Fumatul secondhand afectează sănătatea mintală

Fumatul secondhand afectează sănătatea mintală

Fumatul pasiv dăunează sănătăţii inimii şi a plămânilor celor care stau pe lângă fumători, iar un studiu recent arată că aceasta le-ar putea afecta şi sănătatea mintală.

Specialiştii de la University College, Londra, afirmă că nefumătorii care se află în mod constant într-un mediu viciat de fum de ţigară prezintă un pericol cu 50% mai mare de a suferi diferite afecţiuni mintale decât cei care nu sunt expuşi la fumul de ţigară.

Studiile care se ocupau cu măsurarea cantităţilor de nicotină au făcut posibilă apreciarea cu exactitate a efectelor fumatului pasiv. Doctorul Mark Hamer şi colegii săi de la University College din Londra au ţinut sub observaţie 5.560 de adulţi nefumători şi 2.595 de fumători, niciunul dintre aceştia neavând antecendente de boli psihice. Subiecţii studiului au răspuns unor chestionare psihologice.

Riscurile expunerii la fumatul pasiv au fost determinate prin analizarea cantităţii de cotinină (metabolit al nicotinei poate fi utilizată drept indicator al expunerii unor persoane la fumat) din salivă. După o perioadă de expunere la fumul de ţigară, 14,5% dintre subiecţii nefumători au raportat stări de disconfort psihic, constatându-se, de asemenea, că efectele negative erau mai puternice în cazul nefumătorilor decât al fumătorilor.

În perioada studiului, care a durat şase ani, 41 dintre participanţii la cercetare au fost internaţi în spital pentru probleme psihice, riscul fiind cu 2,8% mai mare la fumătorii pasivi decât la cei care nu erau expuşi la fumul de ţigară.

Ne puteți urmări și pe Google News