China a amenințat, marți, cu riposta după decizia Statelor Unite de a clasifica patru media chineze drept misiuni diplomatice străine, acuzându-le sunt organe de propagandă.

Acest lucru expune în văzut tuturor ipocrizia cu privire la așa-numita libertate de exprimare  a presei cu care Statele Unite se laudă peste tot, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian.

În fața presei, Zhao Lijian a cerut Washingtonului să revină imediat asupra deciziei sale, în caz contrar China nu va avea de ales decât să adopte o „reacție adecvată”.

Șeful diplomației americane,  Mike Pompeo, a anunțat, luni, că a solicitat desemnarea a patru organe de propagandă suplimentare din Republica Populară Chineză ca misiuni diplomatice externe.

În termeni concreți, acest lucru înseamnă că organele de presă  în cauză vor trebui să notifice departamentul american de Stat cu privire la personalul lor și cu privire la bunurile lor imobiliare.

Măsurile americane vizează Televiziunea centrală chineză (CCTV), agenția China News Service (CNS), Cotidianul Poporului și Global Times.

Această măsură se adaugă uneia identice, luată deja în februarie, împotriva altor cinci mass-media publice chineze (agenția China nouă, China Global Television Network, Radio China International și distribuitorii americani ai Cotidianului Poporului și ai ziarului China Daily).

La sfârșitul lunii februarie, trei jurnaliști ai Wall Street Journal au fost expulzați din China ca represalii pentru un material publicat în cotidianul american și considerat rasist de Beijing.

Ulterior, Washingtonul a redus brusc numărul de chinezi autorizați să lucreze pentru presa chineză în Statele Unite ale Americii.

Autoritățile chineze au răspuns prin expulzarea a 12 corespondenți americani, care lucrau pentru Wall Street Journal, New York Times și Washington Post.

Intrebat despre riscul ca, după anunțul lui Mike Pompeo, de partea chineză să nu existe noi represalii față de jurnaliștii americani independent, secretarul american de stat adjunct pentru Asia de Est, David Stilwell, nu a exclus acest scenariu.

Activiștii pentru drepturile omului se tem că Beijingul va folosi acest pretext pentru a îngreuna activitatea presei internaționale din țară.