Evenimentul Zilei > Politica > Gabriel Oprea a făcut analiza campaniei electorale. Sunt mai puţine infracţiuni în campania aceasta
Gabriel Oprea a făcut analiza campaniei electorale. Sunt mai puţine infracţiuni în campania aceasta

Gabriel Oprea a făcut analiza campaniei electorale. Sunt mai puţine infracţiuni în campania aceasta

Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a făcut, astăzi, o analiză a modului în care s-a desfăşurat campania electorală care acum a trecut de jumătate.

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a susținut, astăzi, într-o videoconferinţă cu prefecții că amenzile şi infracţiunile constatate în această campanie lectorală sunt mult mai puţine comparativ cu ultima acţiune de acest gen.

“Am trecut de jumătatea campaniei electorale și de aceea, am decis să ne întâlnim astăzi pentru a analiza stadiul acțiunilor organizatorice pentru scrutinul din data de 2 noiembrie 2014, dar și situația din punct de vedere al asigurării măsurilor de ordine publică", a precizat ministrul Oprea.

Până la acest moment, a mai arătat Oprea, s-a asigurat tipărirea a 20.745.068 de buletine de vot, confecţionarea a 94.220 de ştampile cu menţiunea „Votat” şi tipărirea a 18.190.957 de timbre autocolante.

Până în prezent, s-au desfăşurat 282 de manifestări electorale, în 207 localități, din 33 de județe și municipiul București. 

De altfel, din analiza situației operative înregistrate în aceste două săptămâni, este evident că incidentele sesizate sunt mult mai puține decât în precedentele campanii electorale.

"Dacă ne raportăm la scrutinul din 2009 pentru alegerea Preşedintelui României, în aceste prime două săptămâni de campanie numărul incidentelor a fost de patru ori mai mic", a mai precizat Oprea.

Ministrul a mai arătat că în 2009, la jumătatea campaniei electorale, aveam înregistrate 429 de incidente, în prezent sunt sesizate numai 99 de evenimente electorale.

În primele 2 săptămâni de campanie au fost aplicate 44 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 29.700 lei.

Majoritatea incidentelor, peste 60%, s-au referit la afișajul electoral, respectiv, distrugerea, deteriorarea, murdărirea afișelor sau postarea acestora în alte locuri decât cele autorizate, fără acordul scris al proprietarilor.

În ceea ce priveşte faptele cu caracter penal au fost semnalate 25 de infracțiuni, de 3 ori mai puţine faţă de campania din anul 2009, când au fost înregistrate 77.

În urma investigaţiilor efectuate până în prezent, 10 persoane sunt cercetate, fără să fi fost necesară reţinerea sau arestarea  acestora.

COD galben de ploi

În această dimineață, Administrația Națională de Meteorologie a transmis o ATENȚIONARE METEO COD GALBEN DE PLOI ÎNSEMNATE CANTITATIV începând din această seară pentru județele: Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Argeș, Sibiu și Vâlcea. De mâine noapte ploile sunt anunțate în toate regiunile, mai accentuat în zonele de munte și de deal.Ministrul Oprea a declarat că s-a cerut luarea măsurilor preventive, conform procedurilor, pentru a limita pe cât posibil apariția unor situații de urgență.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: