George Costin: "Iliescu comite erori din cauza vârstei"

George Costin: "Iliescu comite erori din cauza vârstei"

Ion Iliescu îl acuză pe George Costin că a mărit numărul certificatelor de revoluţionar. Costin spune că acesta greşeşte calculul din cauza anilor.

Fostul preşedinte Ion Iliescu l-a acuzat pe George Costin, secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor din decembrie 1989 (SSPR), că a manipulat numărul certificatelor de revoluţionar şi că a organizat ilegal Congresul Blocului Naţional al Revoluţionarilor (BNR).

La rândul lui, Costin califică drept "erori" cifrele prezentate şi pune greşelile pe seama vârstei înaintate a lui Iliescu.

Cifre eronate

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul unei emisiuni la Antena 1, fostul preşedinte l-a acuzat pe Costin că ar fi mărit, în loc să micşoreze, numărul de beneficiari ai certificatelor de revoluţionar. Iliescu a spus că numărul certificatelor ajunsese în 2004 la 15.000, număr care trebuia "periat", prin înlăturarea celor care au fost doar partIcipanţi şi a celor care nu întruneau condiţiile legale pentru a primi indemnizaţia.

"Costin a a amplificat numărul certificatelor, a eliberat 22.000 de certificate reactualizate", a spus Iliescu.

George Costin afirmă însă că spusele fostului preşedinte sunt total eronate. "Până în 2004 au fost eliberate 27.468 de certificate de revoluţionar.

Ion Iliescu este cel care a eliberat, prin decrete prezidenţiale, aproape 8.000, restul fiind emise prin decretul fostului preşedinte Emil Constantinescu". Acesta a adăugat că fostul preşedinte greşeşte din cauza vârstei înaintate.

Certificate pentru urmaşi

Costin spune că, după preschimbare, au mai rămas circa 20.000 de certificate: "16.812 români au primit certificate de luptător remarcat, iar mai puţin de 3.000 au calitatea de rănit şi/ sau reţinut, iar 189 au primit diplome onorifice de participanţi".

Secretarul de stat a mai precizat că a mai apărut o nouă categorie, certificatele pentru urmaşii eroilor martiri: "Aceştia primeau şi înainte indemnizaţii de urmaş de erou martir, pe baza actului celui decedat. Dat fiind faptul că au apărut, de-a lungul timpului, o serie de probleme, am decis să eliberăm câte un certificat de urmaş pentru fiecare dintre aceştia".

Supărat că a pierdut şefia

Iliescu a mai acuzat, în aceeaşi emisiune, faptul că Secretariatul de Stat al Revoluţionarilor ar fi iniţiatorul congresului de la Bucureşti al BNR.

"Costin s-a substituit, ca secretar de stat, propriei organizaţii (de revoluţionari - n.r.) şi a iniţiat un aşa-zis congres", a acuzat Iliescu.

În replică, Costin a calificat declaraţiile ca fiind o dezinformare, deoarece SSPR doar se ocupă de organizarea manifestării, în conformitate cu atribuţiile pe care le are prin HG 760/2003. "Am solicitat o înregistrare a declaraţiilor făcute de Ion Iliescu şi îi voi cere acestuia să probeze afirmaţiile în instanţă", susţine Costin.

Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, are însă o altă explicaţie pentru "ieşirea" fostului preşedinte: "E supărat că a pierdut funcţia de preşedinte de onoare a BNR. Această supărare l-a făcut să coboare nivelul mesajelor către opinia publică la nivelul celor din 13-15 iunie 1990".

TRECUT

Fostul secretar de stat, condamnat

Emil Cutean, fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor şi cunoscut drept un apropiat al lui Ion Iliescu, a fost condamnat, pe 1 aprilie 2011, la cinci ani de închisoare cu executare pentru prejudicierea guvernului cu suma de 300.000 de lei.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti l-au obligat pe fostul deputat PSD să achite suma de 7.000 de lei drept cheltuieli judiciare.

În urma deciziei, avocaţii au făcut recurs la Curtea de Apel.