Ce îi transformă pe români în brute?

Ce îi transformă pe români în brute?

Lipsa educaţiei şi a autorităţii, promovarea nonvalorilor, dar şi criza şi lipsa perspectivelor i-au transformat pe români într-o naţiune violentă, susţin sociologi, psihologi şi poliţişti.

„Băiatul acesta care a ucis un om în bătaie doar pentru că traversa strada prea încet este doar exponentul capitalismului sălbatic în care trăim şi în care etalarea puterii financiare, a influenţei şi a virilităţii nu este sancţionată cum se cuvine nici de societate, nici de autorităţi. (...) Oricum, am devenit o naţiune violentă, de multe ori ne manifestăm agresivitatea chiar şi fără motiv, iar societatea are o problemă, nu mai reacţionează”.

Aşa susţin, la unison, psihologi, sociologi şi poliţişti, în opinia cărora, incidente de genul celui petrecut în Vinerea Mare, în Bănie, se vor repeta.

Motivele: ceea ce am pierdut, în ultimii ani - educaţia, speranţa, autoritatea şi spiritul civic - sunt „lucruri greu de recuperat”. Soluţii ar fi, însă chiar şi aplicate urgent îşi vor arăta efectele doar peste ani buni.

Unele dintre acestea: înăsprirea sancţiunilor chiar şi pentru micile şicane la care recurg deseori şoferi pentru a-şi vărsa nervii pe „partenerii din trafic”, modificarea legislaţiei astfel încât poliţiştii să-şi recapete autoritatea şi, nu în ultimul rând, întărirea valorilor sociale şi schimbarea sistemului de educaţie care ar trebui să pună accent pe pregătirea pentru viaţa privată şi pentru cea comunitară, subliniază specialiştii.

Pentru început, aceştia văd un lucru bun în faptul că bătăuşul Cosmin Drăgan - care la 22 de ani este un infractor recidivist - a fost arestat. „Justiţia a dat un semnal bun. E vorba despre puterea exemplului. Chiar dacă nu va fi condamnat, în final, pentru uciderea acelui bătrân, şi 29 de zile după gratii reprezintă o lecţie”, arată unul dintre psihologii criminalişti consultaţi de EVZ .        

OPINIA SPECIALIŞTILOR

„Frustrarea generează agresivitate”

Românii par a fi „campioni” nu doar la violenţa în trafic, ci şi la cea manifestată în familie, la serviciu sau pe stradă. De ce atâta agresivitate?

„Lipsesc cei şapte ani de acasă. Ceea ce am prevăzut la un moment dat s-a şi întâmplat. Ne caracterizează lipsa de toleranţă în toate domeniile. Cred că societatea românească are o problemă (...) de altfel, sunt multe «voci» care au remarcat că am devenit o naţiune violentă, uneori ne manifestăm violent chiar şi fără motiv, reacţiile noastre sunt dintre cele mai neprevăzute în situaţii care nu presupun neapărat un factor de stres. Iar societatea nu răspunde în astfel de cazuri, nu mai reacţionează”, crede comisarul-şef Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere care şi-a propus să obţină din partea parlamentarilor modificarea legislaţiei astfel încât şoferii agresivi în trafic să fie mai aspru pedepsiţi. Chiar şi cu dosare penale, care i-ar putea lăsa şi fără permise de conducere între şase luni şi un an.

Deoarece până la un aviz favorabil al parlamentarilor pentru astfel de prevederi legale - care ar reprezenta o premieră în Europa - mai este cale lungă, comisarul-şef speră la „o ordonanţă, un ordin, ceva”, care să-i permită măcar să folosească noile radare pentru a obţine probe împotriva participanţilor la trafic - fie ei şoferi sau pietoni - care încalcă legea.

„Sper ca undeva la începutul sezonului estival să pot folosi acele aparate care înregistrează video- audio toată discuţia poliţistului cu şoferul tras pe dreapta şi îmi oferă şi imagini cu valoare de probă pentru abaterile comise de acesta”, a conchis Diniţă.       

„Poliţia şi-a pierdut autoritatea în ultimii cinci ani”

O altă problemă, alimentată de haosul care domneşte în societatea românescă, este aceea că poliţiştii şi-au pierdut autoritatea, în special în ultimii cinci ani.

„Nu neapărat amenzile mai mari sunt soluţia. În lipsa unui control şi a unor sancţiuni pentru neplata acestora, chiar cu închisoarea, aşa cum prevedea legea cu câţiva ani în urmă, acestea sunt ignorate de cei care le încasează. Autoritatea poliţiei a scăzut, în special în ultimii cinci ani, de când legile au tot fost modificate. Astfel, măsurile luate de oamenii legii au ajuns să nu mai aibă nicio valoare în lipsa martorilor. Toată lumea îţi cere martori chiar şi atunci când îl surprinzi pe unul agresând pe stradă o bătrânică. Legea ar trebui modificată. Dacă ceea ce vede poliţistul cu ochii lui nu are nicio valoare, de ce-l mai trimiţi pe stradă?”, se întreabă sociologii poliţiei.

Cât despre cauzele care stau la baza violenţelor tot mai frecvente, acestea „sunt multe” şi sunt accentuate de criză: aglomeraţia, drumurile proaste, problemele de acasă, uşurinţa cu care-ţi poţi pierde jobul.

„Oamenii trăiesc tot mai prost, organizarea socială funcţionează prost, iar toate acestea provoacă frustrare, care generează agresivitate. Pe de altă parte, polarizarea din societatea românească a făcut ca oamenii să aibă reacţii dure faţă de cei cu bani. Sunt şi pietoni care-i sfidează pe cei cu maşini din frustrare, care e accentuată de criza economică, de nivelul tot mai scăzut de trai şi de faptul că mulţi şi-au pierdut speranţa la mai bine. Iar la criza economică se adaugă criza morală profundă”, crede, la rândul său, sociologul Alfred Bulai.      

CAZUL DE LA CRAIOVA

Cum s-a mărit „rezonanţa socială a faptei”

Cosmin Drăgan, tânărul de 22 de ani care l-a bătut vinerea trecută pe Pavel Rentea (62 de ani) pentru că a traversat strada prea încet, a fost arestat ieri pentru 29 de zile. Bărbatul bătut a făcut stop cardiac şi a murit la spital, câteva ore mai târziu.    

„Părinţii au o spălătorie”

Drăgan este considerat în Craiova un băiat de bani gata, părinţii săi având o spălătorie în cartierul Brazda lui Novac şi „o firmă de taxi”. A fost văzut mai mereu conducând maşini scumpe, chiar în ziua incidentului aflându-se la volanul unui autoturism marca BMW.

De altfel, Drăgan a mai avut probleme cu legea, el fiind condamnat anul trecut la doi ani de închisoare cu suspendare, sub acuzaţia de complicitate la furt. Potrivit poliţiştilor, Cosmin Drăgan a spart în 2008 mai multe maşini din Târgu- Jiu, infracţiune pentru care a petrecut doar 10 zile după gratii în arestul Poliţiei Gorj.

Cosmin Drăgan era la un pas de a scăpa şi de această dată, el fiind reţinut de poliţişti abia după patru zile de la incident şi sub acuzaţia de ultraj asupra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice.

Potrivit rezoluţiei procurorilor, ca urmare a ecoului faptelor precum şi a prezenţei mass-media la locul unde a avut loc incidentul, „s-a mărit rezonanţa socială a faptei”.       

„Prea mult tam-tam”

Avocatul apărării a făcut recurs la decizia magistraţilor. „Nu vreau să comentez decizia judecătorilor. Cert este că s-a făcut prea mult tam-tam prin medierea de către ziare şi televiziuni a acestui caz nefericit. În declararea recursului, am făcut trimitere la aspectul legat de ordonanţa de reţinere. Vineri seara, am fost la audieri împreună cu el, iar ordonanţa de reţinere pentru ultraj a fost dată marţi seara. Unde mai e pericolul? Pentru ultraj trebuia reţinut imediat, nu după patru zile în care subiectul a fost tocat de televiziuni. În plus. clientul meu a venit singur la poliţie şi s-ar fi prezentat ori de câte ori era nevoie. Nu avea de gând să fugă”, a spus avocatul Silviu Drăgan la ieşirea din sala de judecată.    

„Sunt nevinovat!”

„Regret ce s-a întâmplat, dar sunt nevinovat”, a fost singura declaraţie a lui Cosmin Drăgan, la ieşirea din sediul Judecătoriei Craiova. (Florin Băltăreţu)

Ne puteți urmări și pe Google News