Deputatul PMP Valeriu Steriu și senatorii PMP Ion Ganea și Iustin Talpoș au anunțat, marți, că demisionează din partid și se vor înscrie în PSD.

Transferurile vin după ce președintele PSD Liviu Dragnea a vrut să recupereze cei 5 deputați social-democrați care au plecat în partidul fostului premier PSD Victor Ponta.

I-am trimis lui Dragnea trei lingăi azi, să îi fie de bine, să îi ia acasă”, a comentat, marți, Traian Băsescu, plecările din partid.

Potrivit regulamentului Senatului, un grup parlamentar poate fi constituit şi poate funcţiona numai dacă cuprinde cel puţin 7 senatori. PMP a obținut 8 senatori în alegerile parlamentare, iar după plecarea a doi dintre ei la PSD, grupul PMP din Senat se va desființa.

Din cei 18 deputați cu care PMP a intrat în Parlament, în partid au mai rămas 14 membri. Grupurile parlamentare ale Camerei Deputaţilor sunt formate din cel puţin 10 deputaţi, astfel că dacă PMP mai pierde 5 deputați, Traian Băsescu va rămâne fără grup parlamentar și în Camera Deputaților.

Experimentul PP-DD

La alegerile parlamentare din 2012, PP-DD a obținut 47 de mandate de deputați și 21 de mandate de senatori. Pe fondul tensiunilor din alianța de guvernare USL formată din PSD-PNL-UNPR-PC, formațiunile componente  au început să racoleze parlamentarii PP-DD pentru a-și întâri forța de negociere în raport cu aliații lor din Guvern.

Operațiunea de racolare a început în Senat, acolo unde PP-DD-ul era mai fragil. Deja în februarie 2014, grupul PPDD din Senat s-a desființat pentru că a rămas cu 5 membri. Majoritatea senatorilor PP-DD au plecat la UNPR-ul lui Gabriel Oprea.

După desființarea grupului PP-DD din Senat, a urmat în luna decembrie 2014 și desființarea grupului PP-DD din Camera Deputaților.