Furtună solară în 2012

Furtună solară în 2012

Un studiu al Academiei Naţionale de Ştiinţă din SUA avertizează că furtuna solară din 2012 ar putea afecta grav reţelele de electricitate, dar şi alte sisteme de telecomunicaţii, anunţă NewScientist. Oamenii de ştiinţă mai spun că, într-un astfel de caz, guvernele riscă să scape situaţia de sub control.

Previziunea se bazează pe furtunile solare din trecut. În 1859, o astfel de furtună a afectat liniile de telegraf din SUA şi Europa şi a declanşat numeroase incendii.

“O repetare contemporană a evenimentului din 1859 ar produce tulburări sociale şi economice la o scară mult mai largă”, spun cercetătorii, potrivit NASA.

În beznă În martie 1989, în Quebec, şase milioane de oameni au petrecut nouă ore fără electricitate. Când soarele se află în faza activă a ciclului său de 11 ani, el poate declanşa furtuni magnetice putenice care afectează sateliţii, sistemele de telecomunicaţii şi pun în pericol siguranţa astronauţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Plasma aruncată de Soare, alcătuită din particule încărcate electric, pleacă de la suprafaţa astrului şi călătoreşte prin spaţiu.

Pericolul este mare deoarece stil nostru de viaţă modern este dependent de tehnologie, mai scrie NewScientist.