Geoană, somnifer pentru Băsescu

Geoană, somnifer pentru Băsescu

Şeful statului a căscat şi a ascultat cu ochii închişi discursul de ieri, din parlament al liderului PSD.

Aniversarea aderării României la NATO a fost ieri prilej pentru liderul PSD Mircea Geoană să exerseze de la tribuna Parlamentului postura de virtual contracandidat al lui Traian Băsescu la preşedinţie. Pe lângă bani pentru armată şi o mai mare influenţă a României în NATO şi UE, Geoană a cerut retragerea trupelor din Irak în acest an, contrar opinei preşedintelui. Băsescu a căscat, urmărindu-l apoi, câteva momente, cu ochii închişi. Contre pe prezenţa în Irak Cu foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu în plen, şeful statului a împărţit „egal meritele aderării” în 2004 la NATO „între partidele politice care au guvernat România” după 1990 şi a explicat parlamentarilor mandatul cu care va merge vineri, la Summitul aniversar de la Strasbourg - Kehl. Preşedintele nu a menţionat nimic în mod explicit despre susţinerea Ucrainei şi Georgiei, dar a insistat că „România are obligaţia să manifeste fermitate” faţă de deciziile luate anul trecut la Bucureşti, incluzând aici scutul anti-rachetă complementar celui american.

Precizările au fost făcute în aceeaşi zi în care la Cotroceni a fost primită o scrisoare de felicitare cu ocazia a 5 ani de la aderarea la NATO din partea preşedintelui american, Barack Obama. În privinţa trupelor din teatrele de operaţiuni, preşedintele s-a pronunţat pentru continuarea misiunilor, cerând, în plus, să li se dea „siguranţa că le putem oferi resursele necesare pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile”.

„Vă asigur că ţara noastră îşi va respecta toate angajamentele asumate, atât în interiorul Alianţei, cât şi în relaţiile bilaterale”, a spus Băsescu, excluzând astfel o retragere până la o decizie concretă în acest sens luată în comun cu aliaţii. Potenţial candidat al PSD la prezidenţiale, Geoană a cerut însă retragerea din Irak. „Cred că 2009 trebuie să reprezinte şi pentru România momentul încetării misiunii noastre în Irak. Trupele noastre în Irak şi-au epuizat utilitatea strategică şi politică”, a spus Geoană, lăsându-l însă impasibil pe Băsescu. Şeful statului a anunţat recent că România este dispusă să-şi suplimenteze trupele în perioada alegerilor de la Bagdad şi a evitat avansarea oricărui calendar de retragere. În particular: „E politizată toată chestia”  Liderul PSD nu a omis să amintească nici implicarea sa în deciziile importante privind securitatea naţională. „Aşa cum s-a decis în CSAT, mandatul cu care pleacă delegaţia nostră e «niciun pas înapoi faţă de deciziile Summitului de la Bucureşti»”, s-a erijat Geoană în mesager al CSAT, al cărui vicepreşedinte este de trei luni. Înainte de discursul în forţă din plen, şeful Senatului îl consola pe preşedinte, după un schimb de replici acide cu un ziarist de la Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

În trecere pe lângă studioul tv de pe holurile parlamentului, Băsescu l-a ironizat pe Andrei Bădin, în timpul unui talk-show la care mai erau invitaţi liberalii Călin Popescu Tăriceanu şi Teodor Meleşcanu. „Daţi ceva şi cu Ioana Băsescu. Băgaţi, că e NATO”, a intervenit şeful statului. „Dăm, dăm. Aşteptăm să ne povestiţi”, a venit răspunsul ziaristului, la care Băsescu a replicat din nou: „Băi, caraghiosule!”. „E politizată toată chestia”, a simţit apoi Geoană nevoia să-l consoleze pe Băsescu după implicarea fiicei sale în scandalul Puiu Popoviciu.

"Cred că 2009 trebuie să reprezinte şi pentru România momentul încetării misiunii noastre în Irak." Mircea Geoană preşedinte PSD