Gaddafi sună apelul de luptă împotriva Statelor Unite

Gaddafi sună apelul de luptă împotriva Statelor Unite

Aflat într-o vizită diplomatică la Minsk, dictatorul libian Muammar Gaddafi a lansat un apel către «forţele progresiste» de a se uni împotriva hegemoniei SUA.

Imaginile transmise astăzi de televiunea naţională din Belarus au potenţialul de a isca o nouă criză diplomatică de proporţii între administraţiile de la Tripoli şi Washington. «Toate forţele progresiste trebuie să colaboreze pentru a corecta erorile comise de ONU. Facem un apel către toate popoarele să nu tolereze nedreptăţile. În numele acestui principiu ne-am întâlnit aici», a declarat liderul libian, citat de AFP, în prezenţa lui Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului.

Spirala declaraţiilor nu s-a oprit însă aici. Gaddafi, deşi nu a pronunţat explicit numele Statelor Unite, a lansat un atac virulent împotriva administraţiei americane: “Echilibrul mondial a fost violat, iar lumea a devenit unipolară. Astăzi, se află în vigoare legea forţei, nu forţa legii”, a reluat liderul libian o idee deja vehiculată sâmbătă, în timpul întrevederii de la Moscova cu premierul rus Vladimir Putin.

Lukaşenko a ţinut să sublinieze că Libia şi Belarus au dezvoltat o perspectivă comună asupra problemelor mondiale, un semn al relaţiilor tot mai bune dintre cele două ţări fiind apelativul «fratele meu», constant utilizat de responsabilul de la Minsk la adresa lui Gaddafi. «Estimăm că lumea trebuie să fie multipolară. Am văzut unde duce hegemonia unui singur actor», a declarat Lukaşenko.

Ne puteți urmări și pe Google News

Citiţi şi:  Rusia îl înarmează pe Gaddafi