Evenimentul Zilei > International > Gazul rusesc ocoleşte România şi prin Serbia
Gazul rusesc ocoleşte România şi prin Serbia

Gazul rusesc ocoleşte România şi prin Serbia

Liderii sârbi au semnat ieri, la Moscova, un important acord cu Federaţia Rusă în domeniul energiei.

Preşedintele Boris Tadici şi premierul Vojislav Koştuniţa au dat oficial undă verde preluării de către grupul Gazprom a unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere de stat NIS, pentru 400 de milioane de euro, informează Reuters. Luna trecută, Gazprom a oferit această sumă, în condiţiile în care analiştii estimează că valoarea de piaţă a NIS este de peste un miliard de euro.

Ieri, ruşii s-au angajat să investească în NIS alte 500 de milioane de euro până în anul 2012 şi au acceptat ca un segment de 400 km al gazoductului Southstream să tranziteze Serbia. În plus, la 60 de kilometri de Novi Sad va fi construit un depozit subteran de stocare a gazelor naturale, cu o capacitate de 800 de milioane de metri cubi, precizează agenţia Itar-Tass.

Imediat după ce a bătut palma cu Tadici şi Koştuniţa, preşedintele rus, Vladimir Putin, a reiterat poziţia Moscovei în privinţa viitorului statut al provinciei Kosovo. „În cursul întâlnirii noastre, am subliniat încă o dată că Moscova se opune categoric proclamării unilaterale a independenţei Kosovo. Aceasta ar risca să aibă consecinţe negative atât pentru Balcani, cât şi pentru întreaga lume“, a avertizat liderul de la Kremlin.

Trasee electorale

După vizita de ieri la Moscova, Tadici are mari şanse să câştige cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care se va desfăşura pe 3 februarie. El se poate baza acum nu doar de sprijinul UE şi SUA, ci şi pe cel al Rusiei. De altfel, premierul sârb pro-rus, Vojislav Koştuniţa, ar urma să anunţe public, zilele acestea, că îl susţine pe Tadici, a scris presa de la Belgrad. Ultranaţionalistul Tomislav Nikolici, câştigătorul primului tur al prezidenţialelor, a înţeles că Rusia poate influenţa decisiv rezultatul alegerilor şi luni va merge la Moscova, unde va fi primit în Duma de Stat.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News