Frunda si disparitia statului national

Frunda si disparitia statului national

Gyorgy Frunda este capul de lista al UDMR pentru alegerile europarlamentare.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, cel care vrea schimbarea primului articol din Constitutie si cel care si-a trecut in curriculum vitae limba romana drept limba straina, deschide lista candidatilor maghiari pentru alegerile europarlamentare.

Frunda spune ca, pentru a-si indeplini obiectivele in Parlamentul European, un eurodeputat are nevoie de cel putin doua mandate, pentru ca „oamenii sa poata avea incredere in tine, sa te numeasca raportor, sa poti sa vorbesti in numele grupului”.

Candidatul UDMR doreste sa faca cunoscuta situatia comunitatii maghiare din Romania si sa se implice in redactarea conventiei privind drepturile fundamentale ale cetatenilor europeni.

„Un capitol aparte sunt drepturile minoritatilor, care juridic formeaza un concept separat. In Parlamentul European ii reprezint pe cei care ma trimit acolo. Pe mine ma voteaza majoritatea maghiarilor”. Senatorul nu crede ca suprapunerea alegerilor europarlamentare cu referendumul destinat reformarii clasei politice va avea efecte nefaste asupra UDMR.

„Referendumul ar fi in defavoarea noastra daca aceasta modalitate va trece, cu mentinerea pragului electoral de 5%, ceea ce ar inseamna ca UDMR nu ar mai avea reprezentanti parlamentari. Ar fi o pierdere nu numai pentru noi, ci si pentru romani. Sa nu uitam ca, atunci cand Romania a fost acceptata in NATO si in UE, unul dintre argumentele forte a fost acceptarea noastra in guvern si in parlament. A-i indeparta maghiari este o greseala fundamentala”, spune acesta.

Procese emblematice

De profesie avocat, Gyorgy Frunda a fost implicat de-a lungul vremii in mai multe procese controversate. A fost avocatul lui Cseresznyes Pal, cel care l-a desfigurat pe Mihai Cofariu, in martie 1990 la Targu-Mures, si tot el i-a reprezentat pe cei care l-au omorat in decembrie 1989 pe maiorul de militie din Targul Secuiesc, Aurel Agachi. De asemenea, el a fost implicat in cazul Palatului Episcopal de la Oradea.

„I-am aparat pe conationalii mei pentru ca ma simt obligat fata de ei. A fost un succes ca am reusit sa-l scot pe Cseresznyes Pal in 1996 din inchisoare prin gratiere. Este o satisfactie profesionala ca la Strasbourg mi s-a dat dreptate in cauza celor condamnati pe nedrept in cazul Agachi. Sunt procese emblematice pentru comunitatea maghiara. Daca un ungur este condamnat pe nedrept, se simte cetatean de gradul doi. Ca jurist, trebuie sa ai curaj sa il aperi”, povesteste Frunda.

Romana, limba straina

Este binecunoscut faptul ca senatorul UDMR sustine modificarea articolului 1 din Constitutie, privind sintagma de „stat national”. „Statele nationale reprezinta o anume perioada istorica si nu au avut succes, pentru ca in Europa actuala nu exista tara care sa fie nationala. Pe teritoriul ei traiesc mai multe minoritati. Solutia este o Europa unita, iar statele pe teritoriul careia traiesc minoritati sa declare onest ca ele nu sunt nationale, ci traiesc alaturi de o minoritate nationala”, mai spune Frunda.

El isi mai doreste o universitate in limba maghiara. „Creierul unei minoritati este setat de intelectualii ei. Daca nu ai universitate in limba materna unde sa-i formezi, esti condamnat la asimilare”. Desi la Cluj Univeritatea „Babes-Bolyai” este mixta, Frunda sustine ca aceasta uniune este fortata, iar in 1989 studentii si profesorii unguri erau in proportie de doar 5a.

Cat despre limba romana pe care actualul candidat la europarlamentare a trecut-o in CV ca prima limba straina cunoscuta, el spune ca „o singura limba materna ai: a mea este maghiara. Pentru un ungur, limba romana este prima limba straina pe care el trebuie sa o invete”.

CARTE DE VIZITA

> s-a nascut pe data de 22 iulie 1951, la Targu-Mures.

> 1970-1974 studii de drept la Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj.

> 1975-1995 avocat, membru al Baroului de Avocatura Targu-Mures.

> 1991 studii postuniversitare la Seminarul din Salzburg.

> 1991-1992 Future of Europe Trust, Londra.

>  din 1990 este membru UDMR.

> 1990-1992 deputat UDMR in Parlamentul Romaniei.

> 1992-1996 senator UDMR in Parlamentul Romaniei, membru al delegatiei romane la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE).

> in 1996 isi deschide birou de avocatura la Targu-Mures.

>  din noiembrie 2000 senator UDMR.

Avocat de profesie, Gyorgy Frunda se trage dintr-o familie bogata, iar la inceputul anilor ‘80 a vizitat SUA. „Provin dintr-o familie care inainte de comunism era bogata. Bunicii din partea mamei aveau o fabrica de lapte in perioada interbelica, la Targu-Mures, iar cei din partea tatalui aveau cea mai mare fabrica de asfalt de atunci.”

Preferatul bunicii In 1948 averea familiei senatorului a fost confiscata de regim. „Am ajuns sa traim in pivnita propriei case, iar mama a fost pusa sa fie tesatoare de covoare.  Cea care s-a ocupat de mine a fost bunica, unul dintre cele mai importante repere ale vietii mele. Ea mi-a insuflat niste principii pe care si acum le urmez. Sa iti ajuti aproapele, pentru ca Dumnezeu te ajuta.

Desi pana in clasa a XI-a senatorul UDMR isi dorea sa faca diplomatie, el s-a reorientat spre facultatea de drept pentru ca o hotarare de guvern le interzicea celor care au parinti condamnati politic sa urmeze diplomatia. „Tatal meu a fost condamnat la moarte in 1956. Din fericire nu a fost executat, traieste si acum, la 93 de ani”, spune Frunda.

Visul american

Desi senatorul a avut dosar la Securitate, in cazul lui, verdictul CNSAS nu a fost de politie politica. „Tatal meu a fost detinut politic. Din liceu am fost chemat la Securitate si intrebat de ceea ce fac. La facultate s-a incercat exmatricularea mea pentru ca aveam un prieten din Africa cu care vorbeam in franceza. Mi-am vazut dosarele. Ceea ce nu stiam eu este ca la mijlocul anilor ‘80 un ofiter de Securitate a scris o nota in care propunea sa fiu racolat. Dupa doi ani, au existat mai multe rapoarte, in care ofiterul spunea ca nu poate sa ma prinda”, spune candidatul la europarlamentare, care a avut sansa sa ajunga in Statele Unite la inceputul anilor ‘80.

„Aveam un prieten bun, Kun. Tatii nostri au fost condamnati impreuna. Varul lui, Charlie, a venit de la New York la Targu-Mures. Ne-am imprietenit, iar cand a plecat m-a invitat sa merg in SUA. Am depus cererea, dar am fost refuzat de trei ori. Charlie, ziarist la New York, mi-a trmis o scrisoare ca vorbeste cu presedintele ONU. Scrisoarea respectiva am aratat-o securistului de la biroul de avocati si, in aceeasi zi, am primit pasaportul”, povesteste Frunda.

„Cinstit, dar bogat”

Dosarul politicianului a fost inchis dupa intoarcerea din America. „Am dat o declaratie, care era obligatorie. Pe ea, ofiterul a scris ca este informatia lui Frunda. Seful Securitatii a spus ca nu este o informatie a cuiva, este o declaratie in baza legii si atunci s-a inchis dosarul”, spune senatorul UDMR.

Frunda spune ca, desi a vrut sa ramana avocat, s-a orientat spre politica din nevoie. „Cand au avut loc incidentele de la Targu-Mures, guvernul roman a trimis doua delegatii. Eu am fost solicitat de partea maghiara, ca avocat, sa iau parte la acele discutii. Dupa aceea m-au chemat sa vin in parlament. Am zis ca vin pentru doi ani si s-au facut 18”. Dupa ce i-a spus fostului presedinte Ion Iliescu ca el isi doreste sa moara cinstit, dar bogat, Frunda  crede ca este normal ca fiecare „sa incerce sa obtina o bunastare materiala pentru familie si apropiati. Eu sunt actionar la vreo trei firme”, spune senatorul.

FATA NEVAZUTA

„Nu-mi plac romanele ieftine, usoare”

> „La Bucuresti imi place sa merg la teatru si la concerte simfonice. Imi amintesc cand am vazut „Take, Ianke si Cadir”, mi-a placut enorm. „Livada cu visini” iar mi-a placut foarte mult. Cred ca avem un teatru de nivel european”.

> Senatorul este pasionat de sport. „Imi place sa joc tenis, sa schiez, sa inot”.

> Politicianul schiaza in Austria. „Este mai ieftin ca in Romania. La Kaprun schiez pe ghetar, de la 3.000 de metri pana la 2.000. Schiez in trei ore cat schiez in Romania intr-un weekend”.

> Frunda asculta, in special, muzica clasica. Vivaldi, Mozart, Albioni, Beethoven. „Este muzica cu care lucrez, care merge in surdina cand sunt singur in birou. Imi place si muzica noua, am fost la concertul Rolling Stones cu fiica mea. Tineretea mea a fost marcata in primul rand de Beatles”.

> „Prefer scriitorii care au ceva de spus. Imi place Mircea Cartarescu, dar Caragiale cred ca defineste foarte bine psihologia romanilor. Ii prefer si pe Marai Sandor, Erich Maria Remarque, Wass Albert si Szabo Magda.

CALENDAR

„Complot” in familie „Este un calendar 2007, cu poze de familie. Il am la birou pentru ca vreau sa am familia aproape. A fost un cadou de la cumnatul si de la fiica mea cea mica, Anna (15 ani). Sunt poze facute la mare, in Malta, e unul dintre obiectele care imi face prezenta in birou mai placuta”.

FAMILIE Casa, dulce casa

„Fotografia este facuta cand construiam casa in care locuim acum, la Targu-Mures. Era intr-o zi de toamna, acum 12-13 ani, cand am pus acoperisul. Eram pe o schela metalica pe care o aveam atunci in curte”, spune senatorul. In afara de aceasta casa, senatorul mai detine si alte proprietati. „Acum am doua case la Targu-Mures. Mama mea a murit si am mostenit si casa ei, care este de patrimoniu. Acum incerc sa o pun la punct asa cum a fost ea construita. Mai am o casa de vacanta in munti, la 50 de kilometri de Sovata. Am vazut de mai multe ori cerbi urmariti de lupi sau de vulpe. Suntem prieteni ai animalelor”, spune Frunda.

TABLOU

”Sunt un mare iubitor al naturii”

„Imi plac tablourile, le colectionez. Sunt un ecologist convins. Sunt impotriva exploatarii aurului de la Rosia Montana, pe baza de cianuri. Cred ca trebuie sa se gaseasca o solutie alternativa, exploatare pe alte baze. Trebuie sa ne gandim la turism, la monumentele istorice care se afla acolo. Exploatarea pe baza de cianura este un pericol serios, nu numai pentru oamenii de acolo, ci pentru toata regiunea”.

POZA Superstitii la birou

„Palaria si ochelarii mei de soare imi poarta noroc”.

SFATUL LUI FRUNDA

Infractorii sa fie pedepsiti! „Este falsa imaginea pe care o avem, sa spunem ca italienii sunt antiromani. Guvernul italian a exagerat, dar trebuie sa spunem lucrurilor pe nume. Multi romani au comis infractiuni. Cei care le-au comis trebuie sa fie condamnati.”

Ne puteți urmări și pe Google News