"Atâta timp cât un cetăţean român se află în străinătate şi autorităţile româneşti cer arestarea lui, această cerere este judecată de instanţa competentă din ţara respectivă. Aşa a fost cu cetăţeni români şi în Germania, şi în Franţa, şi în Statele Unite ale Americii, unde instanţele judecătoreşti, de obicei, au acceptat cererea de extrădare, în alte cazuri au spus că nu este motiv şi nu acceptat cererea de extrădare. În cazul domnului Marko Attila, el este condamnat pentru restituirea unui imobil despre care domnia sa susţine că este o hotărâre nedreaptă şi injustă, de asemenea cu ceilalţi inculpaţi, şi din câte ştiu eu a atacat această hotărâre la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, şi este a doua urmărire penală de care vorbeam. În această a doua (…), din câte ştiu, Parchetul nu a cerut instanţei arestarea şi instanţa judecătorească românească nu a dispus arestarea domnului deputat Marko Attila. Atâta timp cât instanţa judecătorească românească nu dispune arestarea nu se poate cere extrădarea lui. Nu a avut interdicţie de a pleca din ţară, nu a avut interdicţie de a face altceva, deci decizia lui este pur personală şi răspunderea lui este pur personală. (…) Nu, nevinovăţia, şi asta este o greşeală a percepţiei româneşti, este o prezumţie absolută, nu el trebuie să îşi dovedească nevinovăţia, ci Parchetul trebuie să-i dovedească vinovăţia. Este o foarte mare deosebire. Nu s-a dovedit vinovăţia lui", a declarat miercuri, la RFI, Frunda.

În opinia acestuia, este vorba despre "un proces de intenţie, nimic mai mult". "Când cineva este acuzat sau este o urmărire penală, este dreptul lui să-şi decidă tactica, strategia de apărare în procesul respectiv", a adăugat Gyorgy Frunda.

Întrebat ce va face UDMR săptămâna viitoare, când se va discuta începerea urmăririi penale pentru Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, Frunda a răspuns: "Din câte ştiu eu, pentru că nu mai sunt membru al Parlamentului, preşedintele UDMR a declarat că fiecare deputat şi senator al UDMR a votat potrivit conştiinţei sale", a spus el.