Mai puţin funcţional în Capitală, programul „Prima casă” va întâmpina ceva probleme când va veni vorba despre sume mai mari de 60.000 euro, şi asta din cauza preţurilor la imobile, care sunt mult mai mari decât în provincie. Astfel că, dacă o persoană care se încadrează din punct de vedere salarial pentru „Prima casă”, dar vrea un apartament de 100.000 de euro va trebui să-şi mai facă un împrumut, în cazul în care nu are restul banilor.

„Dacă cineva doreşte o casă mai scumpă de 60.000 de euro şi nu are restul banilor, banca îi poate da un alt credit care să fie garantat printr-un imobil al părinţilor sau al alteirude, darfără dobânzi preferenţiale”, ne-au declarat surse bancare.

În principiu, banca nu facilitează cu nimic creditul, chiar dacă primul este securizat total de guvern. „Dacă acest client îndeplineşte condiţiile necesare, el poate apela şi la alte produse existente deja în portofoliul Millennium Bank. De exemplu, poate contracta mai întâi un credit de nevoi personale cu ipotecă, a cărui valoare maximă poate ajunge până la 150.000 de euro (sau echivalentul în lei), pe care să-l folosească pentru a achita avansul la creditul ipotecar din cadrul programului «Prima casă».

Imobilul ipotecat pentru creditul de nevoi personale cu ipotecă poate fi al părinţilor”, spun oficialii Millennium Bank. Acelaşi lucru este valabil şi la UniCredit Ţiriac, unde clientul poate obţine maximum 20.000 fără ipotecă, restul necesitând şi o garanţie.

S-a refeliat fondul de garantare

Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a finalizat lista cu distribuirea prorata a plafoanelor de garantare a băncilor din programul „Prima casă”. Astfel că BCR a primit 308 milioane de euro în timp ce BRD – Groupe Societe Generale – doar 171 milioane de euro. A treia bancă pe listă este Alpha Bank – de 68,5 milioane. „Părerea mea este că, în prima parte, practic până pe 15 iulie cel târziu, dacă e să discutăm de toate băncile, el va intra în efectivitate şi oamenii vor putea să ia credite”, a declarat, ieri, ministrul finanţelor, vorbind despre perioada până la implementare a programului guvernamental pornit la începutul verii.

CLASAMENT

Top cinci bănci, implicate în program