Evenimentul Zilei > Actualitate > Fritzl a fost condamnat la prizonierat pe viaţă
Fritzl a fost condamnat la prizonierat pe viaţă

Fritzl a fost condamnat la prizonierat pe viaţă

Găsit ieri vinovat pentru omucidere, „monstrul din Amstetten” îşi va petrece restul zilelor în închisoare.

Josef Fritzl, tatăl incestuos austriac inculpat pentru omor prin neglijenţă, sclavie, viol, sechestrare şi incest, a fost condamnat ieri la închisoare pe viaţă şi la internare psihiatrică, anunţă AFP. Înainte ca tribunalul din Sankt-Pölten (60 km vest de Viena) să anunţe verdictul şi sentinţa, inculpatul a luat ultimul cuvântul, declarând laconic: „Regret din tot sufletul. Nu mai pot să fac nimic, din păcate”.

Fritzl a intrat în sala de judecată în jurul orei locale 9.00 (10.00, ora României), cu faţa neacoperită, spre deosebire de prima zi a procesului său, când a căutat să se ascundă în spatele unui biblioraft cu coperţi albastre.

Procurorul Christiane Burkheiser a solicitat „pedeapsa maximă” împotriva lui Fritzl, care şi-a sechestrat şi violat fiica, Elisabeth, timp de 24 de ani, în subsolul casei familiei, din Amstetten. În ceea ce-l priveşte, avocatul apărării, Rudolf Mayer, a cerut beneficiul „circumstanţelor atenuante” pentru clientul său, argumentând că acesta a recunoscut tot şi că „suferă de tulburări de personalitate”. Totodată, Mayer a respins acuzaţia de „omor prin neglijenţă”, pentru moartea unui bebeluş născut din incest, decedat la trei zile după naştere, în 1996, din cauza unor probleme respiratorii.
 
Elisabeth a fost în sala de judecată
 
Potrivit spuselor lui Mayer, clientul său a sfârşit prin a-şi recunoaşte responsabilitatea pentru toate faptele care i se imputau „deoarece, în ultima clipă, a simţit că Elisabeth este prezentă în sală”. Avocatul a reconfirmat ieri că Elisabeth, 42 de ani, a fost marţi în sala de judecată, în timpul audierii cu uşile închise. Avocata victimelor, Eva Platz, s-a adresat direct celor opt juraţi, cu câteva cuvinte despre personalitatea lui Fritzl: „Nu credeţi un cuvânt din ce spune. Acuzatul s-a proclamat stăpânul lor, cu drept de viaţă şi de moarte”.

Risc de sinucidere

Psihiatrul care l-a evaluat pe Josef Fritzl, Adelhid Kastner, a declarat pentru postul de televiziune austriac ORF că mărturisirea completă a acuzatului îl expune pe acesta la un risc crescut de sinucidere. „Castelul său din cărţi de joc s-a prăbuşit. Va găsi că este greu să trăiască în această nouă realitate”, a spus Kastner. Abuzurile lui Fritzl au ieşit la iveală în aprilie anul trecut, când a internat-o în spital pe Kerstin, primul copil născut din incest. Descoperirea grozăviei a şocat Austria şi întreaga lume.

Elisabeth şi cei şase copii care au supravieţuit, cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani în momentul găsirii lor, trăiesc acum într-un loc secret, sub identităţi noi. Trei dintre copii fuseseră crescuţi în subsolul casei lui Fritzl, fără a vedea lumina zilei până în aprilie 2008, ceilalţi trei fiind integraţi în „familia de sus”, după ce „monstrul din Amstetten” i-a spus soţiei sale, Rosemarie, că micuţii fuseseră abandonaţi de Elisabeth. Josef Fritzl făcuse alţi şapte copii şi cu Rosemarie.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: