Funcţionarii publici nu mai fac grevă: îşi primesc sporurile şi locurile de muncă

Funcţionarii publici nu mai fac grevă: îşi primesc sporurile şi locurile de muncă

Până pe 21 mai, Guvernul s-a angajat că va abroga ordinul care elimină sporurile din administraţia publică şi că va finaliza centralizarea datelor privind reîncadrarea în funcţie a unor funcţionari publici.

În caz contrar, sindicaliştii vor declanşa greva generală.

„În urma discuţiilor avute azi, am conchis în felul următor: cei de la Ministerul Muncii şi de la Ministerul Finanţelor vor abroga Ordinul 32/42 din 11 ianuarie 2010. Am suspendat greva până la finalizarea acestor angajamente. Dacă aceste angajamente nu se realizează, după 21 mai să vă aşteptaţi la grevă”, a declarat Valer Suciu,  preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), notează Agerpres.

Astfel, greva generală programată pentru mâine nu va mai avea loc. Totuşi, protestele ar putea fi reluate dacă funcţionarii publici nu vor primi salarii la nivelul celor din 2009.

„Salariile din 2010 trebuie să aibă corespondent în salariile din decembrie 2009, la ora actuală sunt diminuate salariile, prin reîncadrările făcute şi prin efectele acelui Ordin 32/42 s-a ajuns la diminuări salariale până la 45%”, a mai spus Suciu.

Sub ameninţarea declanşării protestelor, reprezentanţii Ministerului Justiţiei nu au făcut referiri la disponibilizări, a mai precizat Suciu. Unii mai egali ca alţii în faţa legii

Printre protestatarii care au pichetat sediul Guvernului în această săptămână se număr mulţi funcţionari publici care câştigă mai puţin de 600 de lei lunar, cât este salariul minim garantat pe economie. Oamenii spun că nu le mai ajung banii pentru a trăi de la o lună la alta, după ce, ca urmare a eliminării sporurilor, s-au trezit cu venituri mult mai mici. Mulţi dintre ei au rate, pe care nu le mai pot achita şi se tem că vor fi executaţi silit şi vor rămâne fără case.

Greviştii au cerut Guvernului şi să echilibreze veniturilor celor din sistemul public, deoarece, spun ei, sunt persoane care ocupă funcţii fără responsabilităţi, cum ar fi femeile de serviciu, dar care lucrează la „centru”, şi care primesc salarii şi de trei-patru ori mai mari decât un angajat cu studii superioare din departamentul de resurse umane al unei primării.

Ne puteți urmări și pe Google News