Controversatul lider libian Muammar Gaddafi, omul care îndemna în urmă cu doar două luni la boicotarea Elveţiei “necredincioase şi apostate”, după ce Berna a interzis construirea de minarete pe teritoriul aflat sub jurisdicţia sa, a revenit cu o serie de declaraţii extrem de dure, într-un interviu acordat ediţiei online a săptămânalului german Der Spiegel.
Dizolvarea Elveţiei, cerută imperativ de Gaddafi, e argumentată astfel: eutanasia e folosită la Berna ca “perdea de fum”, pentru eliminarea adversarilor. În plus, susţine liderul de la Tripoli, elveţienii se sustrag constant legilor internaţionale, găzduind evaziunea fiscală, facilitând spălarea banilor şi finanţând terorismul al-Qaida.
În interviul acordat Der Spiegel, Gaddafi vorbeşte fără menajamente şi despre “bărbăţia” Angelei Merkel, gâdilând subversiv orgoliile trioului Franța-Germania-Italia, cu formule generoase despre prognozata împărţire a teritoriilor elveţiene. “Doi şi cu doi fac patru, iar asta e valabil oriunde pe glob. Nu există alt răspuns”, e filosofia de viaţă a Colonelului, liderul care admite că-şi formulează opţiunile politice utilizând informaţii preluate de pe internet.
“Oracolul” Gaddafi lansează spre finalul interviului o profeţie ameninţătoare: fie Israelul şi Palestina intră în laboratorul politic pentru un frankenstein statal botezat “Isratina”, fie evreii continuă să muşte din mărul discordiei, situaţie în care liderul de la Tripoli le rezervă o soartă crudă – vor dispărea ca un fir de nisip în mare.
“SANITARUL”
Gaddafi împotriva “găştii care nu dă doi bani pe lege şi ordine”

  • “Apreciam Elveţia ca destinaţie de vacanţă. O apreciam pentru companiile şi ceasurile sale. Însă Elveţia a început să ne trateze prost. Interzicerea minaretelor şi publicarea unor caricaturi ale Profetului sunt câteva exemple. A devenit necesar să tragem o linie de demarcaţie în relaţia cu Elveţia, un stat care se situează în afara comunităţii internaţionale. Nu e legată de niciun fel de reglementare comunitară. Au intrat în ONU în 2002. De ce? Pentru că a vrut să rămână desupra legilor internaţionale. Iar asta a transformat Elveţia într-o mafie.”

Tamoil, compania petrolieră controlată de statul libian, are o cifră importantă de afaceri în Elveţia, unde deţine o reţea extinsă de staţii de alimentare

  • “Banii sunt spălaţi la scară largă în Elveţia. Oricine fură o bancă investeşte ulterior în Elveţia. Oricine refuză să-şi plătească taxele se refugiază în Elveţia. Oricine vrea să-şi depoziteze bani în conturi secrete se duce în Elveţia. Şi un număr mare de posesori ai acestor conturi secrete au murit în condiţii misterioase. Elveţia e în spatele acestor lucruri. Sunt şi libieni care deţin astfel de conturi şi mulţi dintre ei au murit în condiţii inexplicabile. În întreaga lume, familiile persoanelor decedate vor da în judecată Elveţia. Elveţia este singura ţară care a legiferat eutanasia. De ce doar Elveţia a permis asta?”
  • “Investigaţiile oficiale vor arăta că mulţi oameni au fost eliminaţi sub pretextul sinuciderilor asistate. Elveţia susţine că aceşti indivizi şi-au exprimat dorinţa de a fi omorâţi. Dar în realitatea, uciderea lor s-a produs cu scopul de a ajunge la banii lor. Mai mult de 7000 de oameni au dispărut în acest fel. Din acest motiv cer dizolvarea Elveţiei ca stat. Partea franceză ar trebui să revină Franţei, partea italiană Italiei, iar partea germană Germaniei. Chiar şi Ayman al-Zawahiri a dus banii al-Qaida în Elveţia. Ţara asta finanţează terorismul. Vorbim de o gașcă care nu dă doi bani pe lege şi ordine”

“Fiul meu a trecut pe roşu? Exuberanță juvenilă”

  • “Modul în care l-au tratat pe fiul meu Hannibal demonstrează că Elveţia nu respectă legile. Modul în care l-au tratat (în iulie 2008, fiul lui Gaddafi a fost arestat la Geneva, în urma plângerii formulate de două menajere care îl acuzau de rele tratamente) e un act de terorism. Problemele cu legea ale fiilor mei sunt cazuri de exuberanţă juvenilă. În Franţa, de exemplu, fiul meu a trecut cu maşina pe roşu. Acesta e un lucru normal, nu e nimic ieşit din comun. Înţelegeţi, mă opun unui asemenea comportament, fie că e în Elveţia sau în Libia. Dar protestez împotriva modului în care s-a acţionat împotriva lor”
  • “Prietenul meu cel mai apropiat din Europa este Silvio Berlusconi, dar mă înţeleg bine şi cu alţii. Angela Merkel are o personalitate puternică. E mai mult bărbat decât femeie”
  • “Uniunea Europeană ar trebui să plătească Libiei cinci miliarde de euro anual, dacă vrea să stopeze imigraţia ilegală din Africa. Noi am conturat un plan pentru rezolvarea acestei probleme. Vom organiza cazare şi locuri de muncă pentru aceşti refugiaţi, în ţara lor de baştină. Vom face acelaşi lucru pentru refugiaţii aflaţi deja în Libia. Mai mult, deja ne îmbunătăţim securitatea graniţelor cumpărând tehnologie modernă”

Libia câştiga 50 de miliarde de dolari anual din comerţul cu petrol

  • “Nu finanţăm noi proiectele de stopare a imigraţiei. Nu avem de gând să plătim pentru Europa. Până la urmă, aceste lucruri sunt în beneficiul Europei”

“Nu faceţi cum a făcut Reagan”

  • “Relaţia cu SUA este extraordinară. Obama nu a făcut până acum nicio greşeală. Şi faţă de Iran, el adoptă o poziţie rezonabilă. Foloseşte diplomaţia, nu ameninţă cu utilizarea violenţei, cum au făcut alţii – Reagan, de exemplu. Ahmadinejad e un tip cooperant, un revoluţionar, dar nicidecum agresiv. Israelienii de ce nu sunt controlaţi de Occident? De ce aceste campanii negative se concentrează doar pe Siria, Irak sau Iran? De ce e Israelul omis din moment ce toată lumea ştie că deţine arme nucleare? Dacă Obama vrea să aibă succes, trebuie să înceapă prin a-i controla pe evrei, prin eliminarea armelor de distrugere în masă ale Israelului. Abia apoi va avea succes în regiune”
  • “Nimeni nu doreşte distrugerea violentă a Israelului. Nimeni nu vorbeşte despre aruncarea evreilor în mare. Predicţiile mele? Fie facilitatea nucleară de lângă Dimona din Israel va dispărea şi un stat democratic va apărea acolo, care să nu mai facă diferenţe între evrei şi palestinieni, fie războiul şi discordia vor continua. În acest ultim scenariu, Israelul va fi învinsul şi va dispărea ca un fir de nisip în mare”