E vorba despre mult-gustatele show-uri „În gura presei” și, respectiv, matinala „Revistă a presei Intact”, unde, alături de curajosul ziar „Financiarul” sunt analizate, pentru diversitate, și publicații care apar doar pe micul ecran, „Azi” și „Cronica română”. Dar câte nu s-au spus despre cazul Voicu în lavalierele conservatorului cu suflet de umanist Voiculescu?
Bâțâindu-se în scaun pe când citea despre presupusa relație a soacrei lui Geoană cu Voicu, Badea M. oscila între bagatelizare („e un fel de Big Brother”) și evaluarea costurilor unor înregistrări irelevante care nu probează nimic („interceptările astea costă, tati!”); Tudor R. știa că acest caz va cădea în instanță și tocmai pentru că e un caz pierdut din punct de vedere penal, i s-a dat drumul în media; Ciuvică M. decidea că n-ar trebui arestat, fiindcă e doar un „îmbârligător de Dâmbovița”, iar Florea A. își exprima îndoiala că Senatul avea să voteze așa cum a votat ieri.
Țineți cont că toate aceste lucruri au fost spuse înainte ca în Senat să fie avizată cererea DNA de arestare a lui Cătălin Voicu, eroul unui serial ajuns la sezonul în care distribuția se mărește prin cooptarea unor medici care joacă în propriile roluri. Ce vor comenta în continuare anteniștii e ușor de bănuit. În cazul în care doriți să citiți recomandări din programele lor viitoare, veți afla că, în continuarea telenovelei Voicu, se va ajunge aproape în fiecare episod la culpabilizarea regimului Băsescu.
În ceea ce-l privește pe Mircea Geoană, ar fi de adăugat doar că ieri, când a fost nevoit să constate din scaunul de președinte al Senatului că acest for dă verde arestării unui coleg de partid, chiar se simțea nevoia unei relaxări. O mai fi deschis la spa-ul lui Vîntu?