Evenimentul Zilei > Justitie > Generalul Voicu, găsit în conflict de interese de ANI, pune Academia Română într-o situație ”extrem de neplăcută”
Generalul Voicu, găsit în conflict de interese de ANI, pune Academia Română într-o situație ”extrem de neplăcută”

Generalul Voicu, găsit în conflict de interese de ANI, pune Academia Română într-o situație ”extrem de neplăcută”

Potrivit raportului de evaluare întocmit de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) generalul Victor Voicu, director al Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare al Ministerului Apărării Naționale și fost consilier prezidențial al lui Crin Antonescu, a semnat trei contracte de prestări servicii încheiate cu ”Biopharmacy & Pharmacol”. În această societate soția sa deține calitatea de acționar și funcția de cenzor și a încasat 52.960 de lei ca urmare a contractelor.

Generalul este și membru al Academiei Române. El a semnat pe 11 noiembrie 2010 un contractul de cercetare științifică în temeiul căruia firma la care soția sa era acționar a încasat suma de 15.000 lei. Pe 19 noiembrie același an, Voicu a semnat contractul de cercetare științifică – prestare de servicii prin care aceeași firmă a încasat 14.960 de lei și a treia oară a primit 23.000 de lei.
Nu a respectat nicio regulă
Potrivit concluziilor unui raport de control făcut doi ani mai târziu de Direcția de prevenire și investigare a corupției din cadru Ministerului Apărării Naționale, ”cele trei contracte de prestări servicii nu au fost înscrise în programul anual al achizițiilor publice pe anul 2010, nu au fost avizate din punct de vedere juridic, nu au fost întocmite bazele de calcul ale prețurilor acestora, nu au fost întocmite documentele de angajare, lichidare și ordonanțare a plăților efectuate în temeiul contractelor, plățile au fost efectuate fără a avea la bază documente justificative din care să rezulte recepția serviciilor, iar rezultatele studiilor efectuate de prestator nu existau în unitate la data plăților”.
Nu recunoaște nimic
După ce a fost anunțat de inspectorii ANI că este cercetat deoarece se află în conflict de interese, Voicu a precizat că ”nu am urmărit niciun fel de interes material sau foloase de orice natură, nici direct, nici indirect, pentru mine sau soția mea” și că „soția mea … nu a îndeplinit de fapt calitatea de cenzor”. Potrivit ANI, academicianul Voicu deține, începând cu data de 6 februarie 2006, calitatea de asociat la GNIR Holding SA iar soția sa, Jiquidi Marilena, deține începând cu data de 14 octombrie 1999, calitatea de acționar cu o cotă de participare de 32 % și funcția de cenzor la SC Biopharmacy & Pharmacol, având ca obiect principal de activitate „cercetarea și dezvoltarea în științe fizice și naturale”.
Critici dure
Voicu este și membru titular al Secției de Științe Medicale din cadrul Academiei Române. Președintele acestei secții este Laurențiu Popescu. Față de acest aspect, el ne-a declarat că ”situația este extrem de neplăcută. Ea (situația, n. red.) este tipică pentru oameni care fac mult zgomot ascunzând anumite lucruri. Vorbim aici despre o persoană a cărui comportament ridică serioase semne de întrebare. Nu este la prima ”abatere”. La un moment dat, într-o ședință a secției a spus neadevăruri în legătură cu un candidat. Asemenea lucruri nu se fac”, a completat Laurențiu Popescu. Vicepreședintele Academiei Române, Cristian Hera, susține că nu știe de investigația inspectorilor ANI în cazul Victor Voicu și, în concluzie, nu se poate pronunța.
Ce riscă Voicu dacă instanța confirmă raportul ANI
Potrivit prevederilor legale, conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: