George Mihăiţă, actor şi director al Teatrului de Comedie: "Publicul e după cum îl creşti"

George Mihăiţă, actor şi director al Teatrului de Comedie: "Publicul e după cum îl creşti"

Directorul Teatrului de Comedie aduce în stradă piesele lui Caragiale şi susţine tinerii.

George Mihăiţă le oferă bucureştenilor o săptămână de comedie în incinta teatrului, dar şi în stradă. Actorul a vorbit pentru EVZ despre cum conduce teatrul de un deceniu, dar şi cum îi primesc copiii piesele.

Evz: Cum e să faceţi un festival la închiderea stagiunii? George Mihăiţă: Iniţial, îl aveam în mai. Noi am dorit să realizăm, deşi nu sunt bani, ceea ce se întâmplă la Sibiu, la Edinburgh sau la Avignon, şi anume spectacole de stradă. În mai ploua şi cu acest gând l-am mutat la începutul lui iunie. Vom avea o scenă amplasată în faţa teatrului, unde vor fi diverse spectacole tot după textele lui Caragiale.

Aţi mai avut spectacole de stradă. Am mai avut, dar timid. Eu aş vrea nu spectacole pe strada Teatrului de Comedie, ci în tot Centrul Istoric, aşa cum găsesc eu că e normal; să ofer comunităţii şi străinilor care vin imagini inedite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Credeţi că aşa ar schimba oamenii clubul cu teatrul? Exact. Sunt oameni care de acolo pot veni spre teatru. Dar gândul meu e să se ştie, la nivelul ţării, că în perioada aceea se întâmplă ceva şi să vină oamenii special pentru manifestările respective. Cum e publicul de comedie? Publicul vine din ce în ce mai mult şi este îmbucurător. Sigur, sunt şi actori cunoscuţi, avem o trupă foarte bună. Publicul e după cum îl creşti, adică în funcţie de ce îi oferi pe scenă. Dacă pe scenă îi oferi calitate, şi publicul devine de calitate. Dacă îi oferi lucruri minimaliste, e la fel. Ce remarcaţi când mergeţi la o piesă a altui teatru? În primul rând, când merg la o piesă a altui teatru, mă duc cu sufletul deschis şi pozitiv. Îi consider pe toţi colegii mei. Bineînţeles, le prefer pe cele despre care am auzit că-s foarte bune. Timpul nu îmi permite să le văd pe toate. Dar am auzit acum că "Gulliver"-ul lui Purcărete de la Sibiu este extraordinar. Abia aştept să îl văd. Abia aştept să îi văd la noi în festival pe Purcărete, pe Cornişteanu. Dar merg să îmi văd colegii şi să învăţ, pentru că încă învăţăm în meseria asta.

Ce vă place de la televizor? De multe ori, mă uit pe postul american Entertainment, la sport extrem, pe National Geographic, Discovery. Mă uit şi la Capatos, pentru că e atât de amuzant ce se întâmplă în mondenul românesc. Eu văd partea comică a lucrurilor. Actorul din mine se uită la cum îşi interpretează o piţipoancă rolul. O simt când e falsă, când e sinceră şi comică în prostia ei.

Îl vedeţi pe vreunul dintre cei mici un potenţial actor? Cred că cel mic, care acum e în clasa a doua. Are momente de actorie foarte dese. Are texte la care râd. Îmi spune, acum câteva zile "ce rău îmi pare că nu ne-am cunoscut mai demult". Sau îi spune celuilalt "sunt copleşit". Şi celălalt întreabă "de ce?". El răspunde: "că nu înţeleg ce înseamnă cuvântul ăsta". El fiind stelist, a fost în excursie la Sibiu, pe podul minciunilor. Şi l-am întrebat ce minciună a spus. Şi mi-a răspuns: "am spus că sunt dinamovist şi că fratele meu e foarte frumos". "Mă gândesc în perspectivă" Anul acesta împliniţi 10 ani, ca director al teatrului. Da, ca director, am vârsta Festivalului Comediei Româneşti. Ce a fost greu de făcut? Lucruri grele nu aş putea spune că am avut. Greu e când nu ai bani şi vrei să dezvolţi un proiect, e cel mai dificil. Mai e dificil când nu găsesc o piesă care să pună în valoare o actriţă importantă sau un actor, astea sunt frământările mele. Mă gândesc în perspectivă, am un program pe trei - patru ani. Dar faptul că am o trupă foarte bună la teatru îmi dă oxigen pentru mai departe. Aţi dus "Revizorul" în multe ţări. Da. Când iei patru stele din cinci la cele mai importante publicaţii din Edinburgh e o bucurie.

"Greu e când nu ai bani şi vrei să dezvolţi un proiect. Mai e dificil când nu găsesc o piesă care să pună în valoare o actriţă importantă sau un actor, astea sunt frământările mele", explică Mihăiţă 10 ani la conducerea Teatrului de Comedie împlineşte Mihăiţă în 2012

CARTE DE VIZITĂ

GEORGE MIHĂIŢĂ, Director

  • A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti
  • A jucat în piese de teatru, dar şi în peste 40 de filme
  • Este personaj principal în filmul "Undeva la Palilula", de Silviu Purcărete
  • Din 2002 este director al Teatrului de Comedie.

Citiţi şi:

  • Florin Piersic: "Generaţia asta nu are profesori"