Gică Hagi vine cu alai, după ce Lucescu jr. a plecat mişeleşte
- Daniel Con ţescu
- 7 iunie 2011, 02:41
Preşedintele FRF i-a făcut o ofertă "Regelui", iar până pe 13 iunie aşteaptă răspunsul acestuia.
Preşedintele FRF, Mircea Sandu, s-a decis asupra antrenorului pe care vrea să-l aducă la echipa naţională, alegere pe care a făcut-o fără consultarea Comitetului Executiv. Este vorba despre Gheorghe Hagi, cel care a mai fost selecţionerul României în 2001 şi care ar urma să fie ajutat de Anghel Iordănescu din postura de director tehnic.
Deşi îi anunţase pe cei din forul federal că nu ia în calcul rechemarea "Regelui" la naţională, temându-se ca nu cumva să-l aducă la "Casa Fotbalului" şi pe Ioan Becali, "Naşul" şi-a călcat pe cuvânt şi a demarat discuţiile cu cel mai mare fotbalist român.
Vine şi Gică Popescu?
Iordănescu a acceptat, dar Hagi n-a spus un "Da" hotărât, numai că semnalele sunt că s-ar "băga" fără să clipească. Probleme ar putea apărea doar atunci când Hagi va cere să fie aduşi anumiţi oameni în staff ("secund" ar urmă să fie Viorel Moldovan, iar Ilie Dumitrescu ar putea fi director sportiv), iar "Naşul" nu le va accepta. "România are fotbalişti", spunea deunăzi, pentru EVZ, Hagi, ţinând să-i răspundă plângăciosului Răzvan Lucescu.
Ionuţ Lupescu, în pericol
Hagi n-a dat un răspuns oficial, dar lucrează în taină pentru a-şi strânge echipa de colaboratori. Primul nume este cel al lui Gică Popescu, pe care l-ar vrea în locul ocupat acum de Ionuţ Lupescu. Numai că directorul general al federaţiei are un contract "beton", putând fi dat afară doar de Adunarea Generală.
Aducerea lui Hagi reprezintă un gest de sfidare pe care Sandu l-a făcut faţă de Lupescu, a cărui poziţie la "Casa Fotbalului" este şubredă. Mircea Sandu aşteaptă un răspuns de la Gică Hagi până pe 13 iunie.
"Regele" a mai fost în cărţi să-i preia pe tricolori, dar FRF s-a oprit la Răzvan Lucescu, sforile fiind trase atunci de Ionuţ Lupescu. Eşecul lui Lucescu junior i-a fost atribuit şi "Neamţului", astfel că acesta a fost "deposedat" de dreptul de a mai alege selecţione rul. "Din punct de vedere al performanţei, principalul obiectiv va fi calificarea la turneul final al Euro 2016, numai că planul se vrea a fi unul mult mai complex, fiind vorba despre un proiect pe patru ani." COMUNICATUL FRF, despre negocierile cu Hagi şi Iordănescu
ANALIZĂ
În cei doi ani de mandat ai lui Răzvan, am regresat constant. Antrenorul n-a explicat dezastrul lăsat în urmă Octavian Cojocaru
Răzvan Lucescu a plecat pe furiş de la cârma echipei naţionale, ascunzându-se în spatele alibiului perfect, victoria cu Bosnia (scor 3-0), la capătul singurului meci bun al tricolorilor în mandatul său.
Răzvan a fost instalat cu surle şi trâmbiţe, iar corul lăudătorilor i-a măsurat fiecare pas de parcă ar fi călcat pe Lună. Când situaţia a scăpat de sub control, selecţionerul cu cercel în ureche şi-a aranjat terenul la Rapid şi a plecat fără să explice public "mizeria" lăsată în urmă.
29 de paşi în spate
Din mandatul lui Răzvan Lucescu la prima reprezentativă nu rămâne decât un haos generalizat. Echipa n-a fost reconstruită, criteriile de selecţie au fost de-a dreptul ciudate, calificarea la Euro 2012 e în pom, iar dezertările în masă ale fotbaliştilor cu fiţe oferă imaginea unui sat fără câini. Lucescu junior a stat doi ani la naţională, iar tricolorii au făcut doar paşi înapoi. În iunie 2009, când naţionala a disputat primul meci sub conducerea "juniorului", România ocupa poziţia a 28-a în clasamentul FIFA. Această ierarhie arată perfect cât de mult a căzut naţionala. În februarie 2011, România a atins cel mai de jos prag din istorie, situându-se pe un dezolant loc 57 în lume, sub Guinea, Burkina Faso sau Gabon.
Răzvan Lucescu a plecat de la naţională cu un bilanţ echilibrat doar la nivel de cifre: şapte victorii, şapte egaluri şi şapte înfrângeri.
O privire mai atentă asupra traseului tricolorilor sub conducerea lui Lucescu junior scoate la iveală altceva: tricolorii s-au luat la trântă cu recordurile negative. În 2010, naţionala a bătut într-un singur meci, un amical "de lux" cu "celebra" naţională a Hondurasului (3-0). Ucraina şi Macedonia au bifat primele succese contra României tot în această perioadă, Albania a fost aproape de o victorie istorică la Piatra- Neamţ, iar Luxemburg a fost "subordonată" doar într-un final de meci încins.
APĂRARE
Mircea Lucescu: "O să-l regretaţi"
Mircea Lucescu, antrenorul echipei Şahtior Doneţk, este singurul care a văzut un "proiect" în activitatea fiului său la naţională.
"Răzvan şi-a dat demisia când a vrut el, nu când au vrut sau au încercat alţii să-l facă să plece. Spun doar atât: o să-i ducă dorul lui Răzvan, e un profesionist desăvârşit, unul din cei mai buni specialişti din România. Ar fi putut face mult mai mult pentru naţională dacă ar fi avut parte de susţinere totală şi de un climat bun din punct de vedere fotbalistic. Pe nimeni nu a interesat ce păreri are el, nu le-a păsat ce idei are, ce proiecte", a spus "Il Luce" pentru "Adevărul".
SINGURUL PRONOSTIC CONFIRMAT
Cum a ajuns naţionala unui "popor labil psihic" în lumea a treia
Răzvan Lucescu a declarat pentru EVZ, pe 30 aprilie 2009, la o zi după ce fusese numit oficial selecţioner, că a mai lucrat cu vedete, dând de înţeles că poate gestiona relaţii cu jucători-problemă precum Mutu, Tamaş sau Săpunaru.
Evoluţia ulterioară a lucrurilor l-a contrazis. Cel mai mare scandal din mandatul său a fost legat de Mutu. Selecţionerul n-a spus niciodată oficial că nu-l mai cheamă pe "Briliant" la lot, dar neoficial a afirmat în repetate rânduri că nu mai vrea să audă de el. Răzvan n-a reuşit să rămână ferm pe poziţii până la final şi l-a chemat pe starul de la Fiorentina.
Tot neoficial, Lucescu l-a trecut pe lista neagră şi pe Tamaş, dar şi în acest caz s-a sucit. Singurul pe care l-a pedepsit a fost Cristi Săpunaru, pe care l-a suspendat două meciuri, după scandalul provocat la revenirea din Polonia.
Reconstrucţia s-a făcut cu "băbăciuni" şi cu fini
Răzvan n-a fost coerent nici în privinţa criteriilor de selecţie. A început "reconstrucţia" naţionalei convocând "tinere speranţe" ca Mara, Dănciulescu, Apostol şi Maftei. Florescu, favoritul său, a fost selecţionat şi când n-avea echipă. Lucescu junior şi-a atras antipatia generală după ce i-a luat la lot la grămadă pe toţi finii săi: D. Coman, M. Roman, Surdu.
Fiul lui "Il Luce" n-a reuşit să asambleze un schelet al naţionalei, ci a vânturat tot felul de jucători pe toate posturile. Unii au ajuns la naţională după o pasă bună sau un gol norocos şi, la fel de repede cum au venit, au şi ieşit din peisaj, vezi cazurile unor nume ca Pădureţu, Panin, Dănănae, D. Grigore, N. Grigore şi Sburlea. UNA A SPUS, ALTA A FĂCUT. La instalare, Răzvan doar s-a lăudat "Destui mă vor critica"
Singura constantă din viaţa de selecţioner a lui Răzvan Lucescu a fost văicăreala. Încă din prima zi s-a plâns că "destui mă vor critica".
După fiecare meci, selecţionerul a atacat arbitrajul (inclusiv după succesul cu Luxemburg!), "grupurile de interse care destabilizează atmosfera la naţională" şi presa, vinovată de lipsă de patriotism.
În urma lui rămâne deja celebra cugetare că "suntem un popor labil psihic" şi pronosticul îndeplinit că vom ajunge în lumea a treia a fotbalului. Acolo unde ne-a dus chiar el! 42 este locul în clasamentul FIFA ocupat de naţionala României în luna mai, cu 14 poziţii mai jos decât în iunie 2009, când tricolorii au fost preluaţi de antrenorul Răzvan Lucescu
CINE SE SCUZĂ, SE ACUZĂ
"Am pierdut pe finalurile de meci"
Răzvan a uimit de multe ori cu scuze şi explicaţii care de care mai ciudate şi hilare.
Iată câteva exemple:
- "Nu e adevărat că trebuie să batem tot. Câştigăm meciurile de acasă şi avem mari şanse să ajungem pe locul doi";
- "Echipa asta, la fiecare convocare, a avut patru-cinci, chiar şapte jucători accidentaţi";
- "Nu uitaţi că am mai avut o victorie şi în vara anului trecut, deci încă n-au trecut doi ani. Am avut rezultate de egalitate, unele importante, altele nu ne-au fost permise din cauza greşelilor de arbitraj. În plus, am pierdut pe finalurile de meciuri";
- "Din păcate, nimeni nu mai crede în spiritul de patriotism".